Maartje Cooijman deed mee aan de thriller novelle schrijfwedstrijd Zwarte sneeuw. Haar verhaal Als het licht verdwijnt is een van de 5 runner-up verhalen die werd gepubliceerd als e-book. In deze column vertelt Maartje over haar verhaal.

Wat zou jij doen als je wakker wordt in een kist?

Maartje Cooijman

Nu meer en meer van mijn stukken het daglicht zien, krijg ik de vraag steeds vaker: ‘hoe kom je er in hemelsnaam bij?’ Mensen fronsen hun wenkbrauwen omdat wat er uit mijn pen komt niet strookt met hoe ze mij zien. Even voor de beeldvorming: ik ben 1.55 meter, met blond haar en genoeg vlees op de botten. Daarnaast kan ik aardig babbelen en maak ik makkelijk connecties met mensen. Ik hoor regelmatig dat ik een warme, vriendelijke persoonlijkheid heb en dat doet me deugd. Daarom begrijp ik best dat mensen even moeten slikken als ze mijn werk lezen. Kannibalisme, onthoofdingen, familiemoord. Wat ik ook schrijf, er gaat altijd iemand dood. Ik ontkom er gewoon niet aan. Dus tja, dat botst een beetje met elkaar.

Toch is de vraag niet zo gemakkelijk beantwoord. Hoe ik erop kom. Het verschilt van verhaal tot verhaal. Voor Zwarte Sneeuw had ik verdomd veel geluk. Vlak voor Elly Godijn, van Godijn Publishing, bekend maakte dat ze een thrillerwedstrijd lanceerde, las ik een interessant wetenschappelijk feitje. Het ging erover hoelang je het zou volhouden als je levend begraven wordt. Dit zette de radartjes in mijn hoofd in gang en ik wist al gelijk dat dit iets was waar ik over wilde schrijven. Want wat zou je doen als je wakker wordt in een kist? Die vraag speelde maar door mijn hoofd en bovendien wilde ik weten of en zo ja hoe je uit een kist zou kunnen ontsnappen. Ik bedoel: wat kan je doen als zoiets je overkomt? Waarom zou dit je überhaupt overkomen. Boem, daar was het. De vraag die de aanleiding werd van mijn verhaal, als het licht verdwijnt.

Zoals je ziet, heb ik dus gewoon heel veel geluk gehad. Mijn fantasie ging echt met me aan de haal, waardoor ik het verhaal in mijn hoofd al klaar had. De eerste woorden stonden al op papier nog voor het officiële startschot werd gegeven. Natuurlijk volgde er nog onderzoek, ervaringen opdoen zoals mezelf voor een paar minuten opsluiten in de kist voor de tuinstoelkussens (brrr!) en een hele hoop navraag bij professionals. Het resultaat mag er dan ook wezen en ik ben alle mensen die mij geholpen hebben in deze periode zeer dankbaar. Hoewel ik vaker horror heb geschreven, was dit voor mij de eerste echte poging tot een thriller en ik ben er dolgelukkig mee. Ik hoop jullie ook.

Maartje Cooijman
Foto: Jeroen Mies Fotografie

Dus om nog even terug te komen op die vraag; ‘hoe kom je er toch op?’ Alles in mijn omgeving kan het zaadje zijn. Er gebeuren zoveel inspirerende dingen, zolang je er maar voor openstaat. Het belangrijkste in mijn proces is echter altijd de ‘wat als’ vraag. Wat als de buurman zijn vrouw opeet? Wat als de rechercheur een serieverkrachter blijkt te zijn. Wat als…. Je wakker wordt in een kist. Weet jij al wat je zou doen?


Als het licht verdwijnt van Maartje Cooijman is nu verkrijgbaar als e-book en binnenkort ook als luisterboek verkrijgbaar.

Meer weten van Maartje Cooijman? Ga dan naar www.maartjecooijman.nl.

Lees naast de column van Vera van Beers ook de columns van Luc VosJacob DensAnnemarie RosMiriam LuciaElly Godijn, Frans van der Eem & Vera van Beers.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)