Gouden Vleermuis

Afgelopen zondag 25 oktober heeft tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer de uitreiking plaatsgevonden van de Max Gouden Vleermuis. die sinds 2013 wordt toegekend aan een belangrijke binnenlandse of buitenlandse auteur. De uitreiking vond plaats door Omroep MAX directeur Jan Slagter onder het toeziend oog van camera’s van regionale televisie Omroep West, die de registratie uitzendt op 31 oktober.

De jury, bestaande uit Cees van Rhienen (voorzitter), Coenraad de Kat en Guy Doms hebben unaniem Jacob Vis bekroond met MAX Gouden Vleermuis. Deze prestigieuze prijs gaat tevens gepaard met een cheque van 5.000 euro.

Omroep MAX directeur Jan Slagter overhandigt MAX Gouden Vleermuis 2020 aan Jacob Vis (foto: Nederlands Thrillerfestival/Richard Jetten)

Overige genomineerden waren:

 • Toni Coppers
 • Sebastian Fitzek
 • Corine Hartman
 • Loes den Hollander
 • Simone van der Vlugt

(foto’s: Nederlands Thrillerfestival)

De afgelopen jaren is de MAX Gouden Vleermuis uitgereikt aan:

2013: Charles den Tex
2014: Tomas Ross
2015: René Appel
2016: Hákan Nesser
2017: Sara Löwestam
2018: Theo en Marianne Hoogstraaten
2019: Esther Verhoef

De oeuvreprijs is sinds 2019 genoemd naar hoofdsponsor Omroep MAX.

Nederlands Thrillerfestival

MAX Bronzen Vleermuis 2020

Naast de MAX Gouden Vleermuis is ook voor het eerst de MAX Bronzen Vleermuis toegekend voor het beste thrillerdebuut. De jury, bestaande uit Cees van Rhienen (voorzitter), Coenraad de Kat (deels), Karin Bisschops, Heleen van der Velde, Marianne Cramer, Joke Gijse, Maryam Thomasse, Lieselotte Danneels, Marieke da Conceicao, Sabrina Verschaeve en Guy Doms (deels), heeft Het laatste leven van Mohlin & Nyström bekroond met de MAX Bronzen Vleermuis 2020 onder het toeziend oog van beide auteurs via een live videoverbinding. De trofee en een cheque van 500 euro werden overhandigd aan een vertegenwoordigster van uitgeverij HarperCollins.

Lisanne Mathijssen (HarperCollins) ontvangt namens de uitgever de MAX Bronzen Vleermuis 2020. (foto: Nederlands Thrillerfestival/Richard Jetten)

Overige genomineerden waren:

 • De rus, Hans Faber
 • Onmacht, Yvonne Doorduyn
 • Perfecte resten, Helen Fields
 • Stilleven, Marieke Damen
 • Winterland, Kim Faber & Janni Pedersen

De 12e editie van het Nederlands Thrillerfestival is van 25 oktober t/m 1 november 2020, vanwege de coronacrisis zal dit een aangepast programma zijn. Kijk hier voor meer nieuws en het programma. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van het Thrillerfestival via Facebook.

(bron: Nederlands Thrillerfestival)

Ga voor meer nieuws naar Thrillers & More

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

 • (not be published)