In april verscheen Tegen beter weten in van Charlotte de Monchy, uitgeverij Boekerij. Leontine las en recenseerde het verhaal en stelde Charlotte na het lezen een aantal vragen.

Foto: uitgeverij Boekerij

Je naam klinkt erg mooi, is dat je eigen naam?
Ja, dank! In het buitenland spreken ze het altijd uit als ‘monkey’, dat is iets minder (-: …

Beschrijf jezelf eens in vijf woorden?
Impulsief, chaotisch, ongeduldig, gereserveerd, onrustig.

Wanneer wist je: ik word schrijfster?
Eigenlijk pas toen mijn eerste boek werd herdrukt en ik met mijn tweede begon. Pas toen dacht ik: Misschien gaat dit echt lukken en kan ik hier mijn beroep van maken.

Je woont met je gezin op Bali. Ik heb daar een romantisch beeld bij. Is het daarom dat jouw boeken zich vaak afspelen op “een ander plekje”?
Ja, ik hou heel erg van “andere plekjes”, niet dat het daar altijd leuker is, maar ik romantiseer het altijd in mijn hoofd. Het is ook fijn om een verre wereld naast je eigen wereld te hebben waarin alles altijd goed komt.

Hoe kom je tot je inspiratie voor jouw boeken?
Die vraag krijg ik heel vaak, maar dat weet ik eigenlijk niet. Mijn boeken zijn nooit op echte gebeurtenissen of personen gebaseerd. Ik heb wel veel gereisd en doe ook altijd mijn best om op die ene bijzondere plek terecht te komen. Die plekken komen vaak terug in mijn boeken.

Je wordt vaak vergeleken met Sophie Kinsella, hoe is dat voor jou?
Zelf heb ik dat nog niet gehoord, maar ik vind het een groot compliment! Haar boeken liggen over de hele wereld. Daar kan ik natuurlijk alleen maar van dromen.

Hoe schrijf jij je boeken? Zit het verhaal al helemaal in je hoofd als je begint met schrijven?
Was dat maar waar. Ik ga zitten en dan komt er wat. Het lijkt me heel fijn als ik van tevoren wist wat er precies zou gaan gebeuren. Dan zou ik een hoofdstukindeling maken en alles systematisch kunnen invullen, maar helaas werk ik niet zo. Op pagina 110 denk ik ineens, die dikke poes van haar heeft natuurlijk suikerziekte! En dan moet ik weer helemaal terug om er stukken tussen te zetten waarin ze hem injecteert met insuline. Heel onhandig. 

Het valt mij op dat de hoofdpersonen altijd zo zelfverzekerd zijn en vastberaden te werk gaan. Zijn dat kenmerken die jij zelf ook hebt?
Haha, nee niet echt. Ik ben wel avontuurlijk en ik ga altijd op mijn doel af, maar aan die zelfverzekerdheid zou ik nog wel wat kunnen werken.

Als je een dag zou mogen doorbrengen met één van je hoofdpersonen, wie zou dat dan zijn en waarom?
Ik zou lekker met Lisa (de dierenarts uit Enkeltje Ierland) een dag meelopen in haar praktijk in Ierland.

Ben je zelf op de locaties uit je boeken geweest voor je ze schreef? Bijvoorbeeld op Vancouver Island?
Ik heb ooit een tijdje in Boston gestudeerd en vanuit daar gingen we regelmatig een weekend naar Canada, dus ik ken het goed daar, maar Vancouver Island staat nog op mijn lijst. In Ierland, waar mijn eerste twee boeken zich afspelen, woont een dierbare vriendin van mij dus daar kom ik vaak. Mijn vierde boek speelt zich af op Bali, waar we net een tijd gewoond hebben met ons gezin, dus meestal ken ik de omgeving goed.

Was je vroeg ook zo fanatiek boy band fan als Lois?
Nee, ik had een poster van Madonna boven mijn bed vroeger, hoe ik daar aan kwam weet ik eigenlijk niet, maar dat was het wel. 

Zou je wel eens een ander genre willen schrijven? Zo ja, welke dan?
Feelgood is een leuk genre om te schrijven en het heeft mij altijd geboeid. Mijn studie communicatiewetenschap heb ik ooit afgerond met een scriptie over de Bouquetreeks. Ik ga pas iets anders schrijven als ik dit beu ben, maar dat is voorlopig nog niet zo. 

Zou je samen met iemand een boek willen schrijven?
Nee, ik denk het niet, want ik zit altijd zo lekker in mijn wereld en het lijkt me heel vervelend als iemand anders daar ineens iets aan toe gaat voegen. Dat die ineens bepaalt dat de hoofdpersoon opgezette dieren spaart, terwijl ze in mijn hoofd elektrisch gitaar speelt! Niet te doen, lijkt me.

Heb jij een groot voorbeeld qua schrijver?
Jill Mansell, omdat haar hoofdpersonen altijd kleurrijk en sympathiek zijn en het verhaal altijd boeiend, zonder dat er veel gebeurt. Ik krijg altijd een lekker gevoel als ik haar boeken lees. Zij is voor mij echt de koningin van de feelgood.

Lees je zelf veel? Welk boek (behalve die van jezelf ?) zou je aanraden? Is er een boek waarvan je denkt ‘potverdorie, ik zou willen dat ik dat geschreven had!’?
Ja, ik lees veel. Zelf had ik wel Voor jou, van Jojo Moyes willen schrijven. Wat ik zo knap vind is dat de romantiek ervan af spat, terwijl het over een verlamde man in een rolstoel gaat, niet de meest sexy held. Ze bouwt de spanning heel knap op. Ik moest huilen aan het eind, dat overkomt mij niet zo snel. Eigenlijk nooit, nu ik er zo over nadenk!

Een keuzerijtje. Licht je keuze toe.

Thee of Koffie
Zwarte thee met melk en honing en dan het liefst met mijn zus in onze tuin of op haar woonboot.

Muziek of Stilte
Muziek. Mijn dochter speelt prachtig piano, dat mis ik meteen als ze een paar dagen weg is.

Bali of Nederland
Nederland, het klimaat hier geeft je meer energie, al hou ik ontzettend van de chaos van Bali. Er zijn zo weinig regels, echt iets voor mij!

Binnen of buiten
Buiten, met mijn honden in het bos.

Zomer of winter
Voorjaar, ik hou ervan als er van alles staat te gebeuren.

Zoet of Zout
Zoet en zelf gebakken (door iemand anders).

Feelgood of Thriller
Feelgood, dat lijkt me duidelijk!

Introvert of extravert
Introvert, zo jammer, maar dat is nou eenmaal zo!

Televisie of radio
Televisie, het liefst met regen, mijn hele gezin en veel snoep.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)