Op 25 april verscheen bij uitgeverij LetterRijn Stilleven, het thrillerdebuut van Marieke Damen. Bianca las het boek en stelde de vragen aan Marieke.

Foto: Marieke Damen

Kun je in het kort vertellen wie Marieke Damen is?

Ik ben Marieke, in 1976 geboren in Doetinchem en opgegroeid in het nabijgelegen dorpje Wehl. Na wat omzwervingen ben ik sinds enkele jaren met vriend Harald en onze zoon Daan terug naar mijn roots gegaan. Ik ben altijd een fervent voetbalster geweest, wat in mijn jeugd nog best ongewoon was. Gelukkig is het meisjesvoetbal tegenwoordig geaccepteerd. Voor mijn werk ben ik internationaal salesmanager voor een producent van smart home artikelen voor de consumentenmarkt. Hiervoor ga ik regelmatig op reis (nu uiteraard niet ivm Corona).

Het heeft lang geduurd voordat je daadwerkelijk tot het schrijven van dit boek bent gekomen. Als ik het goed heb, heeft dat met tussenpozen wel zo’n acht jaar geduurd. Klopt dat? Wil je vertellen hoe dit komt?

Gelukkig vond ik vijf jaar wel genoeg ? In mei 2015 begon ik met de eerste hoofdstukken van Stilleven en precies vijf jaar later lag hij in de winkel. Dit heeft meerdere oorzaken gehad. De eerste versie was eind 2015 al klaar, maar toen ik het manuscript na een aantal weken teruglas vond ik het niet goed genoeg. Ik wist dat ik maar één keer kon debuteren, dus ik wilde dat het goed was. Ik besloot mezelf nog een jaar te geven om te herschrijven. Dit proces herhaalde een paar keer, telkens was ik nog niet tevreden. Eind 2017/begin 2018 vond ik de versie goed genoeg om aan een professioneel, onafhankelijke persoon te sturen. Dit was Maria Genova en zij was erg enthousiast over mijn manuscript. Natuurlijk kon het nog op diverse punten verbeterd worden en na enkele maanden stuurde ik het naar Letterrijn. Zij wezen het in eerste instantie af, met de kanttekening dat als ik het op sommige punten wist te verbeteren, hij dit wilde herzien. Blij met deze kans, wilde ik enthousiast beginnen met herschrijven, maar een dubbele nekhernia gooide roet in het eten. Ik heb maandenlang niet achter de computer kunnen zitten en moest echt in minuten opbouwen. De tweede helft van 2019 heb ik alles op alles gezet en heb het manuscript kunnen afronden.

Stilleven is een psychologische thriller met heftige onderwerpen. Wat heeft jou ertoe gedreven dit boek te gaan schrijven?

Op een of andere manier heb ik me het leed van kinderen altijd erg aangetrokken. Als puber las ik al boeken over kindermishandeling en kon ik me erg opwinden over het onrecht dat hen wordt aangedaan. Als ieder kind een liefdevolle jeugd zou hebben, zou de wereld er een generatie later heel anders uitzien. Je kinderjaren vormen je, het bouwt je referentiekader voor je kijk op het leven. Ik denk dat deze interesse onbewust aanleiding is geweest voor dit verhaal. Al voor ik begon met dit manuscript was ik een keer behoorlijk ondersteboven van een artikel in de krant over een peutermeisje dat gestorven is aan de gevolgen van de mishandeling door haar vader. Ik heb haar in stilte beloofd dat mocht ik ooit een boek schrijven, ik dat aan haar zou opdragen. Dit meisje ‘L’ staat voor mij symbool voor alle kinderen die in een nare thuissituatie zijn opgegroeid.

Het grootste deel van de opbrengst van Stilleven schenk ik dan ook aan kinderen die noodgedwongen in woongroepen leven. Ik geef hen een dagje uit, zodat ze even los kunnen komen van hun zorgen. Ik hoop dat ik hiermee een kleine bijdrage kan leveren aan een positieve kijk op hun toekomst en het leven in het algemeen. Gezinshuis Oso Lobi in Wehl is de eerste groep die binnenkort een dagje uit gaat. Daarnaast ben ik nog met een aantal andere woongroepen bezig om hen eenzelfde iets te kunnen bieden. Ga voor meer informatie naar Driestroomhuis Oso Lobi)

Tijdens het lezen – en dit bedoel ik als compliment – had ik het gevoel dat het verhaal gebaseerd is op waargebeurde feiten. Klopt dat?

Dat is een groot compliment, maar allesbehalve waarheid. Ik ben gelukkig opgegroeid in een liefdevol gezien. Met mijn ouders en twee oudere broers woonde ik op een boerderij en hadden we daarom veel ruimte om te spelen. Bij ons kon veel: ondergrondse hutten bouwen, fietsvoetballen op het erf (er sneuvelde nog wel eens een raampje) en in de lente zagen we elk jaar de geboorte van lammetjes en geitjes van dichtbij.

