Vandaag, woensdag 30 september, start de Kinderboekenweek 2020. Dit 10 daagse evenement duurt t/m 11 oktober en heeft dit jaar als thema: En toen? Met het lezen van boeken kunnen we overal naartoe reizen waar we willen, dus ook terug in de tijd. Geschiedenis dus. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

Kinderboekenweek 2020
De diamant van Banjarmasin
Tweeling

Dit jaar is het Kinderboekenweekgeschenk geschreven door Arend van Dam. De diamant van Banjarmasin krijg je cadeau bij aankoop van €12,50 aan Nederlandstalige kinderboeken.

Ook is er een prentenboek speciaal voor de Kinderboekenweek. Deze werd geschreven door Mylo Freeman. Het prentenboek Tweeling is te koop voor €7,25.

DE KINDERBOEKENKRANT

De Kinderboekenkrant® biedt voor 6 tot 12-jarigen een helder overzicht van de leukste boeken die er voor hen te vinden zijn.

Vraag vanaf 30 September naar de Kinderboekenkrant bij de boekwinkel of bibliotheek.

DE VOORLEESGIDS

De Voorleesgids bevat meer dan 200 boeken voor kinderen van nul tot zes jaar. Een ideale wegwijzer voor ouders en grootouders.

Bekijk de Kinderboekenkrant en de Voorleesgids van 2019 >

De Gouden Griffel

Aan de vooravond van de Kinderboekenweek 2020 werd zoals vanouds de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uitgereikt. Omdat het Kinderboekenbal wegens corona niet door kon gaan, werden beide winnaars met de felbegeerde prijzen verrast in het NOS Jeugdjournaal!

KIJK DE UITZENDING TERUG > 

UIT ELKAAR

Kinderboekenweek 2020

Dit boek staat vol gedichten over liefde die overging. Toch is het niet alleen maar een verdrietig boek. Want hoe naar het ook is als je ouders uit elkaar gaan, en hoe moeilijk het ook kan zijn als ze opnieuw verliefd worden, soms gebeuren er toch weer dingen waar je blij van wordt: je krijgt eindelijk de grote broer die je altijd al zo graag wilde, je hebt er opeens een nieuwe opa en oma bij, je voelt je in allebei je kamers even thuis en je mag in de zomer twee keer mee op vakantie…

DE GRIFFELJURY OVER UIT ELKAAR:

‘Westera trekt sneller kloppende harten in deze bundel vol overtuiging en met indrukwekkende precisie uit elkaar. Dat resulteert in humor, waarbij de donkerste hoeken belicht worden en tevens de nuchtere kanten verkend worden. Tussen die uitersten door beweegt en schuurt het. De tekeningen, de versplinterde weergave van woorden, de textuur en de bladspiegel maken er een compleet kunstwerk van. De Japans gebonden bladzijden geven ten slotte een voelbare spanning: met het uit elkaar gaan maak je iets los.’

Het Gouden Penseel

HUP HERMAN!

Kinderboekenweek 2020

Herman het hangbuikzwijn houdt niet van wedstrijdjes. Die vindt hij maar gedoe. De kippen kakelen juist elke ochtend om het hardst wie de eerste is, de beste, de snelste. Op een dag denkt Herman: ik zal ze eens laten zien wie hier de snelste is. Alle dieren moedigen hem aan. Hup Herman! Hup Herman! Maar is dat eigenlijk wel zo belangrijk, winnen of verliezen?

DE PENSEELJURY OVER HUP HERMAN!

‘Tekst en beeld zijn ontsproten aan dezelfde hand en dat is te merken, ze vormen een knappe eenheid. Een jaar na haar met goud bekroonde Mijn wonderlijke oom verrast Jagtenberg opnieuw met een swingend, bijna ‘jazzy’ prentenboek van geheel eigen makelij. Alles bij elkaar is Hup Herman! een meer dan geslaagd en sympathiek prentenboek met een adembenemende hoofdfiguur wiens emoties (verwarring, tevredenheid, vastberadenheid, vermoeidheid) treffend zijn uitgebeeld. Een boek dat zich steeds weer laat voorlezen en ook de volwassen lezer een uitermate goed gevoel oplevert.’

(originele teksten: https://kinderboekenweek.nl/de-gouden-griffel-het-gouden-penseel/ https://kinderboekenweek.nl/uitgaven/)

Koop lokaal en steun je boekhandel.

WINNAARS KINDERJURY 2020

Om de winnaars van de Kinderjury dit jaar toch op een leuke en verrassende manier bekend te maken maar er geen evenement mogelijk was, is het Kinderboekenweek Leesteam op pad gegaan!

AiméeLuka en Sofie uit het Kinderboekenweek Leesteam hebben samen met presentator Ridder van Kooten de genomineerden verrast. Vanuit de Bibliotheek Utrecht mochten zij via het videoprogramma Zoom de winnaar bekendmaken.

(originele bericht: https://kinderboekenweek.nl/winnaars-kinderjury-2020/)

Klik hier voor recensies van jeugd- en kinderboeken

De Kinderboekenweek 2020 wordt georganiseerd door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek.
Hoofdsponsor: Nederlandse Spoorwegen
Met dank aan: NBD Biblion
Fondsen en partners kinderjury

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)