Titel: Motief X Motief X
Auteur: Stefan Ahnhem
Serie: Fabian Risk #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Publicatiedatum: Juni 2020
Aantal bladzijden: 526
Recensie: Miriam

Over de auteur:
Stefan Ahnhem (1966) is een van de meest succesvolle nieuwe Scandinavische misdaadauteurs. Ahnhem is een scenarioschrijver met meer dan twee decennia ervaring. Sinds zijn debuut in 2014 heeft Ahnhem een auteurschap opgebouwd waarin de spanning en sfeer van Nordic Noir wordt gecombineerd met de filmische kwaliteiten van scenarioschrijven. Motief X vormt een tweeluik met X manieren om te sterven, waarvan je al een leesfragment achter in dit boek vindt.

Achterflap
In Helsingborg vindt een reeks ogenschijnlijk willekeurige moorden plaats. Hoofdinspecteur Fabian Risk wordt geacht het onoplosbare op te lossen, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden. De moord op de jonge vluchteling lijkt niet gepleegd uit vluchtelingenhaat. De dood van de man in het winkelcentrum was een wrede executie. Objectief bekeken is het niks anders dan een reeks bloedige moorden zonder motief.

Maar wat als dat precies de bedoeling is? Wat als moorden het enige doel van de dader is? En hoe ontmasker je dan een moordenaar zonder motief?

Fabian Risk wordt echter afgeleid van de zaak door zijn vastberadenheid om een corrupte collega te ontmaskeren en omdat hij zijn gezin bij elkaar moet proberen te houden. Terwijl de jacht op de dader steeds wanhopiger wordt, begint zijn hechte team uit elkaar te vallen.

Mijn mening:

Hier ging het juist om. De onzekerheid van wie, wat, wanneer en hoe. Zijn eigen wil had daar niets mee te maken.

Als dit het eerste boek van Stefan Ahnhem is dat je wilt gaan lezen, dan wil ik je aanraden om eerst de vorige delen te lezen. Dat heb ik niet gedaan en dat is wel een gemis. Motief X gaat eigenlijk verder waar 18 graden onder nul eindigde en ik heb geen idee wat er gebeurd is. Rechercheur Fabian Risk is in het ziekenhuis waar zijn dochter voor haar leven vecht nadat ze is neergeschoten. Zoon Theodor heeft ermee te maken, maar wat er precies gebeurd is, blijft enigszins in het midden. Fabian doet zijn uiterste best om zijn gezin bij elkaar te houden, het gaat niet lekker tussen hem en zijn vrouw en met Theodor gaat het bergafwaarts; voor zijn gevoel verliest hij de grip op zijn familie.

Maar dat is niet het enige wat Fabian bezighoudt. Hij is gestuit op een onderzoek dat gestart is door een collega. Een collega die zelfmoord heeft gepleegd, maar dat is iets waar Fabian zo zijn twijfels over heeft. Hij denkt dat het te maken heeft met het onderzoek dat hij gevonden heeft, een onderzoek naar Ingvar Molander. Molander, die in hetzelfde team zit als Fabian en met wie hij veel moet samenwerken.

Hoewel hij met verlof is, wordt Fabian wel betrokken bij het onderzoek naar een aantal moorden. Hebben ze met elkaar te maken of zijn ze volstrekt willekeurig?

Hoe je het ook bekeek, het klopte niet. Maar het motief van een dader was dan ook niet altijd logisch. Dat was zelfs meestal niet het geval.

Er lopen meerdere verhaallijnen door elkaar en elk hoofdstuk wordt verteld vanuit een ander perspectief. Dat is in het begin heel lastig, zeker als de personages nieuw voor je zijn. Ahnhem heeft echter elk personage een duidelijke stem gegeven en op een gegeven moment weet je wie wel er aan het woord is.

Dat Ahnhem kan schrijven, staat buiten kijf. Zijn schrijfstijl is lekker vlot, to the point en laat niets aan de verbeelding over, daar hou ik van. Maar: het is veel, heel veel. Veel personages, veel verhaallijnen, veel verschillende onderwerpen (misschien wel iets te) en dat maakt het geheel nogal rommelig en soms verwarrend.

Alles wat jullie weten is fout.

Motief X smaakt hoe dan ook naar meer, zeker gezien de cliffhanger waarmee het boek eindigt. Het voorproefje dat de lezer krijgt van X Manieren om te sterven is veelbelovend. Gelukkig duurt het nog even voordat het slot van dit tweeluik verschijnt; dat geeft mij de tijd om de eerdere drie boeken te lezen.

3 sterren voor Motief X.

Miriam

Leave a Reply

  • (not be published)