Titel: Cinder & Ella Cinder & Ella
Auteur: Kelly Oram
Genre: Young Adult
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Lia Belt
Publicatiedatum: Juni 2020 (Nederlandse uitgave)
Aantal bladzijdes: 299 (e-pub)
Recensie: Manon

Auteur
Kelly Oram schreef haar eerste boek toen ze 15 was: een zwijmelverhaal over haar favoriete band The Backstreet Boys, waarmee haar familie haar nog steeds plaagt. Inmiddels heeft Kelly verschillende YA- en NA-boeken op haar naam staan. Wil je meer weten over Kelly en welke boeken ze heeft geschreven, kijk dan even op: www.kellyoram.com

Voor meer informatie over de uitgever zie: www.uitgeverijdefontein.nl

Achterflap
Na maanden revalideren mag Ella eindelijk naar huis. Niet naar haar moeder, zij kwam om bij het auto-ongeluk, maar naar haar vader die ze nauwelijks kent. Hij woont in Hollywood met zijn nieuwe gezin, maar Ella’s stiefzussen zitten niet op haar te wachten. Ella mist haar moeder en blogvriend Cinder. Sinds het ongeluk heeft ze niks van zich laten horen, maar stiekem droomt ze van hem. Wat ze niet weet is dat Cinder haar ook mist, én de hotste acteur van Hollywood is… Cinder & Ella is een bestseller in Amerika en Duitsland, en het eerste deel van een tweeluik.

Mijn mening
Wat een heerlijke young adult is dit. Het heeft alles met Cinderella/Assepoester te maken, maar ook weer niet. Het boek start met de zin, ‘Het probleem met sprookjes is dat de meeste met een tragische gebeurtenis beginnen.’ Met zo’n openingszin is mijn interesse gewekt. Je duikt gelijk in het verhaal over Ellamara oftewel Ella. Ella woont samen met haar moeder in Boston, totdat daar door een auto-ongeluk een abrupt einde aan komt. Haar moeder komt om het leven en Ella moet na een lange revalidatie naar haar vader in LA. Hij is opnieuw getrouwd en heeft twee stiefdochters. Dit gezin heeft Ella nog nooit gezien. Ella mist Cinder, haar blogvriend. Ella heeft namelijk een blog over boeken en films en met Cinder heeft zij een diepgaand contact gekregen. Alleen sinds het ongeluk heeft ze hem niet meer gesproken. Want wie is Cinder eigenlijk? Hij zegt rijk te zijn, maar is dat wel zo? En wil Ella wel contact opnemen met hem, want immers na het ongeluk is zij niet meer dezelfde persoon die zij ooit was…

Om een echte relatie aan te gaan, moest je je hart inzetten, en mijn hart werkte niet meer. 

Wat heb ik genoten van dit boek! Het sprookje van Cinderella is hierin verweven, maar toch zo anders. Kelly heeft dit echt goed gedaan. Zij schreef beeldend en innemend, ik kon mij helemaal verplaatsen in de hoofdrolspeelster…moest zelfs halverwege ook even een traantje wegpinken, nou dat overkomt mij echt heel zelden met een boek.

Het verhaal werd verteld vanuit Ella en Cinder, dus het kwam van beide kanten binnen. En de boodschap die erin verweven zit: het gaat niet om de buitenkant, maar om de binnenkant is oh zo waar!

Mijn mond hing open en mijn hart ging tekeer toen hij wegliep en ik hem nakeek. Elke tienerfilm die de moeite waard was, begon met een scéne zoals deze: dat iedereen aardig doet tegen de arme, nietsvermoedende outcast vlak voordat ze openlijk wordt vernederd.

Cinder & Ella is een leuk, humoristisch, verdrietig en romantisch verhaal. Deze zomer komen we niet verder dan de camping in Drenthe of de achtertuin, maar met dit verhaal zwijmel je helemaal weg richting Hollywood!

Spanning: 3
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

4,5 ster voor Cinder & Ella.

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)