Vlak voor de lockdown werd bekend dat Toevluchtsoord van Anthonie Holslag een tweede druk zou krijgen. Door een persoonlijk verlies werd dit bijzondere nieuws in eerste instantie met gemengde gevoelens ontvangen door de auteur, maar na een kort moment van bezinning kwamen hij en zijn uitgever Quasis Uitgevers op het idee een actie te starten ter ondersteuning van Radboud Universiteit in hun strijd tegen het coronavirus.

Radboud Universiteit

‘Ik voelde me onmiddellijk bezwaard. Het boek gaat namelijk over een pandemie (van een heel ander soort) en over isolatie en wat dit met mensen doet,’ vertelt Anthonie op Dutch Ramblings (een Facebookgroep voor fans van de Amerikaanse rockband Pearl Jam, een van de Seattle bands die hem muzikaal hebben beïnvloed en politiek bewust hebben gemaakt toen hij in de Verenigde Staten woonde).

‘Het voelde verkeerd om het boek gewoon zomaar aan te prijzen,’ gaat Holslag verder, ‘met name omdat ik wist hoe mensen met een longontsteking stierven. Mijn moeder is namelijk op 16 januari j.l. aan een longontsteking overleden. Ze heeft vijf uur lang gevochten … Mijn zuster en ik hadden gelukkig de tijd om afscheid te nemen, of mijn moeder ons heeft gehoord toen we haar vertelden hoeveel we van haar hielden zullen we nooit weten. De gedachte dat tijdens mijn herdruk mensen op de IC lagen … zonder familieleden, verscheurde me zo hevig, dat ik bijna de hele druk wilde stoppen. Mijn uitgever kwam echter met een ander plan: waarom doneer ik mijn royalty’s niet aan een faculteit die tegen corona vecht door een vaccin of medicatie te ontwikkelen. Zo ben ik bij Radboud Universiteit terecht gekomen.’

In de maanden mei, juni en juli gaan al mijn royalty’s naar onderzoek via het corona voor Radboud-fonds. Lees hier ook de column die Anthonie voor deze actie heeft geschreven. Direct doneren kan ook.

‘Als je het boek wilt kopen, kun je deze bij de uitgever kopen waarbij je drie  mogelijkheden hebt: 1) zonder handtekening, 2) met handtekening en 3) met handtekening en een persoonlijk gedicht voortkomend uit drie trefwoorden dat je hebt opgegeven.Je kunt ook mij altijd een bericht sturen.’ Toevluchtsoord is ook te bestellen bij de (online) boekhandels.

‘Het gaat mij erom dat mensen niet in eenzaamheid sterven. Die laatste vijf uur van mijn moeders leven is iets waaruit ik me niet kan verlossen en dat ik steeds voor me zie. Mijn moeder zou op 17 januari 78 zijn geworden.”

Toevluchtsoord

Over Toevluchtsoord:

Achterflap
Het Adirondackgebergte, in de staat New York: een prachtige omgeving en een geliefde vakantie locatie.
De blokhut is al jaren een toevluchtsoord voor de vriendengroep: Maude, Lars, Jennifer, Jonathan, Megan, Jeffery en Jack. Bevriend sinds de middelbare school, ondertussen allemaal hun eigen weg gegaan, maar in die hut maakt de afstand in hun dagelijks leven niet meer uit. Daar zijn ze weer terug in hun tienertijd, al is het maar voor even.
Dit jaar is echter anders. Vriendschappen die oprecht leken, krijgen een andere betekenis. Onderlinge verschillen verbreden zich. De televisie vertoont beelden die zowel choquerend als afschuwelijk zijn en ver van hun hut staat de wereld op instorten. Terwijl zij hun tienerjaren herleven, brokkelt al het bekende langzaam af.

Is de hut nog steeds een toevluchtsoord? Of is het hun gevangenis geworden?

Over de auteur
Anthonie Holslag is geboren in Amsterdam, maar verhuisde op zeer jonge leeftijd naar de Verenigde Staten waar hij zijn tienerjaren heeft doorgebracht. In 2014 verscheen zijn boek Een bloedovergoten dageraad, waarvan alle royalty’s naar War Trauma (thans ARQ International) gaan. Het vervolg In het kille ochtendlicht verscheen in 2016. Zie ook www.anthonieholslag.nl 

Lees hier ook het interview dat wij in 2017 met Anthonie hadden.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)