De vrouw in het meer

Titel: De vrouw in het meer
Auteur: Laura Lippman
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Mariëtte van Gelder
Publicatiedatum: maart 2020
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Brenda

Cover
De titel en de cover zijn duidelijk en komen overeen. Een vrouw staat bij een meer.
De cover spreekt mij niet aan. Het kleurgebruik is niet heel boeiend. Ik zou het boek niet oppakken als ik het in een winkel zou zien liggen.

Auteur
Laura Lippman (1959) heeft elke grote prijs binnen het crimegenre gekregen voor haar inmiddels aanzienlijke oeuvre. Sinds haar doorbraak in 2007 prijken al haar thrillers steevast bovenaan de bestsellerlijsten.
Ze woont in Baltimore en New Orleans met haar man, The Wire-schrijver en -producent David Simon, en kinderen.

Achterflap/samenvatting
Baltimore, 1966. Vorig jaar was ze nog een gelukkige vrouw die alles had wat haar hart begeerde. Nu heeft ze een punt gezet achter haar huwelijk van bijna twintig jaar, en is ze vastbesloten om alsnog een gepassioneerd, zinvol leven te leiden. Ze krijgt een baan bij een middagkrant en verdiept zich in de zaak van een vermoorde vrouw, van wie het lichaam is gevonden in een park.

Cleo Sherwood was een jonge zwarte vrouw en niemand lijkt er iets om te geven dat ze is vermoord. Maddies onderzoek brengt haar in contact met mensen die ooit een rol in Cleo’s leven hebben gespeeld en zorgt voor heel wat opschudding in hun bestaan. Maar haar onvermogen om verder te kijken dan haar eigen leefwereld leidt tot een hoop ellende en onrust, ook voor de man met wie ze het bed deelt, een zwarte politieagent die meer van Maddie weet dan ze denkt.

Mijn mening
Het verhaal begint in een schuine tekst. Al snel wordt bekend dat de schuin geschreven teksten vanuit het oogpunt van Cleo Sherwood komt.
Na het lezen van het eerste schuine tekst word je wel nieuwsgierig naar het verhaal wat zal volgen.

Ben je echt vermist als niemand je mist?]

Helaas kwam het verhaal voor mijn gevoel niet echt op gang. Ik miste spanning in het verhaal. Het leven van Maddie leek voor mij meer op een roman dan een thriller.
Wat ik dan wel interessant vond om te lezen was hoe duidelijk de lijn lag tussen de donkere gemeenschap en de blanken. Te verschrikkelijk om te lezen hoe het er toen aan toe ging. Dat er zoveel onderscheid werd gemaakt. En er werd veel over de Joodse gemeenschap geschreven. Toch ook weer de verschillen van de geloven en hoe het zit in relaties.

Is er iets irritanter dan niet kunnen doen wat je toch al niet wilde doen?

De hoofdstukken werden veelal vanuit Maddie geschreven afgewisseld met de personage die ze tegen was gekomen. Dit was wel heel duidelijk en zorgde dat je wist vanuit welke personage je aan het lezen was.
Verder houdt het voor mij een beetje op. Het verhaal heeft mij totaal niet weten te boeien. Ik heb er ook zeer lang over gedaan om het te lezen. Het was voor mij makkelijk het boek weg te leggen om wat anders te gaan doen.

Spanning: 2
Plot: 2
Leesplezier: 2,5
Schrijfstijl: 2,5
Originaliteit: 2
Psychologie: 2

De vrouw in het meer krijgt van mij 2 sterren.

Brenda

Waardering: 2 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)