Titel: De macht van K. De macht van K.
Auteur: Jens Vern
Genre: Thriller
Uitgever: Volt
Verschijningsdatum: Februari 2020
Aantal bladzijdes: 383
Recensie: Alexander

Over de auteur:
Jens Vern is een pseudoniem van Sander Verheijen (1974). Hij is de oprichter van de populaire thrillersite Crimezone.nl en werkte als thrillerredacteur en marketingmanager bij verschillende uitgeverijen. Sinds 2014 is hij hoofdredacteur van lezerscommunity Hebban.nl. In 2017 verscheen zijn zeer goed ontvangen autobiografische debuut Ik kan er nét niet bij.
De macht van K. is zijn thrillerdebuut en werd genomineerd voor de Gouden Strop 2020. 

Achterflap:
Als de net afgestudeerde Tim Turner wordt ingelijfd door het prestigieuze IT-bedrijf The Keeler Company in Washington, weet hij niet wat hem overkomt. Hij krijgt een luxe appartement, een fantastisch salaris en maakt in korte tijd promotie. Maar dan ontmoet hij een mysterieuze man die zich De Vriend noemt, en die hem waarschuwt voor de duistere kant van het bedrijf. Tim besluit op onderzoek uit te gaan en al snel komt hij erachter dat er inderdaad dingen niet kloppen en dat er mensen verdwijnen. 

Als Tim ontdekt dat ook hij gevaar loopt, weet hij met de hulp van De Vriend te ontsnappen en begint hij met een andere identiteit een nieuw leven in Den Haag. Daar lijkt hij veilig te zijn, tot hij Emily Green tegenkomt. Tim is diep onder de indruk van haar, maar Emily blijkt ook een vorig leven te hebben. Wie kun je vertrouwen als niets is wat het lijkt? En kun je in deze tijd ooit echt aan je verleden ontsnappen? 

Mijn mening:
Allereerst natuurlijk de dubbele cover: een foto van een bijna verlaten kantoorgebouw, de schimmen van een man en een vrouw in een raam. Daarboven een dreigende tekst. De eerste cover is zonder naam en zonder titel – gewaagd als je debuteert of een geniale marketingtruc. Bij het omslaan van de eerste cover vind je, naast de titel en auteursnaam, een quote van Charles den Tex, meester van de Nederlandstalige cyber-thriller.  

Als het net zich sluit, twijfel niet. Denk niet na. Vlucht.

Dat Jens Vern verstand heeft van thrillers, blijkt wel uit de proloog van De macht van K.. Eentje die de verwachting gelijk op de hoogste lat legt. Iemand is in groot gevaar en probeert een gebouw uit te vluchten om zichzelf veilig te stellen, met een bloedend hoofd en een USB-stick in de broek als levensverzekering.  

Eerste deur links, dan rechts en tien meter verderop weer links. Als een nieuwverworven mantra herhaal ik het zinnetje in gedachten

Het verhaal springt twee jaar vooruit in de tijd naar een andere setting: we maken kennis met Emily die met haar collega’s van een advocatenkantoor in een café in Den Haag borrelt om het succes van de week te vieren. Daar ontmoet zij barman Tim en krijgt ze de schrik van haar leven wanneer ze door haar werkgever aan iemand wordt voorgesteld. Heeft haar verhalen haar ingehaald? Barman Tim was zo onder de indruk van Emily dat hij haar niet uit zijn gedachten krijgt en alle middelen gebruikt om te achterhalen wie deze vrouw is. Daarbij maakt hij een levensbedreigende cruciale fout. Wat Emily precies gedaan heeft om zoveel indruk te maken, wordt mij niet duidelijk, het zal de verschijning zijn geweest. 

Vervolgens gaat het verhaal vier jaar terug in de tijd en zien we (dan nog geen) barman Tim in Washington D.C. nadat hij net afgestudeerd is en gescout wordt door The Keeler Company, een toonaangevend IT-bedrijf en de baan van Tims dromen. Tim wordt compleet in de watten gelegd waarbij de sky the limit is. Tim belandt in een snelle, zeer technische wereld. Eentje waarbij alles wat hij doet geregistreerd wordt, vaak zonder dat hij er zelf erg in heeft. Hij belandt in een web (pun intended) van intriges, chantages, geld en macht. Een wereld waar een mens data is, data goud waard is en moord een machtsmiddel is.  

What happens in Atlantic City, stays in Atlantic City.

Elk hoofdstuk in De macht van K. is voorzien van een datum en de naam vanuit welk perspectief het wordt verteld, wat erg fijn leest. De snelheid gaat later wat mij betreft wel uit het verhaal omdat er soms tijdsgaten zijn van een aantal maanden, waarbij ik me afvraag waarom er in die tussentijd niets is gebeurd, juist omdat daarvoor alles zo snel als 5G internet ging. 

De schrijfstijl spreekt mij erg aan. Vooral in het begin komen er veel technische termen voorbij die goed bij het verhaal passen, het subgenre moet je wel aanspreken. De macht van K. is strak geschreven, met internationale ambitie. Met woorden als control center, public affairs associate en high potential program word je een gladde, Amerikaanse, zakenwereld ingezogen zonder dat het storend is. De locatiebeschrijvingen komen natuurlijk over, het personage Tim is overtuigend neergezet en blijft verstoken van clichés –de eerdergenoemde ontmoeting tussen Tim en Emily daargelaten. Een verademing om te lezen dat niet iedereen die in de techniek werkt week in de knieën wordt bij het zien van een meisje of in de kelder bij zijn moeder woont. De overige personages blijven wat meer op de vlakte.  

Het is een van zijn regels waar hij niet van afwijkt. Neem nooit dezelfde route terug.

De macht van K. is voor mij als verhaal wel een heel tof verhaal, ik houd er wel van. Met de snelle, korte hoofdstukken en fijne schrijf- en vertelstijl is het een plezier om te lezen. Waar ik wat meer moeite mee had, was het samenkomen van de verschillende tijdslijnen. In mijn beleving komen deze niet geheel met elkaar overeen, waardoor ik af en toe wat moeite had met de plot. 

De macht van K. is een sterk thrillerdebuut waarmee de lat hoog is gelegd voor een volgend boek.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 3
Spanning: 3
Psychologie: 3,5
Plot: 3

De macht van K. van Jens Vern krijgt van mij 3,5 sterren. 

Alexander 

Leave a Reply

  • (not be published)