Titel: Bloedsteen Bloedsteen
Auteur: Bernice Berkleef
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Publicatiedatum: April 2020
Aantal bladzijdes: 256
Recensie: Lilian

Cover
In grote witte letters staat de titel Bloedsteen op de cover, met daaronder een ring voorzien van een rode steen. De cover geeft nog niet heel veel weg, in de zin waar het om gaat. Mijn gedachte ging eerder uit naar een foute diamant, uit een conflictgebied. Op de achterflap is te lezen dat het verhaal zich ook afspeelt op Java. Of de ring daar vandaan komt, zal moeten blijken.

Auteur
Bernice Berkleef werd in 1986 geboren in Amstelveen. Al op zeer jonge leeftijd pakte zij het schrijven op. ‘Ik zal een jaar of acht zijn geweest toen mijn vader mij een boek gaf over Griekse mythologie. Ik werd verliefd op de goden, helden, prinsen, prinsessen, monsters en gedrochten die me tijdens die leesuren meevoerden naar hun wereld. Mijn zusje en ik lagen er samen in bed om te giechelen en borduurden voort op de verhaallijnen. We veranderden de mythen, speelden zelf voor God. Die avonden behoren tot mijn mooiste jeugdherinneringen en vormden de basis voor mijn schrijverschap. Alleen als schrijver ben je als een god of godin op de Olympus; heer en meester over een zelfgecreëerd universum.’

Bernice ging werken als freelancejournalist en schreef een jeugdboek, De Missie van Kim Dakerveld, dat in 2012 genomineerd werd voor de Zoute Zoen, een prestigieuze prijs voor het beste kinderboek van Vlaanderen. In 2014 publiceerde zij in eigen beheer het boek Flame. Met succes; ook dit Young Adult verhaal werd door vele lezers verslonden.

In 2016 besloot Bernice een andere kant van zichzelf te laten zien.  ‘Stiekem was het mijn wens om mezelf op de kaart te zetten als thrillerauteur.  Het realistische, rauwe en duistere aspect hiervan trok mij enorm aan. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een boek zó zichzelf schreef als CODY deed. Ik was alleen maar degene die het uittypte.’

Achterflap/samenvatting
Op een ochtend wordt Ella nietsvermoedend van haar bed gelicht door de politie. Ze wordt verhoord over haar vader, hij zou illegaal goederen van Java naar Nederland hebben gesmokkeld. Als haar vader, die vroeger in een Jappenkamp heeft gezeten, in hechtenis overlijdt besluit Ella zelf naar Java af te reizen om in hun familiehuis tot rust te komen. In het huis vindt ze aanwijzingen voor een geheim dat haar vader heeft weten te verbergen. Maar ze is niet de enige die lucht heeft gekregen van de verborgen geschiedenis, want haar verblijf op het eiland neemt een zeer onaangename wending…

Mijn mening
Lezen is leuk en wat lezen nog leuker maakt, is als je er ook nog wat van opsteekt. Zo verweeft Berkleef een stukje geschiedenis van Nederlands-Indië in het verhaal. Dit onderwerp komt niet vaak aan bod in thrillers en had wat mij betreft best nog wat dieper uitgewerkt mogen worden.

Het verhaal begint in Amsterdam, waar Ella van haar bed wordt gelicht door de politie. Zij wordt verdacht van medeplichtigheid aan haar vaders smokkelactiviteiten. Haar vader zou namelijk juwelen vanuit het Jappenkamp, waar hij tijdens de oorlog gevangen zat, naar Nederland hebben gesmokkeld.

Ella komt al snel op vrije voeten, maar haar vader moet nog in hechtenis blijven en komt daar zelfs te overlijden. Op dat punt besluit Ella om zelf op zoek te gaan naar de waarheid en ze vertrekt naar Jakarta, naar het huis van haar vader. De waarheid over haar vader is niet de enige reden om uit Nederland te vertrekken. Haar eigen hechtenis en verdachtmaking hebben veel teweeggebracht. Zo hoopt ze op Java haar hoofd leeg te kunnen maken en wat rust te vinden, maar Java heeft andere plannen met haar en ze raakt er nog verder in de problemen.

Door de zoektocht van Ella krijg je een goed beeld van de stad Jakarta en het leven daar. Het verschil tussen rijk en arm is er erg groot en Berkleef weet dat duidelijk te verwoorden en zorgt ervoor dat je een gevoel van plaatsvervangende schaamte haast niet kunt onderdrukken.

Deze stad is als een kind dat bijna onopgemerkt opgroeit, zodat je op een zekere dag oog in oog stat met een afzichtelijke volwassene en je je afvraagt waar de schattige peuter toch is gebleven.

Door de zoektocht van Ella naar het verleden van haar vader, komt ook zijn verschrikkelijke verblijf in het Jappenkamp aan bod. Dat zoiets invloed heeft op een leven, moge duidelijk zijn, maar ook de generatie erna heeft met deze afgrijselijke geschiedenis te maken en zal er, bewust of onbewust, naar handelen.

Hij droeg Tjideng met zich mee, maakte ons medegevangenen. De hoge verwachtingen daar kun je als kind niet tegenop.

De schrijfstijl van Bernice Berkleef is erg prettig en ze weet je mee te nemen in het verhaal. Haar debuut Cody, over de dood van een baby, heeft mij erg verrast en ik heb daar enorm van genoten. Bloedsteen is minder verrassend, maar zeker niet slecht. Ze slaat er een hele andere weg mee in, wat aangeeft dat ze veelzijdig is. Ik ben dan ook erg benieuwd waar haar volgende boek over zal gaan. Eén ding is zeker, het zal zeker ook goed zijn, ze heeft namelijk duidelijk schrijftalent.

En als iedereen het goed heeft, krijg je weinig lelijks te zien. Mijn huidige rol, die van sociale outcast, toont me hoe mensen ook kunnen zijn.

Bloedsteen is een spannende thriller die het huidige leven van Ella uiteenzet en verweeft met het verleden van haar vader.

Spanning: 4
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3

Bloedsteen van Bernice Berkleef krijgt van mij 3,5 ster.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)