Countdown

Titel: Countdown
Auteur: Tina Frennstedt
Serie: cold case #2
Genre: Thriller
Uitgever: HarperCollins
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Tina Frennstedt is een van de meest geprezen misdaadjournalisten van Zweden. Ze was redacteur bij Svenska Dagbladet, misdaadreporter bij Expressen en werkt nu als omroepmanager voor Crime Central op de Zweedse televisie. Ze groeide op in Zuid-Zweden en woont tegenwoordig met haar dochter in Stockholm.

Achterflap:
Op de ochtend van Goede Vrijdag wordt een controversiële kunstenares dood gevonden bij de vuurtoren van een nationaal park. Op de plaats delict wordt bewijs gevonden dat teruggrijpt naar een moordzaak in Ystad van vijftien jaar geleden, waarbij een jonge pianist doodgestoken werd.

Tess Hjalmarsson en haar collega Marie Erling van het coldcaseteam in Malmö duiken in beide zaken, maar vinden verder geen overeenkomsten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen. Tegelijkertijd dringt de tijd, omdat hun leidinggevende het coldcaseteam wil opheffen. Het nieuws over de moordzaak brengt echter een kettingreactie op gang. Zo begint een moeder van twee jonge kinderen te vermoeden dat haar echtgenoot niet is wie hij zegt te zijn…

Mijn mening:
Countdown is het tweede deel in de Cold case serie van Tina Frennstedt, en er zit duidelijk progressie in de schrijverskwaliteit van de auteur. Waar ik in het eerste deel aanliep tegen wat toevalligheden waardoor het verhaal wat simpel overkwam, is dat in Countdown zeker niet het geval.

De verhaallijnen tussen heden en verleden lopen vloeiend in elkaar over en verschillende hoofdstukken zijn vanuit een echtgenote geschreven die duidelijk achterdochtig is waardoor je dit als lezer ook bent omdat je niet weet over wie het gaat, dat maakt het verhaal nog net wat spannender. De coldcase zaak dient door Tess Hjalmarsson en Marie Erling binnen no time opgelost te worden: er wordt vanuit verschillende kanten flink druk op de zaak uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat er rap gewerkt wordt en zo leest het ook. Er zit vanaf het begin af aan vaart in het verhaal. Dit keer geen toevalligheden maar doordachte hints die op het einde als een perfect plaatje in elkaar passen. In een tijdsbestek van drie weken springt het verhaal steeds van 2004 naar het heden en weer terug, een dubbele moord zorgt ervoor dat het cold case team actief mag blijven, en zelfs een zeer prominente rol speelt in het ontrafelen van deze duo moord.

In het privéleven van Tess en Marie gebeurt ook het een en ander, maar dat is in mijn optiek bijzaak, ik hoop dat daar in het volgend boek meer aandacht voor is want op deze manier ben ik deze twee dames te snel beu vrees ik. Om de verhaallijn van de dames te kunnen volgen kun je dit deel ook prima overslaan en dat is een gemiste kans als het een serie betreft.

Countdown is een thriller die mij uitermate wist te boeien en er zeker voor gezorgd heeft dat ik nieuwsgierig ben naar het volgende deel in de Cold case serie van Tina Frennstedt.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Psychologie: 4
Plot: 4

Countdown krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)