Zwarte vijvers

Titel: Zwarte vijvers
Auteur: Amina Laffet
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Danielle

Over de auteur:
De Antwerpse Amina Laffet (1984) heeft zich van boekenverslinder ontpopt tot auteur. Als kind droomde ze van woorden, als volwassene heeft ze die op papier gezet. Daarnaast is ze ook copywriter en jobcoach

Flaptekst/samenvatting:
Dombergen, 2032.

Het geluid van een geweerschot echoot in Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. De dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig, maar Zwarte Vijvers is recent uitgeroepen tot no-go zone, waar hulpverleners en politieagenten niet meer mogen komen.

De zestienjarige Tamara komt meteen in opstand. Ze organiseert een demonstratie die uitmondt in een heftige clash tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wet.

Nikkie, een populaire Influencer, gebruikt haar platform om jongeren te informeren, maar bevindt zich al gauw in een hachelijke situatie door de vele protesten.

Derek, een arts-in-opleiding, waagt zijn leven om Rashad te redden, maar oplaaiend bendegeweld en de naderende betogers laten de boel al snel uit de hand lopen.

Lukt het om Rashad te redden, of wordt de jongen het eerste slachtoffer van de nieuwe wet?

Mijn mening:
Zwarte vijvers speelt zich af in 2032 maar gaande het verhaal is het wel duidelijk dat er facetten voorbijkomen die zich hedendaags ook al afspelen. Elk hoofdstuk begint met een personage waarin zijn rol wordt beschreven. Er komen best wel veel personages voorbij en doordat je steeds met een ander personage geconfronteerd wordt, vormt zich niet echt een vloeiend verhaal en is het nogal een opsomming van gebeurtenissen.

De rode draad is natuurlijk Rashad. De jongen die nog in zijn eigen onschuldige wereld leeft en nog niet helemaal beseft wat er daadwerkelijk op hem afkomt. En hoe beschermend een moeder ook kan zijn, gevaar van buitenaf is niet altijd tegen te houden.

Liefde voor mijn kind komt op de eerste plaats, een moederhart zo groot. Mijn hart, mijn leven, mijn zoon, ga alsjeblieft niet dood.

Amina Laffet heeft een onderwerp aangekaart dat erg gevoelig ligt in de maatschappij. We herkennen allemaal inmiddels de #BLM en het einde daarvan is nog zeker niet in zicht.

De schrijfstijl is het op YA-niveau goed te lezen en voor deze leeftijdscategorie is het een mooi debuut van Amina. Het mist enigszins wel de spanning en het verhaal heeft weinig verrassende elementen waardoor de ontknoping verder ook echt alleen zorgt voor de afronding van het verhaal.

Ik geef Zwarte vijvers 3 sterren

Danielle

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)