Leesclubverslag Uitgekookt van Pat Craenbroek, uitgeverij Hamley Books.

Uitgekookt

Met een gemêleerd gezelschap van Belgen en Nederlanders starten we enthousiast aan de leesclub Uitgekookt van Pat Craenbroek, waarbij Pat zelf ook fanatiek meedoet. 

De deelnemers zijn: Lieselotte Danneels, Chantal Hofmeester, Heleen van der Velde, Tineke Spraakman, Alex van Damme, Femke D’Haese, John Krol en Pat Craenbroek

Ten eerste wil ik uitgeverij Hamley Books bedanken voor het mogelijk maken van de leesclub en het beschikbaar stellen van de recensie exemplaren.

Waar het Uitgekookt over gaat (achterflap):
Margaux Bakker, een jonge ambitieuze openbaar aanklager, bijt zich vast in een zaak tegen een arts die een paar onvergeeflijke fouten maakte. Ondertussen wordt het parket van Leuven geconfronteerd met een aantal bizarre sterfgevallen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Maar schijn bedriegt, en wanneer een jonge man na een tragisch ongeluk volledig verlamd in het ziekenhuis belandt, wordt beetje bij beetje duidelijk wat er aan de hand is. Het geheim dat de jonge man met zich meedraagt zal niet enkel hemzelf maar ook anderen tot onherroepelijke keuzes dwingen.

De leesclub gaat van start
Als de boeken arriveren en e-pubs in de mailbox landen, maken we een klein voorstelrondje en geven we gelijk gas met onze eerste bevindingen voor we het boek sowieso gaan lezen.

We zijn bijna unaniem van mening dat het een mooie cover is, hier staat Hamley Books om bekend. De cover is mooi helder en doet denken aan een combinatie van medisch en een rechtszaak.
Alleen Femke vindt de cover wat minder, maar dat is een kwestie van smaak.

Sommige hebben Uitgebroed, het eerste boek van Pat Craenbroek gelezen en verlangen naar een soortgelijk verhaal, voor anderen is het de eerste kennismaking met de Vlaamse auteur.

De titel Uitgekookt heeft een dubbele betekenis, daar is goed over nagedacht. De verwachting is dat het wederom een boek is met veel spanning en een medisch tintje.
Opvallend is de korte vertaallijst van Vlaamse voorin het fysieke boek, dit wordt als erg prettig ervaren, helaas staat deze lijst in de e-pub achterin, dat is jammer.

Tussen het lezen door hadden we een vragenvuur voor Pat, waar op alle vragen uitgebreid antwoord werd gegeven zoals:
Heleen vroeg zich af hoe spannend is om een tweede boek te schrijven? en Lieselotte vraagt zich af of je bij het uitkomen van het tweede boek nog meer last hebt van zenuwen? Het laatste is absoluut het geval, het verwachtingspatroon is veel hoger, ook emotioneel doet het tweede boek Pat meer omdat ze haar (inmiddels 4 jaar) overleden moeder niet teleur wil stellen.  Pat vond het véél lastiger om dit boek te schrijven!

 • Pat: De druk ligt veel hoger, de verwachtingen zijn er en zelf heb ik géén idee of Uitgekookt even goed is geworden. Over Uitgebroed heb ik ook veel langer gedaan, zitten ook stukken in die recht uit mijn leven kwamen. Uitgekookt is technisch zonder meer beter, het verhaal vind ik zelf zeker even intrigerend, de binding met sommige van mijn personages was even groot. Maar een eerste blijft een eerste hè. Dus ik vind dit allemaal best creepy nu… en wacht met een bang hart af.

Alex vraagt aan Pat of ze borstkanker patiënten kent of wat de insteek is geweest om Freya te beschrijven?

 • Pat vertelt dat ze het relaas van een vriendin heeft gebruikt.

Alex vraagt ook aan Pat of ze zelf betrokken is bij de vluchtelingenproblematiek? Ook gezien de harde feiten die aan bod komen.

 • Pat heeft in haar jaren als wetsdokter veel gezien en veel inzage in dossiers gehad. Er was geen rechtstreeks contact met de vluchtelingen dus daarvoor heeft ze veel research gedaan. Bij de ondersteuning van adolescenten die uit jeugdzorg komen hoort ze soms zeer schrijnende verhalen. Ze heeft goed kunnen zien hoe manipulatief de wereld is.

