Titel: Uitgekookt
UitgekooktAuteur: Pat Craenbroek
Genre: Thriller
Uitgever: Hamley Books
Genre: Thriller
Publicatiedatum: augustus 2020
Aantal bladzijdes: 415
Recensie: Bianca

Over de auteur: 

Pat Craenbroek debuteerde in 2018 met de thriller Uitgebroed. Zelf werkte ze in het begin van haar carrière als gerechtsarts, nu combineert ze klinisch werk met het zakenleven. Tijdens haar vrije uurtjes viert ze graag de teugels waarbij ze op haar racefiets kruipt, de hond uitlaat of in de tuin werkt. Op zo’n momenten laat ze haar fantasie de vrije loop en zo ontstaan nieuwe verhaallijnen. Dat ze bij het schrijven kan putten uit haar eigen vroegere ervaringen als gerechtsarts geeft haar boeken dat extraatje meer.  

Achterflap: 

Margaux Bakker, een jonge ambitieuze openbaar aanklager, bijt zich vast in een zaak tegen een arts die een paar onvergeeflijke fouten maakte. Ondertussen wordt het parket van Leuven geconfronteerd met een aantal bizarre sterfgevallen en belandt een jonge man, volledig verlamd na een tragisch ongeluk, in het ziekenhuis. Al snel wordt duidelijk dat hij een geheim met zich meedraagt dat hem tot een onherroepelijke keuze dwingt.  

Mijn mening: 

Uitgekookt heeft een medische cover, goed passend bij het verhaal. De schrijfstijl van Pat leest makkelijk weg, voor de Nederlandse lezers zit er voorin een kort vertalingsoverzichtje van belangrijke benamingen, super handig. Net zoals in Uitgebroed is er in het verhaal gebruik gemaakt van mensen met een beperking, ze worden gebruikt, misbruikt en niet voor vol aangezien. Dit schetst wel een realistisch beeld, al is de strekking van het verhaal met betrekking tot deze doelgroep bizar, schrijnend en diep triest. Meerdere maatschappelijke thema’s passeren in Uitgekookt de revue, thema’s die veel stof tot nadenken geven.   

Qua inleven voelde ik me in Uitgekookt minder begaan met de personages. Ze maken niet hetgeen in me los wat in Uitgebroed zeer zeker wel het geval was. In het begin is het even in het verhaal komen, het is zoeken naar hoe de lijntjes zich tot elkaar ontwikkelen; ik krijg een beetje het hak-op-de-tak-gevoel. Soms begint een hoofdstuk ineens vanuit een ander personage en dan moet je schakelen. Gaandeweg het lezen komt er meer structuur in het verhaal en wordt de plot langzaamaan verder uitgediept. De uiteindelijke ontknoping is er een vol ethische dilemma’s, heftig, ontroerend maar ook voor sommige personages daadkrachtig.  

Pat heeft wereldwijde maatschappelijke problematiek weten te verkleinen tot persoonlijke verhaallijnen, waardoor je als lezer nog meer begaan raakt met bepaalde doelgroepen die het moeilijk hebben in de Westerse wereld.  

Mijn verwachtingen van Uitgekookt zijn niet helemaal waargemaakt, ik miste de brok in de keel, en tevens had de spanningsboog wat mij betreft wel wat strakker mogen staan. Toch heb ik het boek zeker met plezier gelezen en zal ik ook een derde boek van Pat wederom oppakken.   

Uitgekookt krijgt van mij 3 sterren.  

Bianca   

Leave a Reply

  • (not be published)