Titel: Het spel Het spel
Auteur: Lineke Breukel
Genre: Thriller
Uitgeverij: Uitgeverij Village
Publicatiedatum: Januari 2020
Aantal bladzijdes: 306
Recensie: Danielle

Auteur:
Lineke Breukel emigreerde in 2012 van het drukke westen van Nederland naar Zweden, waar zij sindsdien midden in de natuur leeft en zich toelegt op het schrijven van bloedstollende thrillers. Eerder verschenen van haar hand diverse thrillers en andere succesvolle boeken.

Achterflap:
Ras Mus heeft net een nieuwe bestseller geschreven. Kort daarna wordt er een aanslag op hem gepleegd. Hij overleeft deze en trekt in bij zijn dochter, maar voelt zich verre van veilig. Het lijkt erop dat er in Kopenhagen een ware jacht is geopend op bekende mensen, die telkens van karakter verandert wanneer er een dode is gevallen.

Ras duikt in de ontwikkelingen en probeert te achterhalen wat er gaande is. Als zijn dochter Annelie plotseling verdwijnt verandert zijn onderzoek in een zoektocht naar een bende die zich bezig schijnt te houden met een uit de hand gelopen spelletje schaak.

Mijn mening:
De titel belooft veel goeds aangezien er verschillende scenario’s bij je op komen wat dit spel gaat inhouden. Zodra dan ook de aanslag op Ras Mus is gepleegd, is de gedachte meteen verplaatst naar een kat-en-muisspel waarbij de vraag ‘wie gaat dit overleven?’ de hoofdzaak wordt van het boek.

Wat is eigenlijk extreem? Datgene wat over andermans grenzen heengaat. Van wat een ander normaal vindt, maar wat is normaal? En wat is eigenlijk gek?

Helaas komt er dan een dip in het verhaal omdat er te veel op details in gegaan wordt en dan met name met betrekking tot de relatie van Ras Mus en zijn dochter Annelie. Ook de omgeving wordt in detail besproken en dat haalt de vaart er wel uit.

Verschillende personages passeren de revue maar worden niet interessant genoeg om je hieraan vast te klampen met enige uitzondering van Ras Mus en Annelie.

Naar de ontknoping toe is geprobeerd om de spanning nog wat op te voeren, maar het gevoel is hierbij niet aanwezig. Als dan op het einde ook nog een uitleg komt over hoe het spel in elkaar zat, is het net of je de regels van een ganzenbord aan het lezen bent. Of dit gedaan is om de lezer te helpen het spel te snappen of omdat de auteur voor zichzelf een bevestiging wilde of alles wel klopte wat ze had geschreven is een vraag, maar het had niet gehoeven.

Het is nu aan Lineke Breukel of ze ook van de Ras-serie een trilogie gaat maken.

Ik geef Het Spel 2,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)