Titel: Fake Trip Fake Trip
Auteur: Margje Woodrow
Genre: Young Adult
Uitgeverij: De fontein
Publicatiedatum: Juni 2020
Aantal bladzijden: 208
Recensie: Lilian

Cover
Het eerste wat opvalt is de naam van de auteur, Margje Woodrow, onderaan de cover. De naam staat in een grote gele cirkel en het is dus direct duidelijk dat het om een boek van Margje gaat.

Verder zie je een meisje, dat voor zich uit staart. Het lijkt alsof ze voor een spiegel gaat, want je ziet haar nog een keer, maar dan minder scherp in spiegelbeeld. De titel van het boek, Fake trip, staat met witte letters in het midden van de cover. De letters zijn wat vervaagd, waarschijnlijk om aan te tonen dat het niet echt is? Net als het spiegelbeeld? Het is in ieder geval een intrigerende cover en het maakt mij nieuwsgierig naar het verhaal.

Over de auteur
Margje Woodrow (1975) is leerkracht en schrijfster. Haar werk als docent komt terug in haar debuut Examendeal (2013), een boek over examenfraude. In 2014 volgde de volgende spannende jeugdroman: Geraakt en weer een jaar later was daar Kater (2015).

Achterflap/samenvatting
Een vierdaagse schooltrip naar Barcelona. Iedereen hoopt te chillen op het strand en wil stiekem het nachtleven verkennen. Helaas staan er verplichte excursies op het programma.
Dan gebeurt er een afschuwelijk ongeluk in de Sagrada Familia. Gruwelijke details worden verspreid via social media. In een duizelingwekkend tempo komen geheimen bloot te liggen. Maar wat is echt en wat is fake news?
Kunnen Demi en Billy deze ramp stoppen? Of volgen er meer slachtoffers?

Mijn mening
Fake trip speelt zich hoofdzakelijk af in Barcelona, de bestemming van de schooltrip. De meeste klasgenoten zijn er enthousiast en kijken er erg naar uit. Zo niet Demi en Billy, zij hebben zo hun eigen redenen om er geen zin in te hebben. En er zit ook nog iemand tussen met snode plannen.

Jij moest eens weten hoe mijn leven echt is. Wie jij op school ziet, is iemand die zich veel sterker voordoet dan ze zich werkelijk voelt.

Al vanaf het begin van de trip, verloopt niets zoals gepland. Zo komt er een leraar niet opdagen, duiken filmpjes en foto’s op die niet voor andermans ogen bestemd zijn en zit een ongeluk in een klein hoekje. Dit alles verergert de sfeer, die toch al niet al te best is. De onderlinge haat en nijd van sommige klasgenoten is voelbaar, wat ervoor zorgt dat je meeleeft met de personages die het betreft.

We beleven het verhaal via Demi en Billy. Tussen hun verhalenlijnen door lees je WhatsApp-berichten met daarin snode en wrede plannen, maar de afzenders blijven geheim. Dit maakt het verhaal allemaal nog spannender en je wilt weten wie erachter zit.

In Fake trip weet Woodrow de hedendaagse struggles goed te verwoorden. Heftige dilemma’s zoals mishandeling, racisme, armoede en shaming waar tieners ook mee te maken krijgen, komen aan bod.

“Ik dacht net precies hetzelfde.” zei ik. “Het probleem is dat het rugzakje van sommigen het maximumgewicht overschrijdt.”

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen en besef me des te meer dat tieners naast hun alledaagse problemen, zoals het stom vinden van hun ouders en hun regels, sommigen ook met grotere problemen moeten dealen. Best heftig, maar goed dat het zo bespreekbaar wordt gemaakt, want dat is denk ik wat Woodrow wil bereiken met dit verhaal; praat met elkaar en luister naar elkaar.

Spanning: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Fake trip van Margje Woodrow krijgt van mij de welverdiende 4 sterren.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)