Tijdens het lezen:
Alex: Indrukken tot nu toe:
-plastisch
-personage Fré: karakter zeer sterk neergezet
-afwisseling delen/protagonist: vree wijs
-spanning: zit goed
Lieselotte: Uitgekookt leest als een trein, zij mocht het boek voorlezen en benoemt dat er veel ten goede veranderd is.
Heleen: Prettige schrijfstijl, meerdere verhaallijnen. Ben heel benieuwd hoe deze bij elkaar gaan komen. Wel schrijnend soms. Leuke maar ook hele foute personages. Leest lekker!
Chantal: Ik ben nu in deel twee bezig. Tot nu toe vind ik het een interessant boek. Het leest vlot en is spannend. Met deel twee begint een heel ander gedeelte van het boek. Dit maakt het verhaal heel mysterieus. Je hebt nog geen idee wat dit te maken heeft met deel één. Het maakt me zo nieuwsgierig. Ik wil blijven lezen.
Tineke: Boek leest heel fijn! Begin wat lijntjes te ontdekken, maar of ik het allemaal goed zie? Aan Margaux zullen ze een geduchte tegenstander hebben. Pittige tante.
Femke: Ik vind het boek heel vlot geschreven (ik zit bijna aan de helft!). Ik ben benieuwd naar hoe de verschillende verhaallijnen uiteindelijk zullen samenkomen …  Ik vind het trouwens heel fijn dat een van de personages een parketmagistrate is. Bepaalde zaken zijn herkenbaar aangezien ik zelf nog op een parket gewerkt heb. De moeder die op het bed van Mo zit, met papieren en geld van Fré in haar handen. Waarom? Als ouder een kind verliezen, als ouder een kind verliezen door de daden van een ander kind, moet een van de vreselijkste dingen zijn in het leven.

Na het lezen. Bij dit blok worden door bijna alle lezers de volgende vragen beantwoord:

 • Wat vind je van de cover van Uitgekookt? Welke gevoelens roept de cover bij je op?
  Chantal: Koel en medisch
  Heleen en Lieselotte: Prachtig
  Alex en Tineke: Mooi, Alex omschrijft hem nog als koud en kil, passend bij het verhaal.
  Femke: Schreeuwerig
 • De cover zal je een bepaald idee/gevoel gegeven hebben over de inhoud van het boek, klopt dit nog na het lezen van het boek?
  Chantal: De cover geeft de indruk van een koele medische rechtbank thriller, maar het is zo veel meer.
  Heleen: Door de cover ging ik uit van een verhaal over een arts en een rechtszaak. Daar begon het boek wel mee, maar dit was maar een klein deel van het verhaal. In die zin had de cover ook anders kunnen zijn. Wat ik er wel leuk aan vind is dat de cover ook verwijst naar de achtergrond van de schrijfster en die achtergrond blijkt ook in dit boek.
  Tineke: Cover wekte een wat andere verwachting . Medische missers, rechtszaak, het was slechts onderdeel van het geheel.
  Alex: Veel zaken in het boek worden kil uitgevoerd en beschreven, maar toch is het een boek vol gevoelens. De mysterieuze moorden worden methodisch uitgevoerd, en opnieuw beschreven. Een keer maakt de moordenaar een klein foutje, en dat toont net zijn menselijkheid.
  Femke: Een thriller die zich afspeelt in de juridische- en medische wereld. Die verwachting werd zeker gerealiseerd.
 • Welke scène uit het boek is je het meest bijgebleven en waarom?
  In verband met spoilers en het voor degenen die door dit verslag nieuwsgierig worden naar het boek laat ik deze vraag open.
 • Kun jij je identificeren met de hoofdpersoon? Wat zou jij hebben gedaan als je in de situatie van de hoofdpersoon zat?
  Iedereen verschilt van mening over wie de hoofdpersoon of hoofdpersonen zijn, hierdoor is het identificeren ook moeilijk, maar er is eigenlijk niemand die zich met een bepaald persoon identificeert.
 • Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal? Weet jij zelf een andere titel die bij het boek past?
  Iedereen is van mening dat de titel dubbel uit te leggen is, dit wordt duidelijk als je het boek gelezen hebt.
 • Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?
  Lieselotte: De verhaallijnen zijn goed uitgewerkt, net als de plotwendingen en dan wanneer de puzzelstukjes allemaal in elkaar vallen wow! een ander woord kan ik er niet voor verzinnen.
  Chantal: Ik vond het boek vlot en spannend geschreven. Ik hou erg van boeken met meerdere verhaallijnen die op het eind bijeen komen. In dit boek is dat op een mooie manier gedaan door een onderscheid te maken in de verschillende delen en deze vanuit een ander perspectief te schrijven.
  Heleen: Afwisselend. Het leest lekker. Frederic is geschreven vanuit een ik-perspectief. De andere delen niet. Die zijn wat actiever qua taalgebruik en ook qua verloop van het verhaal geschreven.
  Tineke: Het boek leest heel vlot en is spannend. Het zit heel goed in elkaar, doet meer aan Scandinavische als aan Vlaamse schrijfstijl denken.
  Alex: De schrijfstijl is mooi, duidelijk, en begrijpelijk.
  Femke: Dit is het eerste boek dat ik lees van de auteur en ik ben aangenaam verrast door de vlotte schrijfstijl. Ik had soms wel wat moeite met de dialogen tussen de personages. Bijvoorbeeld in het begin van het boek, wanneer de parketmagistraten samen zitten en de zaken verdeeld worden door de procureur. De onderlinge communicatie is soms weinig sympathiek.
 • Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?
  Lieselotte: Goeie plotwendingen.
  Heleen: De proloog is sterk en lang wordt niet duidelijk waar de proloog mee te maken heeft. Het boek is verder opgedeeld in vier delen. De opbouw lijkt eerst te bestaan uit losse verhalen rondom meerdere personen. Steeds meer stukjes komen op het netvlies van Margaux, waarmee het onderzoek steeds duidelijker wordt en het plot ook. De epiloog vond ik ook toevoegen, al was die voor de ontknoping niet nodig.
  Tineke:  Hele goede opbouw, niet voorspelbaar en ik kon het boek moeilijk weg leggen.
  Alex: De afwisseling tussen deel een en deel twee, waar deel een vanuit het ene personage geschreven werd in de derde persoon, en waar het tweede deel vanuit het ik-perspectief geschreven werd. Deel drie en deel vier zijn dan weer een mengeling; hierdoor wordt het verhaal mooi opgebouwd.
  Femke: Het verhaal begint met de medische fouten die aan het licht komen en het proces tegen de arts dat daarop volgt. Daarna volgt een reeks sterfgevallen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Doordat het verhaal verteld wordt vanuit verschillende personages vallen er gaandeweg steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats.
 • Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?
  Door iedereen worden de onderwerpen vluchtelingen en kindermisbruik genoemd als onderwerpen die ons raken. Het is een verhaal met een boodschap. Het zet een mens tot nadenken. Het betreft soms gruwelijkheden die helaas berusten op de realiteit.

