Titel: De orde
Auteur: Karin Kallenberg & Dimitri Van Hove
Genre: Thriller
Uitgever: Ellessy
Publicatiedatum: Januari 2020
Aantal bladzijdes: 332
Recensie: Alexander & Manon

Over de auteurs:
Karin Kallenberg komt uit Amsterdam en woont in Rome. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Voor meer informatie zie: www.karinkallenberg.nl
Dimitri van Hove studeerde informatica en grafische vormgeving. Naast zijn illustratiewerk publiceerde hij korte verhalen in een aantal Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften. Hun eerste boek BB is een psychologische thriller en oogstte veel lof. Later schreef het duo Penitenza, een spannende misdaadroman over idealen, onrecht en opoffering.

Achterflap:
Jeroen Joosten is dameskapper. Om een levensreddende operatie voor zijn dochtertje te bekostigen, steelt hij uit het kasregister en de tassen van klanten. Maar hoe veel hij er verder ook bijklust, hij krijgt het geld niet bij elkaar. Dan komt hij in contact met een charismatische en schatrijke sekteleider die zichzelf Vader noemt. Samen met zijn vriendin smeedt Jeroen een plan om bij de gevaarlijke orde te infiltreren.
Daar maken ze kennis met de achttienjarige Amber. Zij rekende erop dat de Orde van het Licht de oplossing voor haar problemen zou zijn. Haar verblijf bij de orde resulteert echter in een grote teleurstelling en Vader blijkt een regelrechte psychopaat.
Lukt het Jeroen om het leven van zijn dochter te redden? Slaagt Amber erin uit Vaders verstikkende greep te ontsnappen? En waarom haalt Moeder geen adem meer?

Onze mening:
Alex:
De orde beschrijft drie verhaallijnen: Efraïm en Engelien, Vader en Moeder van een sekte die door een ongelukkige samenloop van omstandigheden een nieuwe orde moeten oprichten: Orde van het Licht.
Jeroen Joosten, dameskapper en alleenstaande vader van een ongeneeslijk ziek dochtertje. Om de hoge kosten voor medicijnen en een medische ingreep te kunnen bekostigen werkt Jeroen als dameskapper bij kapsalon Sabine, waarbij hij geen enkele optie onbenut laat om zichzelf te verrijken. Maar het blijkt niet voldoende te zijn. Wanneer hij in contact komt met Efraïm bedenkt hij met zijn nieuwe liefde Aurora een plan om Efraïm tot de orde te roepen om daarmee zijn dochter Maartje te redden.
Amber, een 18-jarig meisje dat kennismaakt met Engelien op het moment dat zij op zoek is naar een nieuwe weg in haar leven. Ze hoopt dat De orde haar nieuwe thuis is, maar niet alles blijkt zo mooi te zijn als ze had gehoopt. Ze komt erachter dat de orde verlaten nog niet zo makkelijk is.

Hij drijft in zee. Een lichtgevende groene zee. De golven kabbelen om hem heen, hij is gewichtloos. Hij wordt gedragen door vertrouwen, geborgenheid en liefde.

Manon:
De Orde vertelt het verhaal vanuit de drie hoofdpersonen. Jeroen, een dameskapper, die steelt van de kasregister en uit de tassen van klanten om een operatie voor zijn dochtertje te bekostigen. Amber, een 18-jarig meisje, die erop rekende dat De Orde de oplossing zou zijn voor haar problemen. En Efraïm, de leider van De Orde en een echte psychopaat. Jeroen doet er alles aan om het geld bij elkaar te krijgen om zijn dochtertje te helpen. Door zijn werk als kapper ontmoet hij de vrouw van Efraïm, de leider van De Orde, en komt hij met hun in contact. Als hij dan Aurora ontmoet, smeedt hij een plan om bij de Orde te infiltreren en hen te beroven. En dan Efraïm, onze sekteleider, in het boek maakt hij de clichés wel waar. Hij blijkt echt de gestoorde psychopaat te zijn, wat zijn verhaal leuk maakt om te lezen.

Amber is een meisje die al heel wat heeft beleefd en door bij De Orde te gaan, hoopt ze rust te krijgen in haar leven. Niet wetende dat zij is uitgekozen door Efraïm om zijn nieuwe bruid te worden. De Orde blijkt toch anders dan te zijn dan Amber had gedacht. En blijkt het toch niet zo makkelijk te zijn om zomaar weg te wandelen…

Heeft ze tot hen door weten te dringen? In deze tijden laten vrouwen niet meer met hun rechten sollen. Gehersenspoeld of niet.

Alex:
De proloog is sterk en maakt nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. De wisseling tussen de verhaallijnen is gebalanceerd. De spanningsboog is per hoofdstuk niet altijd even strak gespannen, waardoor het verhaal wat minder spannend aanvoelt. De Romeinse verwijzingen spreken mij als geïnteresseerde in die periode wel aan.

De karakters zijn allen ruim uitgewerkt, waarbij ik de meeste sympathie heb voor Amber. Een meisje op zoek naar zichzelf, een plek om ergens thuis te horen. Jeroen komt op mij minder overtuigend over, het wordt hem niet echt moeilijk gemaakt en hij lijkt overal mee weg te komen. De rol van Engelien is voor mij het meest verrassend, met soms de kenmerkende Karin & Dimitri humor.

Manon:
De Orde is een psychologische thriller met een goede verhaallijn, alleen ik miste de diepgang in de karakters. De afwisseling van personages vind ik normaal heel interessant, maar hier miste het wat. Ik kom niet genoeg over ze te weten. Alle karakters op zich blijven namelijk redelijk aan de oppervlakte en dat is jammer. Jeroen heeft een zieke dochter, daar had ik graag meer over geweten.

Langzaam opent ze haar ogen. Ze ligt in bed. Wat een nachtmerrie, zo realistisch droomde ze nog niet eerder. Bespuugd, uitgescholden, kaalgeschoren en gekruisigd. Het moet niet gekker worden.

Alex:
Vooraf had ik een harde thriller verwacht over het reilen en zeilen binnen een geheimzinnig genootschap – het deed me af en toe denken aan sektes als die van David Koresh. Toch is mijn verwachting niet helemaal uitgekomen. Ik miste de echte hardheid.
De personages in De orde gaan over lijken, ze komen voor zichzelf op en voelen zich daarbij genoodzaakt uit wanhoop dingen te ondernemen die ze normaal gesproken niet zouden doen.

De plot ontwikkelt zich volgens een patroon waarbij er beetje bij beetje naar een climax wordt geschreven en de verhaallijnen bij elkaar komen. Maar het einde voelt toch als een open einde.

Originaliteit: 3,5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 3,5
Spanning: 3
Psychologie: 3,5
Plot: 3

De orde van Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove krijgt van mij 3,5 ster.

Manon:
In het eerste gedeelte had ik het gevoel dat ik bladzijdes had overgeslagen en miste ik de spanning van een thrillerverhaal. In het midden werd dat wel goed opgepakt en dacht ik, mooi het wordt wat. Totdat het voor mijn gevoel weer misging en er naar mijn idee stukken van het verhaal werden overgeslagen, er vallen zogezegd gaten in het verhaal. Ondanks dit alles is het geen slecht boek, alleen had er meer in kunnen zitten…
Ik heb dit boek mogen lezen via www.thrillersandmore.com en uiteraard de uitgever van het boek www.ellessy.nl

Spanning: 2,5
Plot: 3
Leesplezier: 2,5
Schrijfstijl: 2,5
Originaliteit: 2,5
Psychologie: 2,5

2,5 ster voor De Orde.

Leave a Reply

  • (not be published)