Helaas zijn de gebeurtenissen in het verhaal natuurlijk wel degelijk aan de orde van de dag in veel gezinnen en de reden dat ik dit zo ‘echt’ heb kunnen beschrijven is dat ik een behoorlijk doorgeslagen empatisch vermogen blijk te hebben. Dit kwam ooit uit een psychologische test voor mijn werk. Handig bij het schrijven, omdat ik me erg goed kan inleven in mijn personage.

Je hebt ook twee kinderboeken geschreven, vanwaar nu de keuze voor een thriller?

De kinderboeken heb ik geschreven in de tijd dat ik mijn zoon veel voorlas. Dit was voor mij een logische stap destijds. Het thrillergenre heeft me in 2014 geraakt toen ik voor de eerste keer een verhaal instuurde naar een schrijfwedstrijd. Deze werd goed ontvangen en gepubliceerd in een bundel. Toen kreeg ik de smaak te pakken, volgde een cursus bij Marion Pauw en daarna ben ik veel gaan oefenen in het schrijven van korte verhalen. Al mijn verhalen werden automatisch spannend. Ik denk dat dat gewoon in mij zit. Een van mijn korte verhalen vormde de basis voor Stilleven.

Welke auteurs zijn voor jou een voorbeeld? En gaat het dan om het leesplezier dat je zelf ervaart tijdens het lezen van hun boeken? Of is het hun schrijfstijl die je als voorbeeld gebruikt tijdens het schrijven van je eigen verhaal?

Esther Verhoef is mijn favoriete schrijfster, maar ook Simone van der Vlugt weet me altijd erg te boeien. Zij hebben allebei een steady manier van schrijven die eigenlijk nooit de plank misslaat. Natuurlijk is het ene boek beter dan het andere, maar nog steeds weten ze me in elk boek op het verkeerde been te zetten. Dat vind ik heel knap. Ik denk dat je sowieso met het lezen van veel boeken inspiratie opdoet, net als in het dagelijks leven om je heen. Verhalen zijn overal, de kunst is alleen om ze te zien. Ik zou nooit een schrijfstijl van iemand als voorbeeld kunnen gebruiken. Mijn schrijfstijl is van mezelf.

Je hebt in Stilleven gebruik gemaakt van schilderen als gave of uitlaatklep, dat is op verschillende manieren te interpreteren. Heb je hier bewust voor gekozen? Schilder je zelf ook graag?

Ik weet niet goed meer wanneer ik besloot dat Monica dit talent bezit. Volgens mij was dit vanaf het begin een feit. Zelf kan ik niet heel goed tekenen, het was een van mijn mindere vakken op school. Om Monica geloofwaardig te kunnen laten schilderen heb ik mijn tante geïnterviewd die hele mooie schilderijen maakt. Zij heeft me een kijkje gegeven in haar atelier. Wel herken ik de passie, want de passie die Monica heeft voor schilderen, heb ik voor schrijven. Alleen ben ik een laatbloeier en Monica niet 😉

Wat zijn je toekomstplannen qua schrijven? Hopelijk blijft het niet bij één boek.

Dat is tof om te horen. Op dit moment zijn de eerste scénes voor boek 2 geschreven en ben ik nog bezig met het uitdenken van de plot en de verhaallijnen die bij elkaar moeten komen. Mijn doel is om uiterlijk mei 2022 met een nieuw boek te komen, maar stiekem hoop ik dat het een half jaartje eerder wordt.

Daarna is mijn doel om op regelmatige basis met een boek te komen.

Wat is jouw ultieme manier van ontspannen?

Samen met mijn gezin een ijsje eten op een terras.

Als laatste wil ik graag weten wat je lievelingseten is en of je het recept hiervoor met ons wilt delen?

Haha, nou op dit moment is de ‘stoute pasta pesto’ favoriet hier in huis. Ik ben nogal van de verse groente, maar dit is een gerecht met een makkelijk potje:

75-100 gram penne per persoon koken

uitje snipperen en fruiten in olijfolie

300 gram kipfilet blokjes toevoegen (ik snij ze altijd best fijn)

2 grote potjes groene pesto (van Grand Italia is echt het lekkerst!) toevoegen en verwarmen (maar de pesto kun je natuurlijk ook vers maken)

creme fraiche erdoor roeren

kleine snoeptomaatjes in kwarten snijden en erdoorheen roeren

Penne op het bord scheppen en de pesto eroverheen. Evt rucola erboven op doen. Ik doe er zelf altijd sla en komkommer los bij.

Eet smakelijk! (ik hoor graag of het bij jullie ook in de smaak valt :-))

 

Lees hier wat Bianca van Stilleven vond

 

Bestel Stilleven via een van onze partnerprogramma’s:

Bol.com

Of

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)