Titel: Bevrijd Bevrijd
Auteur: Amy McCulloch
Serie: Jinxed #2
Genre: Young Adult
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaling: Niels van Eekelen
Publicatiedatum: Juli 2020
Aantal bladzijdes: 303 (ePub)
Recensie: Yfke

Cover
De cover van het tweede deel in de Jinxed-serie past mooi bij het eerste deel, je ziet meteen duidelijk dat de boeken bij elkaar horen. In plaats van een kat kruipt er nu een kever over de kat – verwijst dit naar de robotkever van Lacey, en zo ja, waarom?

Auteur
Amy McCulloch groeide op in Canada en woont tegenwoordig in Londen. Ze schreef al meerdere Young Adult-boeken, die internationaal veel succes oogsten. Haar debuut kwam meteen op de lijst van The Bookseller’s Rising Stars en op de longlist voor het beste kinderboek van Engeland.

Achterflap
Wanneer Lacey wakker wordt in een ziekenhuisbed met geen enkele herinnering aan hoe ze daar gekomen is, weet ze dat er iets mis is. Ten eerste: waar is haar robotkat Jinx? En ten tweede: wie zit er achter haar aan?
Moncha, het bedrijf achter de baku’s – de populaire robothuisdieren die smartphone, tamagotchi en beste vriend ineen zijn – heeft duistere plannen, en alleen Lacey kan ze tegenhouden. Maar hoe kan ze het grootste technologiebedrijf van de hele wereld verslaan met als enige hulp een level 1-robotkever?

Mijn mening
Bevrijd neemt je direct mee terug in de wereld van Lacey Chu, waar technologie een enorme rol speelt in het dagelijks leven. Baku’s zijn je smartphone, laptop en beste vriend.
We gaan verder waar het eerste deel eindigde; Lacey wordt in het ziekenhuis wakker uit een coma en herinnert zich weinig van wat zich vlak voor ze in coma raakte heeft afgespeeld. Eenmaal weer thuis heeft ze amper tijd om op adem te komen, voordat onaangename verrassingen op haar pad komen, want Moncha is nog niet klaar met haar. Dat haar robotkat Jinx nu is verdwenen, komt dan ook wel heel slecht uit. Gelukkig heeft Lacey haar vrienden nog!

Hoewel Bevrijd een wat onzeker begin heeft, kom je al snel weer in het verhaal dankzij de vertrouwde schrijfstijl van McCulloch; prettig, vlot en to the point. De nadruk ligt in dit boek veel minder op het schoolleven op Profectus en ook Laceys sleutelsessies, waar ik in deel 1 van genoten heb, ontbreken.
In Bevrijd gaat het echt om de actie; de tijd begint te dringen om voor eens en altijd een einde te maken aan de boosaardige plannen van Moncha, voordat het te laat is – niet alleen voor Lacey. De schaduwzijde van onze afhankelijkheid van technologie wordt hier pas echt op een dreigende manier voelbaar (zonder daarbij ooit belerend te lijken richting de lezer).

Desondanks zijn er kleine dingen in Bevrijd die minder logisch of geloofwaardig overkomen; Lacey lijkt bijvoorbeeld soms een beetje naïef of vergeetachtig, wat niet per se bij haar past. Komt dat door de coma? Ik weet het niet.
Hulp komt uit onverwachte hoek, maar verraad ook, en vooral dat laatste was naar mijn mening niet voldoende onderbouwd.

Met de aspecten van het verhaal die wat minder zijn, kan ik desondanks heel goed leven. Dit is vooral te danken aan de schrijfstijl van McCulloch en het werk dat ze met het vorige deel heeft gedaan; je bent inmiddels gehecht aan de personages en het verhaal, en zet je makkelijker over dingen die wat minder zijn heen.

Uiteindelijk is het tweede en laatste deel van deze duologie een fijn boek waar liefhebbers van het Jinxed (1) zeker ook van zullen genieten. Ook heb ik er een favoriete YA-auteur bij; ik ben benieuwd wat McCulloch met haar volgende boek van plan is!

Bevrijd krijgt van mij 4 sterren.

-Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)