Op 9 november 2019 verscheen bij uitgeverij Ambilicious De kilte van een zomernacht van Inge Sleegers. Onlangs verscheen de tweede druk, inclusief een nieuwe cover. Inge schreef voor Thrillers & More een column over hoe het is om te debuteren in coronatijden.

Debuteren in coronatijden: De kilte van een zomernacht

Inge Sleegers
Foto: Wim Frans

Het is 9 november 2019. Van corona is nog geen sprake. Na enkele zenuwslopende maanden van bloed, zweet en tranen is mijn debuut klaar: de paranormale Young Adult roman ‘De kilte van een zomernacht’. Een spannend verhaal over vriendschap, over de grenzen van leven en dood heen. Voor een volle zaal stel ik die avond mijn boek voor in het lokale jeugdcentrum. Op wat technische problemen na, verloopt alles vlekkeloos. Ik ben leeg, maar voldaan. De eerste reacties stromen binnen, die zijn lovend. Vooral de vlotte taal en de rollercoaster aan emoties vallen in de smaak. Een van de recensenten spreekt over een filmisch debuut. Ik zweef op een roze wolk. 

Canceled by corona

Inge Sleegers
Foto: Wim Frans

Nu start het werk pas echt: ik contacteer boekhandels (met wisselend succes), verstuur recensie-exemplaren, plan signeersessies… Samen met enkele collega’s boek ik plaatsen op lokale beurzen. En dan is daar… corona. De hele wereld gaat op slot.
Voor een schrijver geen probleem toch? Lekker veel tijd om aan nieuwe manuscripten te werken en meer tijd voor je lezers om nieuwe boeken te kopen. Niets is minder waar. Alle tijd wordt in beslag genomen door werk, huishoudelijke taken en entertainment/preteaching van mijn achtjarige zoon. Mijn nieuwe manuscripten liggen stof te vergaren op mijn schrijftafel, samen met mijn verkoopcijfers. De bestsellers van de usual suspects vliegen vlot buiten bij platformen als Bol en Amazon, de kleine boekhandels en onbekende auteurs dreigen meer en meer in de vergeetput te geraken. 

Ik zie alles met lede ogen aan. Dit was niet hoe ik me mijn eerste jaar als auteur had voorgesteld. Ik raap mezelf bij elkaar en blijf niet bij de pakken zitten. De weinige vrije tijd die ik heb, spendeer ik aan het opzetten van online alternatieven: filmpjes, een Facebook live-event, het contacteren van nieuwe bloggers … In de hoop langzaam maar zeker te ontsnappen aan de lokroep der vergetelheid. 

Na lockdown komt voorzichtige hoop

Inge Sleegers

Ik vier mijn 36e verjaardag midden in de lockdown. Mijn echtgenoot en zoon maken er desondanks een feest van. Voor onze voordeur vind ik een dozijn kaartjes en geschenken van vrienden en familie. Als kers op de taart krijg ik een bericht van de uitgever: de laatste exemplaren van De kilte van een zomernacht zijn naar het Centraal Boekhuis (CB) vertrokken, mijn eerste druk is uitverkocht.
Voor de tweede druk doen we iets bijzonders: hij verschijnt met een nieuwe cover. De originele cover sprak mijn doelgroep onvoldoende aan en als schrijver vind ik het belangrijk te luisteren naar je lezers. In september verscheen de heruitgave en het nieuwe jasje blijkt effectief beter in de smaak te vallen. 

Inge Sleegers

Kort samengevat: debuteren in coronatijden is bijzonder. Een ding is zeker: het wordt nooit meer zo moeilijk. Als ik op dit jaar terugkijk, ben ik best trots op mezelf. Ik leerde allerlei nieuwe platformen kennen, werkte meer aan mijn zichtbaarheid… Ook dat werpt zijn vruchten af. Inmiddels heb ik een hoop leuke projecten om naar uit te kijken, onder andere het lokale literatuurfestival op Radio Zuidrand op 11 november. Ook werk ik aan twee nieuwe Young Adult manuscripten. Het eerste is een herwerking van het eerste manuscript dat ik ooit schreef. Het gaat over een meisje dat geplaagd wordt door dromen over haar vorige leven. In dat leven wordt ze als adellijke jongedame uitgehuwelijkt aan een veel oudere graaf. Ze wordt hopeloos verliefd op zijn zoon. Ze beginnen een stormachtige relatie, iets wat uiteraard niet zonder gevolgen kan blijven. Vraag is wat er gebeurt als die jongen in dit tijdperk opnieuw haar pad kruist?

Het tweede verhaal is een duister fantasy sprookje, getiteld Zwartkapje en de wolven. De rode draad is grensoverschrijdend gedrag. Vandaar ook de verwijzing naar Roodkapje in de titel. Dat manuscript is nog in volle ontwikkelingsfase.


Wie nieuwsgierig is geworden naar het werk van Inge Sleegers, kan altijd eens snuisteren op www.ingesleegers.be. Daar vind je trouwens ook een heleboel gratis kortverhalen en blogartikels. Of doe mee aan de winactie, hier op Thrillers and More en oordeel zelf over mijn debuut!

Koop De kilte van een zomernacht van Inge Sleegers bij uitgeverij Ambilicious of bestel bij de lokale boekhandel

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)