Frans van der Eem deed mee aan de thriller novelle schrijfwedstrijd Zwarte sneeuw. Zijn verhaal Maaiveld is een van de 5 runner-up verhalen die werden gepubliceerd als e-book. In deze column schrijft Frans over zijn verhaal.

Wie boven het maaiveld uitsteekt …

Frans van der Eem

Of ik als schrijver een voorkeur heb voor een bepaald genre, wilde een vriend weten.

‘Het maakt mij niet zo veel uit,’ antwoordde ik stoer. Wat grotendeels klopt. Ik schrijf gelaagde psychologische verhalen, avontuurlijke (historische) verhalen, absurdistische miniatuurtjes en zo nu en dan speculatieve fictie (SF en fantasy). Maar wat al mijn verhalen gemeen hebben, is dat ze een spanningsboog hebben. Een lezer die niet blijft lezen, ben je kwijt, in welk genre dan ook.

Onlangs maakte ik mijn thrillernovelle Maaiveld persklaar voor Godijn Publishing.

Frans van der Eem

Dat was een makkie vergeleken met het schrijven ervan. Ik heb vaak genoeg betoogd dat schrijven een ambacht is dat je alleen in de vingers krijgt door veel te lezen en te schrijven. Dat ambacht beheers ik steeds beter, maar nu hing ik toch aan mijn vingertoppen. Want de spanningsboog van een novelle (mijn eerste verhaal van die lengte) is heel wat anders dan die van een kort verhaal. Zeker omdat ik al snel besloot om de lezer weinig rust te gunnen. Laat hem of haar ook maar lekker hangen aan die klif …

Maaiveld is het verhaal van een schrijver die op locatie in de Morvan (midden-Frankrijk) research doet voor een fantasyroman over de Kelten. Al snel haalt de werkelijkheid hem in. Een afgerichte valk wordt voor zijn ogen uit de lucht geschoten. Twee ontvleesde schedels grijnzen hem toe vanaf een boomstronk. Op een ochtend staan er geheimzinnige voetsporen in de sneeuw voor zijn verblijf. Bij een boerderijbrand komen geliefden om. Wie neemt wraak op wie? En wie is de man met de zeis?

Frans van der Eem

Ik bedacht Maaiveld in het schrijvershuisje van mijn beste vrienden. Zij wonen in een eeuwenoude watermolen in de Morvan, het decor van meer van mijn verhalen. De donkere bossen op de hellingen van het smalle dal. Het eeuwige ruisen van de rivier. Een meertje dat al droogvallend geheimen prijsgeeft. Blootgelegde fundamenten die uit de veertiende eeuw stammen. Een meer dan tweehonderd jaar oude boom die in een storm omwaait, waarna tussen de wortels …

Maar dat worden verhalen voor toekomstige schrijfprojecten. Voor nu wens ik jullie heel veel leesplezier met Maaiveld en de andere thrillernovelles in de reeks Zwarte Sneeuw van Godijn Publishing!


Frans van der Eem schrijft sinds begin 2017 (korte) fictie verhalen in diverse genres, ook is hij verhaalredacteur. Inmiddels zijn er ruim 20 verschillende verhalen gepubliceerd, onder andere in Groene Kevers, Verloren Zielen, en schreef hij het winnende verhaal van de verhalenbundel Dansende olifanten op het ijs.

Lees naast de column van Frans van der Eem ook de columns van Luc Vos, Jacob Dens, Annemarie Ros, Miriam Lucia & Elly Godijn.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)