De huiself

Titel: De huiself
Auteur: Bruce Coville
Genre: Kind-Jeugd
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Vertaling: Ineke van Bronswijk
Illustraties: Paul Kidby
Aantal bladzijdes: 247
Recensie: Miriam

Over de auteur
Bruce Coville heeft meer dan honderd boeken voor kinderen en jongvolwassenen geschreven. Zijn werk is in meer dan twaalf talen vertaald, en heeft in meer dan tien staten allerlei prijzen gewonnen. Hij heeft de meest wonderlijke ambachten bekleed: onderwijzer, speelgoedmaker, tijdschriftenuitgever, grafgraver en verkoper van keukenspullen. Ook is hij de oprichter van Full Cast Studio, een uitgeverij van luisterboeken voor het hele gezin. Bruce woont in Syracuse, New York, met zijn vrouw, auteur en illustrator Katherine Coville.

Het verhaal
Angus Cairns is een huiself. Hij is niet zo groot (bijna 30 centimeter) en honderdvijftig jaar oud (maar hij ziet er een stuk jonger uit voor zijn leeftijd). Hij doet het huishouden van zijn mens, Sarah en gelukkiger kun je hem niet maken. Angus is al heel lang verbonden aan Sarah en hij is dan ook erg verdrietig als Sarah hem bij haar roept om te vertellen dat ze niet lang meer zal leven. Dat weet Angus wel (mensen worden nu eenmaal lang zo oud niet als een huiself), maar hij wil er het liefst niet over nadenken. Sarah vertelt hem dat hij na haar dood nog steeds aan haar familie verbonden zal zijn, maar dat hij niet in Schotland kan blijven omdat hij in dienst zal komen van het jongste meisje boven de tien. Haar naam is Alex Carhart en zij woont in Amerika. Angus vindt het verschrikkelijk om Schotland te verlaten maar hij heeft geen keus. Hij heeft twee weken de tijd om naar zijn nieuwe mens te gaan. Na een barre reis (hij is ietwat dramatisch aangelegd) vindt hij eindelijk zijn nieuwe thuis…en de nachtmerrie is compleet. Alex blijkt een enorme sloddervos te zijn…zo’n enorme puinhoop heeft hij nog nooit gezien! En daar komt dan nog bij dat ze niet heel erg aardig is en uitermate ondankbaar. Hij zorgt ervoor dat haar kamer weer helemaal netjes is, maar waardering, ho maar! Angus is een driftkop net als Alex en dat botst enigszins. Zal Angus vriendjes worden met Alex, net zoals hij dat was met Sarah?

En dan is er ook nog dat ene kleine dingetje wat Angus nog niet aan Alex heeft verteld, maar waarvan de gevolgen al wel heel goed merkbaar zijn….

Ik had gehoopt dat de oceaan een obstakel zou zijn. Ik had gehoopt dat er niets meer van over was. Wat een sof. Ik heb de Vloek van de McGonagalls meegenomen naar dit huis!
 Misschien had ik me toch door die voetbal moeten laten vermorzelen.

Wat een ontzettend leuk boek is De huiself! Ik heb werkelijk genoten van de fratsen van Angus en Alex. Angus is een kleine driftkop maar met een hartje dat op de juiste plaats zit en hij wil niets liever dan de mens aan wie hij verbonden is, dienen. Nou ja dat, en een nieuw thuis vinden na het overlijden van Sarah, maar of hij dat vindt bij Alex en haar familie is nog maar de vraag.

Je leest niet alleen het verhaal vanuit Angus, ook lees je het dagboek van Alex, een soort reisgids over het Betoverde Rijk, slechte gedichten, briefjes van de moeder van Alex voor haar schooljuf etc. Dat lijkt heel verwarrend, maar dat is het absoluut niet. De schrijfstijl van Coville zorgt ervoor dat je de door hem beschreven wereld duidelijk voor je ziet, maar de illustraties van Paul Kidby maken het boek echt af, iets wat kinderen zeker zal aanspreken. Een groots avontuur van een kleine huiself vol humor, spanning en ook een beetje magie!

(En eigenlijk wil ik er gewoon eentje. Lijkt me heel gezellig. En handig.)

5 sterren voor De huiself.

Waardering: 5 uit 5.

Miriam
Leave a Reply

  • (not be published)