Titel: De beste leugenDe beste leugen
Auteur: Tanen Jones
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Danielle Stensen
Publicatiedatum: augustus 2020
Aantal bladzijdes: 350
Recensie: Lilian

Auteur
Tanen Jones groeide op in Texas en Noord-Carolina. Ze heeft een diploma in Amerikaanse geschiedenis, en bracht een aantal jaren door met het bewerken van de wet en strafrechtelijke handboeken. Een zonderlinge auteur, ze schrijft over zonderlinge vrouwen in donkere ruimtes. Tanen woont nu in New York met haar partner, waar ze schrijft vanuit haar raam van het appartement. De beste leugen is haar debuutroman.

Achterflap/samenvatting
Na de dood van haar vader moet Leslie op zoek naar haar zus Robin, die ze al tien jaar niet meer heeft gezien. Alleen als ze samen naar de notaris gaan, hebben ze recht op het geld dat hun vader hun naliet. Maar als Leslie haar zus eindelijk heeft getraceerd, blijkt Robin net daarvoor gestorven aan een overdosis.
Wanhopig vertelt Leslie haar verhaal aan Mary, een huisgenote van Robin, en samen bedenken ze een plan om toch de erfenis te kunnen innen, waarbij Mary de rol van Robin speelt. De gelijkenis is goed genoeg, en wat kan er misgaan? Maar dan komt Mary erachter dat Leslie haar niet de volledige waarheid heeft verteld, en dat de opdracht moeilijker en gevaarlijker is dan verwacht. Vanuit het perspectief van drie vrouwen wordt langzaam duidelijk dat niemand de waarheid spreekt. Maar wie vertelt de beste leugen?

Mijn mening
De vader van Leslie, is na een lang ziekbed, komen te overlijden. Om recht te krijgen op de erfenis, een behoorlijk geldbedrag, dient Leslie haar zus op te sporen en dienen ze samen voor de notaris te verschijnen. Alleen samen hebben ze recht op de erfenis.

Leslie heeft haar zus al tien jaar niet gezien en op een enkel telefoontje van jaren geleden, ook niet meer met haar gesproken. Als ze uiteindelijk achter de verblijfplaats van Robin is, gaat ze ernaartoe om haar te vertellen dat hun vader is overleden en dat ze recht heeft op een deel van de erfenis. Helaas komt ze net te laat, ze treft haar zus dood aan in haar appartement en de moed zakt in haar schoenen. Aan Mary, een huisgenoot van Robin, vertelt ze het hele verhaal en komen ze tot een plan. Mary, die best voor Robin door kan gaan, neemt de plek van Robin in om zo de erfenis op te kunnen strijken.

Alle drie de vrouwen hebben zo hun geheimen en hebben iets duisters over zich, waardoor ze niet goed te peilen zijn. Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Robin, Leslie en Mary, hun verhaal wisselen elkaar af en zijn geschreven in de ik-vorm. Dit geeft een goed beeld van wie de vrouwen zijn, maar kan ook verwarrend werken. De hoofdstukken zijn kort en er staat duidelijk boven welk personage aan het woord is, maar je kan je als lezer snel vergissen op deze manier.

Het tempo is aan de trage kant, waardoor het verhaal niet echt spannend overkomt, maar Jones weet wel je nieuwsgierigheid te wekken en vast te houden, wat ervoor zorgt dat je door blijft lezen. De ontknoping komt niet met een enorme knal, maar wordt langzaam uit de doeken gedaan. Als je een fervente thrillerlezer bent, dan heb je de grootste leugen al wel in de gaten. Dat is jammer, maar toch wil je dan nog steeds weten waarom en hoe het verder gaat. Voor het einde neemt Jones uitgebreid de tijd en verdeelt deze over een aantal hoofdstukken waardoor ik dit boek meer ervaar als een spannende roman dan een thriller.

De schrijfstijl is prettig en ik hou van korte hoofdstukken, dus dat zit wel goed. De beste leugen is een debuut en aan alles merk je dat Jones een verhaal kan overbrengen. Ik verwacht dan ook dat er meer verhalen van haar hand zullen verschijnen en ik zal die zeker gaan lezen om te zien of Jones gegroeid is als schrijfster.

Het verhaal gaat over moeders die kampen met pre- en/of postnatale depressies tijdens de zwangerschap. In een opmerking van de auteur, achterin het boek, gaat Jones hier dieper en persoonlijk op in. Zo lees je wat haar drijfveer was om dit boek te schrijven.

Spanning: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

De beste leugen van Tanen Jones krijgt van mij 3,5 ster.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)