Mocht je nog op vakantie gaan in augustus (of gewoon lekker iets te lezen zoeken voor in de tuin of op het balkon), dan volgen hier wellicht nog wat tips. Wat verschijnt er de komende maand zoal in de boekhandels?

De Cock en de schaduw van de dood – Baantjer (4 augustus)
Niet zelden komen meldingen op de Warmoesstraat op een ongelegen tijdstip binnen. Zo ook wanneer De Cock, Vledder en hun collega’s een koffiemoment hebben voor het afscheid van Lotty, de zeer gewaardeerde stagiaire. Maar de taart is nog niet op als De Cock wordt opgeroepen: een dode vrouw op straat, onder verdachte omstandigheden uit een hotelraam gevallen. Lotty gaat natuurlijk nog even mee op haar laatste dag. Als de politie de straat afzet om het opdringerige en onrustige publiek op afstand te houden en de ambulance door te kunnen laten, krijgt De Cock er tot zijn ontzetting een tweede misdrijf bij, want Lotty wordt door een onbekende omstander neergestoken…

 

Vinland – Bjørn Andreas Bull-Hansen (18 augustus)
Torstein Tormodson moet na de beruchte Slag van Svolder gedwongen met zijn familie naar het westen vluchten om aan de toorn van Olaf Tryggvason en zijn leger te ontsnappen. Torstein staat nu aan het hoofd van de Jomsvikings, een genootschap van Viking-huurlingen. Hij wil een toekomst voor zichzelf en zijn familie veiligstellen, en heeft plannen om scheepsbouwer te worden en een vermogen op te bouwen.
Hij gaat op zoek naar de mythische larixbossen die volgens geruchten aan de andere kant van de oceaan te vinden zijn, in het land dat de Vikingen “Vinland’ noemen. Maar Vinland zit vol gevaren en al snel moet Torstein vechten voor zijn leven. Zal hij ooit herenigd worden met zijn familie?

 

Een web van leugens – Ian Rankin (27 augustus)
Het lichaam van een vermiste privédetective wordt gevonden in een auto, diep verscholen in een dicht bos. Een plek, gek genoeg, waar al eerder naar hem gezocht werd. Hoofdrecherceur Siobhan Clarke maakt deel uit van een nieuw team, dat onderzoekt waar het in de oorspronkelijke zaak is misgegaan; er zijn altijd twijfels geweest over hoe de zaak is afgehandeld. Iedereen die erbij betrokken was wordt ondervraagd, het lijkt erop dat die stuk voor stuk wat te verbergen hebben. Eén man in het bijzonder lijkt te weten waar het spoor naartoe leidt, wat voor hem ook het einde kan betekenen: John Rebus.

 

Het negende huis – Leigh Bardugo (25 augustus)
Alex Stern heeft altijd geesten kunnen zien, maar ze had nooit verwacht dat die gave nog eens van pas zou komen. Als ze na een jeugd vol angsten een beurs krijgt om aan de prestigieuze Yale-universiteit te studeren, is ze stomverbaasd. Waarom wordt uitgerekend zij uitgenodigd? Het antwoord blijkt al snel: vanwege haar gave. Op Yale maken acht geheime genootschappen de dienst uit. Ze opereren vanuit de schaduwen, waar ze rituelen uitvoeren die de wereld naar de hand van de elite zetten. Om hun activiteiten veilig en geheim te houden, bestaat Het negende huis. Een negende genootschap dat de taak heeft de geesten op afstand en de levenden veilig te houden.
Als het lijk van een neergestoken meisje wordt gevonden, komt Het negende huis direct in actie. De genootschappen ontkennen elke verantwoordelijkheid, maar Alex heeft haar twijfels. Ze gaat op onderzoek uit en hoe dichter ze bij de waarheid komt, des te groter wordt het gevaar. Alex wordt in de gaten gehouden en de geesten worden steeds agressiever. Als haar mentor – de leider van Het negende huis – verdwijnt, is de chaos compleet. Hoe kan Alex zich verweren tegen een onzichtbare vijand die overal tegelijkertijd lijkt te zijn?

