Eerder dit jaar verscheen bij uitgeverij Boekerij de nieuwe feelgood roman van Petra Vollinga Zo goed als nieuw. Bianca stelde na het lezen een aantal vragen aan Petra.

Foto: uitgeverij Boekerij

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben 51, copywriter, heb 2 zoons (21 en 17), een LAT-relatie en 2 beagles en ik woon op een woonboot in de polder. Ik schrijf al mijn hele leven. Toen ik 6 was plakte ik al zelf boekjes in elkaar haha, maar ik was uiteindelijk 47 toen (na 2 non-fictieboeken) eindelijk mijn eerste roman uitkwam. Dat was wel een meisjesdroom die uitkwam. Inmiddels ben ik bezig aan mijn 4e boek, dus het hek is van de feelgooddam.

Ik heb twee van je romans gelezen en beide draaien om het samenbrengen van mensen die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben. Is dat steeds je startpunt geweest?

Ik hou erg van ‘mozaïek-romans’ en –films. Zoveel mensen op de wereld, zoveel verhalen en ik vind het leuk als die verhalen elkaar ergens kruisen. Zoals dat ook in het echte leven gaat, is dat vaak random toeval wie er wel en niet op je pad komt.

Als ik in je boeken aan het lezen ben, krijg ik vaak een lach op mijn gezicht. Is het schrijven van feelgood boeken voor jou een soort droomwereld die je op papier zet?

Ik ben erg beeldend ingesteld, dus ik zie de scenes echt voor me, alsof ik naar een film zit te kijken. Ooit wilde ik actrice worden en ik heb ook wel wat stukken en gastrolletjes gedaan, dus nu komt dat fijn samen. Ik kruip in die personages, alsof ik me moet spelen en dan praat en denk ik dus automatisch zoals een oud mannetje, een gescheiden moeder of een puber van 16 zou doen. Heerlijk om te doen is dat.

Je schrijft feelgood verhalen waarin ook heftige onderwerpen aan bod komen. Zijn dit gebeurtenissen die je in je eigen omgeving meemaakt of komen ze per toeval op je pad?

Tsja, ik schrijf over het echte leven, met echte mensen. En daar horen dus ook ziektes, overlijden, scheidingen enzovoorts bij. Het gaat er uiteindelijk om hoe je daar als mens mee omgaat. En ik probeer te laten zien dat iedereen zich maar zo’n beetje door het leven heen worstelt en als je maar blijft dromen en de regie in eigen hand neemt, maak je er het mooiste van. Ik ben zelf 13 jaar geleden gescheiden met 2 kleine jongetjes, dus ja, daar weet ik alles van. En omdat ik zelf al 51 ben, heb ik het nodige meegemaakt om me heen. Dat kan ik allemaal ‘gebruiken’, dus eigenlijk ben ik wel blij dat ik zo laat gedebuteerd ben.

De personages in je boeken voelen als bekenden. Zijn het voor jou ook bekenden of bedenk je ze zelf? En hoe bedenk je de namen voor je hoofdpersonen? Dat lijkt me echt zo lastig.

Ik bedenk ze helemaal zelf. Als een soort castingdirector voor een film zie ik ze voor me. Het zijn dus geen echt bestaande mensen die ik ken, al hebben er een heleboel natuurlijk allerlei trekjes of uitspraken van vrienden, familie en kennissen. Mijn vriend herkent soms wel wat uitspraken haha. Ik neem expres geen namen van mensen die ik ken, want dan zijn de personages niet ‘nieuw’ genoeg voor me. Hoe ik die bedenk? Geen idee eigenlijk. Ze komen in me op. Bij het signeren denk ik wel eens: oe dat is een goeie naam, die moet ik onthouden. Maar als ik eenmaal zit te schrijven, ben ik die eigenlijk altijd alweer vergeten.

Als je een dag zou kunnen doorbrengen met een van je personages, wie zou dat zijn en waarom? Wat zouden jullie dan gaan doen?

Oe! Leuke! Ehm… met Abe uit ‘Vandaag houden we het droog’ zou ik lekker een jamsessie in een kroeg doen, ik zit zelf ook in een superleuke band. Met Maurice en Laurens uit ‘Hallo Liefde’ kun je denk ik een hilarische avond hebben als je met ze uit eten gaat. En met Herman en Annegien uit ‘Zo goed als nieuw’ zou ik wel een stuk door Afrika mee willen in die camper.

Marktplaats is wat mij betreft een mega grote uitgebreide kringloopwinkel. Zelf struin ik graag rond in kringloopwinkels op zoek naar boeken voor een prikkie. Kom je ook graag in kringloopwinkels, en zo ja, waar zoek je dan vooral naar?

Ik ben gek op Marktplaats en koop en verkoop daar ook echt zelf van alles. Mijn kleren koop ik bijna allemaal bij Vintage Brands in Monnickendam, een te gekke winkel met tweedehands kleding, die niet naar mottenballen ruikt. Ze verkopen alleen echt mooie dingen, dus daar word ik altijd enorm hebberig en ik vind het top dat al die kleren een nieuwe, blije eigenaar krijgen, in plaats van dat ze worden weggegooid.

Wat lees je zelf graag? Wie zijn je favoriete auteurs?

Heel verschillend. Van Saskia Noort en Daphne Deckers (die schrijft echt leuk!) tot Peter Buwalda en Hanya Yanagihara. Net wat voor stemming ik ben. In mijn eigen genre vond ik de Voor jou-reeks van Jojo Moyes heerlijk om te lezen. Ik moet wel zeggen dat ik me de laatste tijd moeilijk kan concentreren en steeds maar tot halverwege kom. De biografie van Patty Brard heb ik dan wel weer in 1x verslonden, haha. O ja, en in de auto luister ik op dit moment naar het biografie van Najib Amhali.

Heb je alweer inspiratie voor een volgend boek?

Ja hoor, aan inspiratie nooit gebrek. Het leven zelf is 1 grote inspiratiebron. Twee jaar geleden ben ik met mijn beste vriendin 2 weken door Amerika gereden op een muzikale roadtrip. Dat kan ik mooi gebruiken voor mijn volgende boek. Drie vriendinnen kennen elkaar van hun countrykoor en gaan op zoek naar Dolly Parton. Dolly is echt de bomb.

Voor mij is het lezen van een feelgood boek de ultieme manier van ontspannen, lekker weg zwijmelen en genieten van de liefde. Wat is jouw ultieme manier van ontspannen?

In mijn opblaasbubbelbad naar de zonsondergang kijken. Ik woon aan een weiland met uitzicht op de schapen. Man, als je daar niet helemaal Zen van wordt, dan weet ik het niet meer.

Wat is je lievelingsgerecht en zou je daar het recept van met ons willen delen?

Het was ooit Vitello Tonnato, maar ik eet al anderhalf jaar geen vlees meer dus dat zit er niet meer in. Burrata vind ik heel lekker (dat is verse mozzarella met room erin) en ik ben gek op tortellini met truffelsaus. Zelf ben ik niet zo’n koker, dus aan een recept kan ik je niet helpen haha, ik bestel dat liever bij een restaurant.


Over de auteur:

Petra Vollinga (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden, waarna ze voor zichzelf begon als tekstschrijver. Jarenlang schreef ze artikelen en interviews in bladen als Cosmo, Marie Claire, Ouders van Nu en Flow. Tegenwoordig werkt ze als copywriter voor diverse reclamebureaus en merken. Eerder verscheen van haar het non-fictieboek Het grote co-ouder doeboek. Eerder verschenen romans zijn Vandaag houden we het droog, Hallo liefde en Het geheim van Eva.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)