Titel: Berouw Berouw
Auteur: Sofie Sarenbrant
Serie: Emma Sköld (3)
Genre: Thriller
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Edith Sybesma
Publicatiedatum: Juni 2020
Aantal bladzijdes: 364
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Sofie Sarenbrant is een van de succesvolste thrillerschrijvers van Zweden. Van haar boeken werden al ruim 2 miljoen exemplaren verkocht. In 2019 werd ze uitgeroepen tot Crime Writer of the Year. Berouw is de eerste thriller van Sofie Sarenbrant die in het Nederlands verschijnt met Emma Sköld in de hoofdrol.

Achterflap:
In een woning in Stockholm wordt een vader dood aangetroffen door zijn zesjarige dochter. Hij is omgebracht met een keukenmes. Sporen van inbraak ontbreken, maar het meisje beweert wel dat er die nacht een man in haar slaapkamer is geweest die haar wang streelde.

Rechercheur Emma Sköld verdenkt de vrouw des huizes, die van haar gewelddadige man wilde scheiden. Maar als er meer slachtoffers vallen en Emma’s bloedeigen zus bij het onderzoek betrokken raakt, neemt de zaak ineens een compleet andere wending.

Werk en privé raken verstrengeld, en dat terwijl Emma, met een baby op komst en een ex die haar lastigvalt, toch al het nodige voor haar kiezen krijgt.

Mijn mening:
Berouw is het derde deel in de Emma Sköld-serie, helaas het eerste deel dat in het Nederlands vertaald is; wat mij betreft een gemiste kans voor de uitgever, want wat was ik graag met deel 1 begonnen.

In Berouw val je midden in het leven van Emma Sköld binnen, ze is rechercheur, zwanger en opgeroepen bij een moord. Al snel blijkt dat de moord ook privé erg dichtbij komt.
Sarenbrant legt de nadruk vooral op het persoonlijke leven van alle personages. Dit vergroot de betrokkenheid met vooral Emma en de mensen die het dichtst bij haar staan, het is daarom erg jammer dat er een stuk voorgeschiedenis ontbreekt. Het heeft verder geen invloed op het verloop van het verhaal, dat is verder prima te volgen maar het gaat om achtergrondinformatie die ik graag had willen weten. De schrijfstijl van Sarenbrant is intens, vooral gericht op persoonlijke belevingen en het omgaan met emoties.

 Niemand kan begrijpen hoe het voor haar is geweest. Hoe vreselijk het is om geestelijk en lichamelijk te worden mishandeld door je man, in je eigen huis. Waar veiligheid vanzelfsprekend zou moeten zijn. Ze had niet gedacht dat het kon, de dingen die zij heeft doorgemaakt. De werkelijkheid is erger en smeriger dan de vreselijkste verzonnen verhalen die ze heeft gelezen.

Het verhaal weet vooral je aandacht vast te houden door de oplopende spanning naar de ontknoping. Tot het einde toe blijf je als lezer gissen, er worden steeds kleine steekjes losgelaten. Er is sprake van een sudderende spanning met een cliffhanger die je doet snakken naar het volgende deel. De nadruk ligt bij Sarenbrant niet op gruwelijke taferelen, dus mocht je dat verwachten dan moet je dit boek links laten liggen. Houd je van verhalen met een psychologische diepgang en een opbouwende spanning dan is Berouw zeker een aanrader.

Sarenbrant is een tip voor de liefhebbers van Robert Bryndza en Camilla Läckberg, allen hebben ze een hoofdpersonage die het zowel op het werk als in zijn/haar privéleven zwaar te verduren krijgt. Deze combinatie zorgt ervoor dat je een band ontwikkelt met de personages. Het zijn series waarbij je, zodra het boek uit is, snakt naar het volgende deel.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Spanning: 4
Leesplezier: 4
Plot: 4
Psychologie: 5

Berouw krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)