Titel: Koud als Sneeuw
Auteur: Gena ShowalterKoud als sneeuw
Serie: The Forest of Good and Evil #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald: Sandra Hessels
Publicatiedatum: juni 2020
Aantal bladzijdes: 513 (e-pub)
Recensie: Manon 

Auteur
Gena Showalter is de internationale bestsellerauteur van romans en fantasy voor zowel volwassenen als jongeren. Haar boeken worden vaak bestempeld als ‘humoristisch en intens’, ‘niet weg te leggen’ en ‘verslavend’. In 2017 bezocht ze YAL-Fest, het jaarlijkse boekenfestival voor jongeren, waarmee ze haar Nederlandse en Belgische fans een groot plezier deed. Voor meer informatie zie: https://www.harpercollins.nl/auteur/cr-130/gena-showalter/

Achterflap/Samenvatting
Welkom in The Forest of good and evil, waar sprookjes niet alleen echt zijn, maar ook de toekomst voorspellen.

De zestienjarige Everly Morrow groeit op als elk ander tienermeisje. Ze heeft er dan ook geen flauw idee van dat ze een sprookjesprinses is, tot ze ineens met spiegels blijkt te kunnen communiceren. Everly beseft dat ze dit beter geheim kan houden, en laat haar klasgenoten in de waan dat ze haar voortdurende getuur in spiegels voorkomt uit ijdelheid. Dan wordt haar een vreselijke waarheid voorgespiegeld: ze is voorbestemd om Sneeuwwitjes grootste vijand te worden, de boze koningin! Nogal een verontrustend vooruitzicht, zeker wanneer ze verliefd wordt op Roth Charmaine, vermeende Prince Charming.

Mijn mening.
Er was eens een…het begin van elk sprookje. Alleen in Koud als Sneeuw is het toch het begin van een niet alledaags sprookje, of beter gezegd..de sprookjes zoals menigeen ze kent.

We ontmoeten Everly en Hartly, een tweeling, twee tienermeisjes die gewoon naar school gaan en een gewoon leven leiden. Nou ja gewoon, Everly kijkt constant in haar zakspiegeltje waar ze naar Angel kijkt en hoe die haar leven leidt in een ander universum en Hartly houdt hele conversaties met haar hond Thor. Totdat ze erachter komen dat ze uit Enchantia komen en karakters blijken te zijn in het verhaal van Sneeuwwitje! En nog erger: dat Everly denkt dat ze de Boze Koningin is, wat op zich niet gek is aangezien de meeste mensen bang voor haar zijn, maar toch…geen leuk nieuws om te horen. Via haar spiegel leert ze haar spiegelbeeld kennen, Foreverly. Dankzij haar belandt ze in Enchantia waar het avontuur begint. En wat voor een avontuur! Is Everly echt de Boze Koningin? Maar wie is Hartly dan? Sneeuwwitje….?

Elke reis begint met eerste stappen. Onze keuzes bepalen onze richting. ‘Hint, hint. Je bewandelt nu zelf ook een zeer duister pad, prinsje van me.’

 Wat een heerlijk donker sprookje was dit om te lezen! Geen sprookje van Disney, maar meer een veel bloederigere variant daarvan. Maar het bevat ook genoeg romantiek om het een sprookje te laten zijn. Laat je niet afschrikken door de vele pagina’s, want die zijn het meer dan waard om te lezen hoe Everly erachter gaat komen wie ze nu eigenlijk is, Roth waarop ze verliefd wordt..maar kan dat wel als hij Prince Charming is? Alleen Roth heeft ook gevoelens voor haar, dus is ze misschien wel Sneeuwwitje.

Heerlijk om te lezen hoe alle hoofdpersonen in het boek zoekende zijn naar hun persoonlijkheid. Want naast Everly, Hartly en Roth zijn daar ook nog o.a. de boze Magiër Nicholas, Truly en de zus van Roth, prinses Farrah.

Leuk detail dat elk hoofdstuk begint met een rijmpje. Absoluut genoten van Koud als Sneeuw en ik kan niet wachten tot deel 2 uitkomt.

O, die stem! Hij was nog heerlijker dan ik me herinnerde. Dat rijke timbre was als het hoorbare equivalent van warme melk met honing en een snufje crack.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4

4,5 ster voor Koud als Sneeuw

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)