Titel: Inktzwart Inktzwart
Auteur: Ragnar Jónasson
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Willemien Werkman
Publicatiedatum: Juli 2020
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Ragnar Jónasson
is de bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental thrillers. Wereldwijd verkocht hij tot dusver meer dan 1 miljoen boeken in 21 talen. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Mörda Dead Good Reader Award en ontving wereldwijd lovende kritieken. Ragnar woont in Reykjavik en geeft daar ook les aan de rechtenfaculteit van de universiteit. Met Sneeuwblind werd het eerste boek van hem vertaald in Nederland.

Achterflap:
Op een heldere zomeravond, aan de oever van een stille fjord in Noord-IJsland, wordt een man op brute wijze doodgeslagen. Als een vulkaanuitbarsting een aswolk veroorzaakt die het heldere midzomerlicht verduistert, verlaat een jonge verslaggever Reykjavík om op onderzoek uit te gaan. Ze is zich er niet van bewust dat het leven van een onschuldig persoon op het spel staat.

Ari Thór Arason en zijn collega’s van het piepkleine politieteam van Siglufjörður worstelen met de complexe zaak, terwijl ze ook kampen met hun eigen sores.

Welke geheimen had de dode man? En wat verbergt de jonge verslaggever? Onuitgesproken verschrikkingen uit het verleden hangen als een donkere wolk boven alle betrokkenen en intussen moet Ari Thór alles op alles zetten om de zaak op te lossen voordat er nog meer doden vallen.

Mijn mening:
Nadat het in het eerste deel Sneeuwblind het hele boek door zowat heeft gesneeuwd, is het tafereel in Inktzwart veranderd in zomer, maar die door een aswolk dan toch weer somber wordt neergezet. Ari, die nog steeds niet echt gewend lijkt te zijn aan zijn woonomgeving, heeft gelukkig wel al progressie gemaakt in zijn baan.

Hij krijgt de zaak toegewezen waarbij een lijk gevonden is met nogal wat vraagtekens hoe deze persoon om het leven is gekomen. Zijn collega Hlynur liet de laatste tijd nogal wat steken vallen waardoor hoofdcommissaris Thomas snel de keuze heeft gemaakt om het onderzoek aan Ari te geven.

Als je dan denkt dat je een hoogwaardige thriller voorgeschoteld krijgt word je toch wel teleurgesteld. De lezer wordt afgeleid van het verhaal door allerlei perikelen die elk individu heeft met zijn ex.

Er komt nog wel een andere invalshoek op de proppen als een journaliste ook op onderzoek uit gaat om erachter te komen wie er achter de moord zit, maar ook zij gaat het niet in haar eentje redden om het verhaal spannend te maken.

Of er nog meer verhalen vertaald worden met Ari Thór als rechercheur in de hoofdrol is nog maar de vraag. Er zal dan toch inhoudelijk iets moeten veranderen in de schrijfstijl van Ragnar wil het de echte thrillerfan doen bekoren. Of de nieuwsgierigheid overheerst om dan toch deel 3 te lezen.

Ik geef Inktzwart 2,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)