Het boek is Uitgekookt geschreven!
John Krol

 • Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?
  Lieselotte: Mijn verwachtingen waren hoog maar zijn zeker waar gemaakt. Ik verlang al naar het derde boek!
  Chantal: Ik verwachte een spannende medische thriller. Dit was het in het begin wel, maar het werd toch anders dan ik had verwacht. Dit was wel goed. Het verhaal werd complexer en daardoor veel interessanter. Ik heb het met veel plezier gelezen.
  Heleen: Ik verwachtte een verhaal over een arts en een rechtszaak en ik verwachtte een spannend en goed geschreven boek. Dat laatste is zeker uitgekomen, maar het verhaal omvat veel meer dan ik vooraf had kunnen bedenken. Daarom is Pat dan ook schrijfster en ik niet.
  Tineke: Het is het eerste boek van Pat Craenbroek dat ik heb gelezen. Ik verwachtte een spannend boek, ben zeer positief verrast. Heel goed geschreven! Jammer dat het boek uit is.
  Alex: Ik was heel nieuwsgierig naar het boek, ik vroeg me af of het dezelfde insteek zou hebben als Uitgebroed, maar nee. Dit boek is zeer goed geschreven, beter nog dan Uitgebroed, er is hier absoluut geen sprake van ‘de vloek van het tweede boek’.
  Femke: Ik verwachte een spannende medische thriller. Die verwachting is deels gerealiseerd. De fouten die de arts begaan heeft zijn maar een klein onderdeel van een veel groter verhaal. Een verhaal dat echter wel goed in elkaar zit en ervoor zorgde dat ik verder wou blijven lezen.

Eindconclusie:
Lieselotte en Tineke: 5 sterren
John, Alex, Heleen en Chantal: 4 sterren
Femke: 3 sterren

Gemiddeld komen we dan uit op een mooie 4 sterren voor Uitgekookt.

Nogmaals wil ik iedereen bedanken voor de actieve deelname en vooral ook Pat voor de toelichting en eerlijke en uitgebreide antwoorden.

Bianca

Lees hier de recensie van Bianca

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

 • (not be published)