 

De macht van een man – Tony Schumacher (4 augustus)
Werken voor de SS in het door de Duitsers bezette Londen is nooit makkelijk geweest voor politie-inspecteur John Rossett, maar hij maakt er het beste van. Wanneer SS-kapitein Karl Bauer, een sluwe, meedogenloze man, de Amerikaanse consul in Liverpool vermoordt en daarna op de vlucht slaat, wordt Rossett aangesteld om de moordenaar te vinden.
Terwijl de nazi’s Londen nog stevig in hun greep hebben, wordt Liverpool gerund door criminelen en het Britse verzet. De havenstad met haar talloze verwoeste gebouwen lijkt de ideale plek voor Bauer om zich te verschuilen. Bauer, bijgenaamd “De Beer’, heeft inmiddels zijn trouw aan de nazi’s afgezworen, en heeft zijn focus verlegd naar Rossett. Bauer wil Rossett vernietigen, en zal zich door niets of niemand tegen laten houden. Rossett vecht terug, en terwijl de Duitse bezetting op haar laatste benen lijkt te lopen, laat hij zien hoe de macht van één man het verschil kan maken.

 

Verstild water – Karin Bijl (12 augustus)
Wat gebeurt er met je als je partner, die je dacht redelijk te kennen, al drie maanden vermist is?
Sanne woont samen met kater Meneer Jansen in Zaandam. Ze pakt haar leven stukje bij beetje weer op na de verdwijning van Max. Ondersteund door oude en nieuwe vrienden ontrafelt ze in kleine stapjes wat er is gebeurd. Onverwachte gebeurtenissen brengen haar van “koekvreters-stad’ Zaandam naar het zilte Den Helder, waar ze stuit op de onthutsende waarheid en komt tot een verbijsterende conclusie.

 

De witte weduwe – Michael Kestemont (7 augustus)
In het Diamant-museum in Antwerpen vindt een merkwaardige inbraak plaats. De kluis met een ring van onschatbare waarde werd geopend, maar er zijn geen braaksporen en het object ligt er nog, vergezeld van een Latijnse boodschap op een origamizwaantje.
Gealarmeerd door dit nieuwsbericht stort Anna, docente in klassieke talen, zich op het onderzoek. Zit ze een illustere kunstrover op de hielen, of is zij de prooi?

 

Genadeloos – Jennefer Mellink (20 augustus)
Genadeloos gaat over vader Ernst, moeder Mildred, dochter Lenthe en zoon Clemens. Mildred maakt zich ernstige zorgen over Clemens als hij zich steeds meer terugtrekt en zelfs in huis een bom laat ontploffen. Ernst denkt dat het wel goed komt met hun puberende zoon. Lenthe stort zich op het uitgaansleven en bemoeit zich zo min mogelijk met haar tweelingbroer. Dan verdwijnt er een meisje. De zaak krijgt veel media-aandacht en alle sporen leiden naar Clemens…

 

Onvergetelijk – Lex Martin (13 augustus)
Wanneer Dani Hart en Jax Avery elkaar tegen het lijf lopen in een club, voelen ze zich onmiddellijk tot elkaar aangetrokken. De knappe, populaire voetballer Jax staat dan wel bekend als een onverbeterlijke player, toch is Dani verbijsterd als Jax haar bij een volgende ontmoeting niet eens herkent. Ze besluit hem daarom voortaan te ontlopen. Dat blijkt alleen een stuk lastiger dan ze had gedacht als ze erachter komt dat hij de broer is van haar nieuwe huisgenootje…

 

Familieopstelling – Kluun (25 augustus)
Stijn, de hoofdpersoon van Komt een vrouw bij de dokter en De weduwnaar, is terug. Older, but not so much wiser. Nadat de zoveelste liefde van zijn leven toch niet de ware bleek te zijn, raakt hij in een crisis. Als ook nog zijn moeder met alzheimer wordt opgenomen in een verzorgingstehuis, is het tijd om stappen te nemen. Stijn graaft zich autobio om er eens en voor altijd achter te komen waarom zijn (liefdes)leven zo’n puinhoop is. De ontroerende maar vaak ook hilarische zoektocht leidt hem langs zijn jeugd in Noord-Brabant, een ingrijpende familiegeschiedenis en een verblijf in de Engelse countryside. Zal hij op zijn 55ste zichzelf weten te vinden? En, belangrijker nog: de liefde?

Leave a Reply

  • (not be published)