Mijn waarheid

Titel: Mijn waarheid
Auteur: Sandra J. Paul
Genre: Thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 496
Recensie: Lilian

Cover
Dit is nou een boek waar je als lezer enthousiast van wordt. Dit boek kun je namelijk lezen vanaf beide kanten, het is een omkeerbaar boek. Vanaf de ene kant lees je het verhaal van Nathan en vanaf de andere kant (boek even omdraaien) lees je het verhaal van Elias. Zo goed gevonden! Denk wel dat dit het beste tot zijn recht komt in een papieren exemplaar. Bij een e-boek gaat het verrassingselement ervan af.

Op de cover zie je een bruidje achterovervallen. Ze is buiten, met een dreigende lucht op de achtergrond. Op de cover is al te lezen dat de bruid sterft, gebeurt dit buiten en zijn de weersomstandigheden van invloed? Het is een mysterieuze cover, qua kleur en beeld.

Auteur
Sandra J. Paul is een veelzijdig auteur die vooral bekend staat om haar Young Adult-boeken en thrillers. Zij debuteerde in 2015 met de Eilanden-reeks, gevolgd door de thrillers Azerty en Moordspel. Haar boeken werden meteen in Vlaanderen en Nederland uitgebracht en massaal gelezen.Sandra staat bekend om haar unieke stijl. Zij schrijft steevast intrigerende, vaak psychologisch getinte verhalen met een paranormale toets. Zij was in 2015 laureate van de allereerste Aspe Award, een thrillende kortverhalenwedstrijd. Zij was in 2017 laureate van de gerenommeerde Bath-Award en werd in 2018 genomineerd voor de Cultuurprijs van Sint-Amands.

Sandra’s Engelstalige boeken werden uitgebracht onder de auteursnaam Joanne Carlton.  

Achterflap/samenvatting
Twee vrienden. 
Een bruid die sterft.
Twee versies. 
Een onbetrouwbare verteller. 
Wie geloof jij?

Sandra J. Paul laat je zelf kiezen welke versie je het eerst leest. Geloof je Nathan, die beweert dat zijn beste vriend een moord heeft gepleegd? Of ga je voor Elias, die bij hoog en bij laag zweert dat zijn bruid gevallen is? Kies zelf. De echte waarheid zit verborgen in het midden.

Mijn mening
Wat een bijzonder boek! Dat was het eerste wat ik dacht toen ik het boek in handen kreeg. Nog nooit eerder, zover ik me kan herinneren, een boek gehad dat je om kunt keren. Als lezer krijg je de keuze met welk verhaal je begint, de versie van Nathan of de versie van Elias, in het midden zit de waarheid. Net zoals het gezegde, de waarheid ligt in het midden. Aangezien ik iemand ben die dol is op structuur, ben ik dan ook met het verhaal van Nathan begonnen om vervolgens die van Elias te lezen alvorens ik me aan DE waarheid heb gewaagd.

Nathan; in zijn versie van de waarheid leer je hem beter kennen door hem te volgen in de laatste weken naar de bruiloft toe, maar ook door de beschrijving van de vriendschap tussen hem en Eilias.
Nathan is in zijn jeugd erg volgzaam en weet totaal nog niet wat hij wil met zijn leven. Eén ding is zeker, hij wil dicht bij zijn beste vriend en neef blijven, Elias. Ze zijn onafscheidelijk. Daardoor maakt hij keuzes die niet goed uitpakken en heeft hij een duw in de goede richting nodig, om zo zichzelf te ontplooien. Elias gaf hem het juiste zetje en zo zette Nathan zijn hobby fotografie om in een baan als fotograaf. Als modefotograaf reist hij de hele wereld af en dat zorgt ervoor dat de vriendschap op een lager pitje komt, maar ze blijven elkaar opzoeken.

De laatste maanden gaat het minder goed met Nathan, hij heeft veel last van hoofdpijn en hij voelt zich niet lekker. Het vele reizen eist zo zijn tol. Daarnaast heeft hij een vrouw ontmoet waar hij verliefd op is geworden. Het is al snel duidelijk dat de liefde geen toekomst heeft en hij heeft moeite haar uit zijn hoofd te zetten. Dit alles doet zijn gemoedstoestand geen goed. Is dit de oorzaak van de tragische gebeurtenis?

Elias: de bruidegom. Na zijn studie in de Verenigde Staten is hij daar blijven hangen en ontmoet hij Nathalie in het Blue National Mountain Park. Van jongs af aan is al duidelijk dat hij succesvol zou worden. Zijn inzet en doorzettingsvermogen hebben hem dan ook zo ver gebracht. Hij is een echte carrièretijger, zijn baan als advocaat voor witteboordencriminaliteit criminelen is goed betaald en hij heeft er totaal geen last van dat 50% van zijn cliënten het duistere pad bewandelen. Als compensatie doet hij af en toe een pro-Deozaak tussendoor en dat is voldoende voor hem om in het reine te blijven.

Zijn vriendschap met Nathan is een tijdje minder geweest door zijn verhuizing naar de Verenigde Staten, maar ze zijn elkaar niet uit het oog verloren. Er was voor Elias dan ook geen discussie mogelijk, Nathan zou hun trouwfoto’s maken!

Elias is door zijn werk gewend om met ernstige situaties om te gaan, dat helpt hem zijn hoofd koel te houden tijdens de tragische gebeurtenis op hun bruiloft. Of is er iets anders aan de hand, waardoor hij zo afstandelijk over komt?

De waarheid: Wat er gebeurd is op de dag van de bruiloft, krijg je als lezer steeds in kleine stukjes voorgeschoteld. Dat het tot de dood van de bruid leidt is duidelijk, want dat staat immers op de cover, maar hoe het precies gegaan is blijft tot het allerlaatst onduidelijk.

De rots fungeerde als open lijkkist. Ze ligt opgebaard, nu moeten alleen haar dierbaren nog afscheid komen nemen.

In het middelste gedeelte van het boek staat DE waarheid. Ik had een optie in mijn hoofd, maar daar heeft de auteur niet voor gekozen. Dit doet verder niets af aan de ontknoping, want die zit erg goed in elkaar

Het is moeilijk om droom en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden wanneer de wereld om je heen zo donker geworden is.

De kleine sprongen in tijd, zowel voor als achteruit, zorgt voor extra spanningsopbouw in het verhaal. Het is best een dikke pil, met bijna 500 bladzijden, maar het leest erg prettig en voor je er erg in hebt stuit je op DE waarheid in het midden.

Het is echt geweldig om de twee versies van de waarheid te lezen en steeds meer inzicht te krijgen in de echte waarheid. Want dat iedere persoon zo zijn eigen kijk op de waarheid heeft is duidelijk. Door allerlei persoonlijke issues en ervaringen is iedere waarheid gekleurd.

Sandra J. Paul zorgt ervoor, met haar fijne schrijfstijl, dat je uren leesplezier hebt en dat je niet wilt stoppen voordat je de waarheid boven tafel hebt.

Spanning: 5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Mijn waarheid van Sandra J. Paul krijgt van mij de welverdiende 5 sterren
Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)