Mijn hart van ijs

Titel: Mijn hart van ijs
Auteur: Jen Minkman
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 389
recensie: Miriam

Over de auteur
Jen Minkman werd geboren in Alphen aan den Rijn en verhuisde naar Den Haag voor haar studie aan de Haagse Hogeschool. Na een uitwisseling, stage en masterstudie in Salzburg, Brussel en Cambridge kwam ze terug naar Nederland en werd lerares Engels. Sinds 2017 is zij fulltime auteur en uitgever.

Achterflap
Een eeuwenoude vloek teistert al sinds de middeleeuwen de Oostenrijkse vallei waar Magda woont. Tijdens de carnavalsweek verdwijnen er kinderen, die volgens de legende door een berggeest worden ontvoerd en nooit meer terugkeren. Als Magda’s broertje Tobias spoorloos verdwijnt, gaat ze op zoek naar een manier om hem te redden. Jaren geleden is de tweelingbroer van haar vader ook op mysterieuze wijze verdwenen en Magda weigert zich erbij meer te leggen dat de vloek voor de tweede keer haar familie treft.

Om Tobias te redden, moet ze echter sluimerende krachten aanspreken die ze sinds haar vroege jeugd heeft weggestopt. Het hele dorp gelooft dat ze een heks is… en Magda vreest dat de dorpelingen gelijk hebben. Kan ze haar talenten aanwenden om Tobias te redden? En waarom krijgt ze steeds vaker nachtmerries over een heks die in 1586 in de vallei op de brandstapel is beland?

Sta jezelf toe om gewoon alles te voelen wat er naar boven komt. Er is niets mis met je, oke? Leef. Haal adem. Wees niet zo krampachtig.

We maken kennis met Magda als ze nog even snel inkopen doet voordat het Oostenrijkse dal waar zij met haar familie woont de gehele carnavalsweek hermetisch wordt afgesloten. Niemand mag er in of uit en met name dat laatste is belangrijk…. Al eeuwenlang wordt het dal geteisterd door de berggeest. Graaf Hugo heeft in de afgelopen honderden jaren al meerdere kinderen ontvoerd en elk jaar in de carnavalsweek slaat de angst om de harten van de bewoners in het dal. Als ondanks alle voorzorgsmaatregelen Magda’s broertje Tobias verdwijnt en Magda en haar familie van de overige bewoners in het dal geen hulp hoeven te verwachten, neemt Magda het heft in eigen handen. Samen met haar vriendin Kath en een aantal klasgenoten zet ze een grote zoektocht op touw, een zoektocht in een winterse wereld naar Tobias. Maar al snel realiseert Magda zich dat zij de enige is die Tobias kan vinden en hem weer thuis kan brengen, maar hoe? En wat hebben haar dromen met dit alles te maken?

Soms zijn de dingen gewoon zoals ze zijn.

Een ijskoude setting, astrologie, numerologie, hekserij, een oude mythe en dat alles in een modern jasje gegoten….maar toch ook weer niet. Dat is iets wat je aan Jen Minkman wel over kunt laten. Haar schrijfstijl is prettig en heel toegankelijk en ze neemt haar lezers in Mijn hart van ijs dan ook moeiteloos mee het Oostenrijkse landschap in. Minkman neemt de tijd om haar personages voor te stellen met als uitschieter natuurlijk Magda. Een ietwat onzeker meisje met een groot hart die alles over heeft voor haar familie, maar bang wordt van zichzelf en de onverklaarbare kracht die zij soms in zich voelt. Tijdens het lezen kijk je als het ware over de schouder van Magda mee en is het door de beeldende manier van schrijven geen enkel probleem de gebeurtenissen voor je te zien.

Complimenten overigens ook voor de uitvoering van het boek. Het is een prachtige hardcover en als extraatje vind je in het boek foto’s door Jen zelf gemaakt van de streek waar het verhaal zich afspeelt, dat maakt het echt af. Ik raad je zeker aan om ook even op haar website te kijken waar je meer achtergrondinformatie vindt bij deze fotos (klik hier).

Pak de warme chocomel erbij en laat je door Jen Minkman meelepen in een heel mooi winters sprookjesachtig verhaal. Een perfect boek voor de komende feestdagen!

4 sterren voor Mijn hart van ijs

Waardering: 4 uit 5.

Miriam

Leave a Reply

  • (not be published)