De vrouw en de weduwe

Titel: De vrouw en de weduwe
Auteur: Christian White
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Fanneke Cnossen
Publicatiedatum: augustus 2020
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Lilian

Cover
Een mysterieuze cover in mooie schemerige tinten. Achter de in blauw bedrukte titel is een eiland zichtbaar met een huis in het midden, onder een donkere lucht, waar net nog een klein beetje licht doorheen komt.
Het is een cover die mijn aandacht zeker trekt in een boekhandel.

Auteur
Christian White, geboren in Australië, is een Australische auteur en scenarioschrijver. Zijn debuutroman, The Nowhere Child, won de Victoriaanse Premier’s Literary Award voor een onuitgegeven manuscript. Hij co-creëerde de televisieserie Carnivores, momenteel in ontwikkeling met Matchbox Pictures en Heyday TV, en schreef mee aan Relic, een psychologische horrorfilm die geproduceerd wordt door Carver Films (The Snowtown Murders, Partisan).

Geboren en getogen op het schiereiland Mornington, Christian had een eclectische reeks van ‘dag banen’ voordat hij in staat was om full-time te schrijven, met inbegrip van food-cart chauffeur op een golfbaan en video-editor voor een volwassen filmmaatschappij. Hij brengt nu zijn dagen door met schrijven vanuit zijn huis in Melbourne, waar hij samenwoont met zijn vrouw, de filmmaker Summer DeRoche, en hun geadopteerde windhond, Issy. Hij heeft een passie voor echte misdaadpodcasts, Stephen King en alles wat met Bigfoot te maken heeft. In het niets (The Nowhere Child) is zijn eerste boek.

Achterflap/samenvatting
Het is winter en griezelig stil op het vakantie-eiland Belport, voor de Australische kust. Slecht nieuws brengt Kate naar dit uitgestorven oord, en haar verdriet wordt met de dag groter als ze meer te weten komt over het geheime leven dat haar man bleek te leiden. Abby, als bewoner van het eiland, is gewend aan de stille winters, maar dit jaar wordt haar wereld op zijn kop gezet wanneer ze bewijzen vindt die haar man in een wel heel kwaad daglicht stellen. Niets op dit eiland is wat het lijkt, en pas als de twee vrouwen samenkomen kunnen ze de waarheid ontdekken over de mannen in hun levens…

Mijn mening
In De vrouw en de weduwe zijn er twee verhaallijnen die elkaar ergens gaan kruisen, maar waar, blijft voor de lezer lange tijd een raadsel en dat is dan ook meteen de kracht van dit verhaal.

De weduwe: dit verhaal gaat over Kate Keddie en begint op het vliegveld, waar ze samen met haar dochter Mia op haar man staat te wachten. Alleen John komt niet terug van zijn werkgerelateerde reis. Als Kate erachter probeert te komen waarom haar man niet met deze vlucht naar huis is gekomen, zet ze een keten van gebeurtenissen in gang die zaken onthullen die ze liever niet had geweten.

Als we niet praten over de monsters op deze wereld, dan zijn we er niet op voorbereid wanneer ze onverhoeds van onder het bed tevoorschijn komen. Welke monsters wachten op haar op Belport?

De vrouw: dit verhaal gaat over Abby, zij leeft samen met haar man (Ray), zoon (Eddie) en dochter (Lori) op Belport Island. Ze leven een sober leven met weinig luxe, wat haar man wel eens kwaad maakt, aangezien de toeristen op het eiland met hun geld te koop lopen. Toch is hun leven gemoedelijk en zijn ze gelukkig, totdat er geheimen boven komen drijven die haar doen wankelen.

Ze klaagde niet, ze was geen vrouw die een stil, wanhopig leven leidde, die bang was voor de middelbare leeftijd die op haar begon te drukken. Nee, zo zat Abby niet in elkaar. Ze was tevreden. Ze was gelukkig.

Op het eiland komen de twee verhaallijnen op ingenieuze wijze samen. Het verhaal zit zo goed in elkaar dat ik op een gegeven moment aan mezelf begon te twijfelen. Waarom dat was kan ik niet beschrijven, want dan zou ik enorm spoileren.

Verdriet stroomde uit haar lijf, heet, nat en zoutig. Ze wilde dat ze het verdriet hier op Belport kon achterlaten maar wist dat ze het mee naar huis moest nemen.

De schrijfstijl van Christian White is vlot, maar soms ook wat traag om zo de spanning extra op te drijven. De personages komen echt tot leven, met Kate en Abby. Het eiland, als het echt zou bestaan, zou ik herkennen als ik het zou bezoeken. Het kwam allemaal als filmfragmenten mijn hoofd binnen drijven, zo helder en duidelijk was de beschrijving. Ik zou er niet raar van op kijken als dit boek verfilmd zou worden.

Het blijft wel vreemd om een verhaal te lezen wat zich aan de andere kant van de wereldbol afspeelt. Zo zijn de seizoenen qua temperatuur het tegenovergestelde als bij ons in Europa. Een warme januaridag waar je met de ramen open rijdt, zal bij ons niet snel gebeuren. Dit doet verder niets af aan het verhaal, want dat leest heerlijk weg. Iets te lekker, want ik wilde het niet uitlezen, maar ik wilde wel weten hoe de vork in de steel zat. Als een boek dat met je doet, dan weet je dat je een pareltje in handen hebt.

Spanning: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

De vrouw en de weduwe van Christian White krijgt van mij de welverdiende 5 sterren De vrouw en de weduwe

Lilian

Waardering: 5 uit 5.


Leave a Reply

  • (not be published)