Titel: Het geheugenwoud
Auteur: Sam Lloyd
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaling:Edzard Krol
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Lilian

Cover
De zwarte cover met de titel in witte letters valt wel op. Mede door de boom die voor de letters is gesitueerd. Wat ook opvalt is het huisje onder de titel, die is glimmend en maakt de cover nog interessanter. Het is zeker een cover die eruit springt in de winkel.

Auteur
Sam Lloyd groeide op in Hampshire, Verenigd Koninkrijk. Hij bedacht verhalen en bouwde geheime schuilplekken in de lokale bossen. Nu woont hij in Surrey met zijn vrouw, hun drie zoontjes en een hond die graag huilt als een wolf. Hij houdt van ambachtelijk gebrouwen biertjes, sterke koffie en stilte. Het geheugenwoud is zijn thrillerdebuut.

Achterflap/samenvatting
Als je pas net bent aangekomen, waarom wil je dan al weg?’

Elissa, een dertienjarig schaaktalent, is aangekomen in het Geheugenwoud op de belangrijkste dag van haar leven. Ze deed mee aan een nationaal schaakkampioenschap toen ze werd ontvoerd. Ze werd wakker in een ondergrondse cel.

Elijah woont al naast het Geheugenwoud zolang hij zich kan herinneren. Hij is pas twaalf, maar heeft zijn hele leven in het bos gespeeld en kent er elke centimeter. En dan vindt hij Elissa.

Als hij opduikt in haar cel, neemt Elissa aan dat Elijah haar zal helpen te ontsnappen of naar de politie zal gaan. Maar Elijah wil niet dat Elissa weggaat, bang als hij is om haar vriendschap te verliezen.

Het gedrag van haar ontvoerder wordt steeds onvoorspelbaarder en algauw zijn Elijahs bezoekjes Elissa’s enige vorm van verlichting. Elissa realiseert zich dat de vreemde, eenzame jongen haar enige kans op overleving is. Ze speelt een dodelijk kat-en-muisspel om hem over te halen haar te helpen en hun vriendschap zal hun beider lot bepalen…

Mijn mening
Met Het geheugenwoud levert Sam Lloyd zijn debuutthriller af die zeker goed zal gaan scoren. Het is een donker, rauw verhaal doordrenkt met angst maar zeker ook met doorzettingsvermogen en hoop.

Op de, voor Elissa, belangrijkste dag van het jaar, gaat het helemaal mis. Tijdens een groot schaaktoernooi wordt ze bedwelmd en ontvoerd en als ze wakker wordt, komt ze er snel achter dat ze in een heuse nachtmerrie terecht is gekomen. Ze ligt vastgebonden met een ketting aan een ring op de vloer, in een koude, donkere en vochtige ruimte onder de grond in het geheugenwoud.

Het is moeilijk te accepteren dat iemand haar zo heeft achtergelaten, alsof ze een dier is dat in een kooi werd opgesloten en vervolgens vergeten.

Het geheugenwoud, zo noemt Elijah het bos waar hij leeft. Elijah is haar bezoeker en hoop in de letterlijk donkere dagen. Ze hoopt dat hij haar gaat helpen door de politie in te lichten, maar dit blijkt ijdele hoop. Elijah is verheugd dat er een meisje van zijn leeftijd in het geheugenwoud is en wil niets liever dan bevriend raken met haar. Wat hij zeker niet wil is haar weer kwijtraken.

Ze had gehoopt dat hij haar bondgenoot was, haar kans op overleving. Maar dat is niet zo. Nadat ze een blik op haar pols heeft geworpen en de stinkende, opgezette bende ziet die het is geworden, weet ze dat ze nog maar weinig tijd heeft.

Elissa is een bedreven schaakster en haar geheugen en schaakervaring zijn een grote uitkomst, zo kan ze op haar manier alles wat er gebeurt een plekje geven en onthouden. Zou dat haar redding kunnen zijn?

Hoofdinspecteur Mairéad had behoefte aan een rustige dag op kantoor, maar het telefoontje met de melding dat er een kind ontvoerd is, zorgt ervoor dat ze een rustige kantoordag de komende tijd wel kan vergeten. De ontvoering hakt er zwaar in, zeker nu ze weet dat ze weer zwanger is. De lange en uitputtende dagen maken het nog zwaarder voor haar.

Sam Lloyd zet met zijn schrijfstijl een sfeer neer die echt tot leven komt, waardoor je als lezer direct in het verhaal zit. De donkere bossen, het vieze, half ingestorte huisje, het uiterlijk en de geur van de ontvoerder, alles zie je voor je en de geuren kun je haast ruiken. Ook de personages zijn goed uitgewerkt. De term psychologische thriller zou dit boek niet misstaan.

Met veel plezier en met een stuk kortere nagels heb ik Het geheugenwoud gelezen, een schitterend debuut van Sam Lloyd, die vraagt om opvolging.

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Het geheugenwoud krijgt van mij de welverdiende 5 sterren.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)