Titel: Noodlot Noodlot
Auteur: Marlen Visser
Genre: Thriller
Uitgever: Prometheus
Publicatiedatum: Juni 2020
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Bianca 

Over de auteur:
Marlen Visser is auteur en schrijfcoach. Naast haar boeken Stem! (genomineerd voor de Schaduwprijs) en Meesterdeal, schreef zij de succesvolle Storytel Original luisterserie Latte Macchiato. Samen met thrillerauteurs Isa Maron, Liesbeth van Kempen, Anya Niewierra en Ingrid Oonincx vormt zij het schrijverscollectief Moordwijven.

Achterflap:
Het slaperige dorpje Vierschoten staat op zijn kop als de Postcodeloterij-hoofdprijs op zijn enige postcode valt. Journalist Evy Benders ziet er meteen een prachtig artikel in en ze besluit een paar dagen bij haar oom, een Vierschotenaar, te gaan logeren.
Tijdens haar gesprekken met de winnaars en verliezers ontdekt ze al snel dat de verhoudingen binnen het dorp op scherp zijn komen te staan. Maar gaandeweg blijkt ook dat dat alles te maken heeft met een traumatische gebeurtenis die zich enkele jaren eerder in het dorp heeft afgespeeld en waarover nog steeds krampachtig wordt gezwegen. Manuel lijkt wel openlijk te willen spreken over wat er destijds met de veertienjarige Linsey is gebeurd, maar is de getuigenis van deze getroebleerde jongen betrouwbaar? En was de wereldvreemde Benjamin, die destijds is opgepakt, wel de werkelijke dader?

Binnen enkele dagen sluiten de opeenvolgende gebeurtenissen zich als een net om Evy heen en lijkt er geen ontsnappen meer mogelijk.

Mijn mening:
Noodlot is een titel die dit verhaal perfect weergeeft, het heeft een dubbele betekenis.

Evy besluit naar Vierschoten af te reizen om een artikel te schrijven over de gevolgen van het al dan wel of niet winnen van een mega geldprijs en hoe dat zijn uitwerking heeft op een kleine gemeenschap. Dat ze hiervoor het verbroken contact met haar oom moet herstellen valt een beetje in het niet maar verdient wel de aandacht. Ze gaat op zoek naar reacties van mensen en onderzoekt de invloed van een geldprijs op emoties en gedrag. Al snel blijkt dat Vierschoten een gesloten gemeenschap is, de kleinschaligheid zorgt ervoor dat niemand open en eerlijk is over hetgeen er daadwerkelijk achter de voordeuren afspeelt. Zodra Evy arriveert wordt er letterlijk vol gas gegeven en lijkt er langzaam een beerput open te gaan.

Noodlot is een realistisch verhaal, de manier waarop de Postcodeloterij wordt neergezet is zoals het is, met voor- en tegenstanders maar ook de jaloezie en de angst om buiten de boot te vallen is herkenbaar. De Postcodeloterij is een spel met de meeste deelnemers en dat is allemaal berust op de mogelijke emotionele gevolgen als er een grote prijs te verdelen valt.

Marlen Visser is erin geslaagd om een ogenschijnlijk onschuldig onderwerp uit te werken tot een maatschappelijk onderwerp wat een totaal andere invalshoek heeft. In een rap tempo wordt de interesse van de loterij verlegt naar een traumatische gebeurtenis waar veel Vierschotenaren de gevolgen van moeten dragen. Evy wordt onbewust het middelpunt van een tragisch onopgeloste gebeurtenis die haar niet meer loslaat.

Tegelijkertijd geeft dat scenario ruimte aan een stemmetje in haar hoofd. Het stemmetje dat ze het liefst het zwijgen oplegt. Het stemmetje dat van tijd tot tijd die andere naam fluistert.

Ze weet mensen uit hun tent te lokken waardoor de onderste steen boven komt. Elk personage heeft zijn eigen verhaal, een gemêleerd gezelschap waarin iedereen een potentiële dader of slachtoffer kan zijn, dit schept verwarring en zorgt ervoor dat je tot het einde toe twijfelt over hoe de vork nu echt in de steel zit. Visser heeft verschillende onderwerpen zodanig in elkaar weten te verweven dat er een plottwist ontstaat die ik niet aan zag komen. De ontknoping is ronduit tragisch en triest te noemen, een plottwist die zeer realistisch is en zeker stof tot nadenken geeft. Marlen Visser heeft een aangename schrijfstijl, het verhaal leest lekker weg. Elk hoofdstuk begint met een nieuwe dag en voor je het weet ben je ruim een week verder, de tijd vliegt, zeker als je Noodlot leest.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

Noodlot krijgt van mij dik verdiend 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)