Titel: Het zwarte dossier
Auteur: Max van Olden
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Publicatiedatum: Juni 2020
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Lilian 

Cover
Een dreigende lucht, waar de hitte vanaf straalt. Tegen de wolken die rood opkleuren door een brand cover, staat een jonge jongen die je op de rug kijkt.

De titel staat er prominent boven in witte letters die van een typemachine afkomstig zijn en onderop eveneens in het wit de naam van de auteur.

Auteur
Max van Olden is een literaire alleseter: leest literatuur, thrillers en non-fictie. In oktober 2015 debuteerde hij met Lieve edelachtbare, een met de Schaduwprijs bekroonde legal thriller over een advocate die een affaire begint met een oudere man. In 2017 volgde De juiste man, een psychologische thriller over een ingenieus opgezette wraakactie en in juni 2020 komt de thriller Het zwarte dossier uit, dat gaat over advocaat-stagiaire Riemke die aan een ultieme test wordt onderworpen waarmee ze haar carrière kan redden. In het dagelijks leven werkt Max als advocaat.

Achterflap/samenvatting
Met Het zwarte dossier levert Max van Olden, bekend van de thrillers Lieve edelachtbare en De juiste man, een Nederlandse thriller af van het niveau van John Grisham en met de verbeeldingskracht van Stephen King. Riemke staat er alleen voor met haar zoontje Nils. Nadat haar relatie op de klippen is gelopen bleef ze achter met schulden. Bij een advocatenkantoor op de Zuidas krijgt ze de kans haar carrière nieuw leven in te blazen, maar ze stapelt fout op fout. Ontslag dreigt, maar als ze de zaak van ‘het zwarte dossier’ tot een goed einde kan brengen, maakt ze een kans. Het zwarte dossier is een onmogelijke klus, die geklaard moet worden onder stevige tijdsdruk en onder bedreiging van een onderwereldfiguur die vanuit de gevangenis invloed wil uitoefenen. Riemke ziet zich genoodzaakt met Nils onder te duiken, haar collega’s moeten haar verdwijning verklaren tegenover de pers. Wat begon als een gewone werkdag eindigt in een strijd op leven en dood.

Mijn mening
Het leven van Riemke is eindelijk redelijk stabiel, maar door een aantal slordige fouten op het werk, is haar baan in het gedrang gekomen. Ze krijgt een zaak op haar bord, die in de wandelgangen “Het zwarte dossier” genoemd wordt: het is de zaak die gaat bepalen of je mag blijven in de maatschap of die moet verlaten. Uiteraard is het Riemke er dan ook alles aan gelegen om deze zaak tot een goed einde te brengen.

Het zwarte dossier gaat alleen niet over familierecht, waar ze in gespecialiseerd is, maar over het tegenhouden van een publicatie. Een zware crimineel heeft de kans gekregen om een gedichtenbundel uit te brengen vanuit de gevangenis, als cultureel project voor gedetineerden. Zijn vroegere vriend is bang voor represailles via deze gedichtenbundel en wil de publicatie met een rechtszaak tegenhouden.

De maanden verstreken en juist toen niemand het meer verwachtte was daar plotseling het vreemde bericht dat Novak vanuit de gevangenis een boekje ging publiceren, een gedichtenbundel nog wel.

De hele zaak loopt alleen anders dan verwacht en voor ze er erg in heeft is haar leven en dat van haar zoontje Nils in gevaar. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en voor je er erg in hebt ben je halverwege het verhaal.

Riemke realiseert zich dat haar client niet weet dat niet alleen zijn leven, maar ook haar baan en misschien wel haar hele toekomst van deze zaak afhangt.

Max van Olden weet wat er momenteel speelt goed te verwerken in zijn verhaal. De recente moord op een advocaat van een kroongetuige, om zo iedereen schrik in te boezemen en de gerechtsgang te dwarsbomen, staat iedereen nog wel in het geheugen gegrift. Deze angsten komen ook aan bod in Het zwarte dossier. Dat je beroep een reden zou kunnen zijn om vermoord te worden, is echt te gek voor woorden, maar helaas wel de realiteit van tegenwoordig.

Ze kan niet geloven dat er werkelijk mensen bestaan die een advocaat op één lijn stellen met de persoon die ze vertegenwoordigt.

De schrijfstijl van Max van Olden is erg soepel en leest heerlijk weg. Het is alsof je op de eerste rij zit terwijl je een kijkje neemt in het leven van een ander, die niets vermoedend haar werk doet en opeens oog in oog staat met het kwaad.

Ik kan me voorstellen, dat als je zelf op een advocatenkantoor werkt, dit verhaal over komt als zijnde over de top. Zelf vond ik het een erg prettig boek om te lezen, maar niet op alle vlakken even geloofwaardig, het is een heerlijke boek voor tussendoor. Geen hoogvlieger, maar ik heb er wel van genoten.

Spanning: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Het zwarte dossier van Max van Olden krijgt van mij 3,5 ster.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)