De druppel

Titel: De druppel
Auteur: Frederik Baas
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos Uitgevers
Publicatiedatum: september 2020
Aantal bladzijdes: 256
Recensie: Danielle

Over de auteur:

Frederik Baas is een pseudoniem van  Jan van Mersbergen. Met Dagboek uit de rivier debuteerde Van Mersbergen in 2017 als thrillerschrijver. In 2018 verscheen Herberekening.

Jan van Mersbergen debuteerde in 2001 met zijn roman De Grasbijter. Voor zijn roman Naar de overkant van de nacht (2011) kreeg hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Het boek wordt in 2014 verfilmd. Van Mersbergen romans verschijnen onder andere in Engelse, Franse, Spaanse, Duitse, Turkse vertaling. In februari 2014 verscheen zijn roman De laatste ontsnapping.

Achterflap:

Nauwelijks voelbaar, zichzelf herhalend, je tergend met de verwachting van de volgende, en weer de volgende: de martelmethode waarbij je vastgebonden wordt en er om de paar seconden een druppel water op je hoofd valt is gekmakend. Steeds hoop je dat het zal ophouden, maar het stopt niet. Het gaat maar door. Vervolgens ga je uitkijken naar de druppel, dan ga je hem missen als hij opeens verdwenen is. En na verloop van tijd word je gek.

Tom ging weg bij zijn ex omdat hij niet tegen haar troep kon en schreef vervolgens een bestseller over opruimen, rust en regelmaat. Hij leeft zijn leven in zijn kleine appartement met een ijzeren regelmaat: hij eet iedere dag om zes uur een vast gerecht voor die specifieke dag en kiest om halfnegen een film die rust en voorspelbaarheid biedt. Hij wordt knettergek als zijn bovenbuurman hem gaat stalken en zijn ritme onregelmatig verstoort, als de martelmethode van de druppel. Zo gek dat hij de bovenbuurman van de trap duwt. Hij moet van het lijk af, opruimen. Hij wil zijn leven terug.

Mijn mening:

Wie bekend is met de schrijfstijl van Fredrik Baas voelt zich al snel thuis zodra de eerste letters gelezen worden. Maar of dat thuis gevoel ook zo blijft, valt nog te betwijfelen aangezien de huiselijke sfeer bij Tom ver te zoeken is. Iets bekruipt je en al snel voel je je net zo ongemakkelijk als Tom zich in zijn eigen woning voelt.

In grote lijnen draait het verhaal alleen maar om Tom en hoewel er verder niet wordt ingegaan over het wel en wee omtrent zijn zoon en ex, zijn de korte beschrijvingen veelomvattend.

Het is wel duidelijk dat Tom vastgeroest zit in zijn eigen obsessieve trekjes en gaandeweg het verhaal komt hier steeds meer bij.

Je leest het verhaal wetende dat datgene wat je denkt te lezen niet kan kloppen en vervolgens kom ook jij in een maalstroom van onduidelijkheden te zitten.

De plot is geniaal en weer weet Frederik Baas je te verrassen met een indrukwekkende literaire thriller. Hopelijk worden er nog vele van dit soort door hem geschreven, zodat we nog lang mogen genieten van deze bijzondere schrijfstijl.

Ik geef De druppel 5 sterren.

Waardering: 5 uit 5.

Danielle

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)