Arcanum

Titel: Arcanum
Auteur: Sterre Carron
Serie: Rani Diaz #15
Genre: Thriller
Uitgeverij: Witsand Uitgevers
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Leontine

Cover
De cover van Arcanum is wederom donker en een beetje mysterieus. De strop doet een beetje luguber aan in het stille landschap. Dit wekt mijn nieuwsgierigheid wel op.

Auteur
Sterre Carron is woonachtig in België waar zij tropische geneeskunde aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen studeerde. Zij werkte gedurende enkele jaren in Rwanda en Zaïre voor Artsen zonder Grenzen. De auteur heeft belangstelling voor forensische geneeskunde en is gespecialiseerd in oosterse spiritualiteit.

Voor het schrijven van haar debuutthriller Mara (2013) van de Rani Diaz thrillerreeks woonde zij twee autopsies bij. ‘Ik combineer de menselijke verzuchtingen en de menselijke tragiek in deze thriller. Mijn protagonisten hebben zowel hartstocht als wraakgevoelens in zich.’

Achterflap/samenvatting
In een school in Mechelen valt een dertienjarig meisje uit het raam van een klaslokaal. Haar lichaam landt op de punt van een hek. De omstandigheden zijn bij nader inzien erg bizar. Is het zelfmoord of werd ze geduwd? Reden genoeg om het team van hoofdinspecteur Rani Diaz in te schakelen. De speurders komen er algauw achter dat een aantal dingen niet klopt. Tegen deze achtergrond verdwijnt kort daarna de man van een van de leerkrachten, een succesvolle arts. Hebben huwelijksproblemen hem ertoe aangezet met de noorderzon te verdwijnen? Of is hij verwikkeld geraakt in duistere zaakjes? Wanneer even later nog een andere leerling onder bizarre omstandigheden om het leven komt, ontstaat bij de ouders een golf van paniek. De school had tot voor kort een onbesproken reputatie. Terwijl de chaotische gebeurtenissen in crescendo gaan, krijgt Rani de losse eindjes niet aan elkaar geknoopt. Het lijkt steeds meer alsof de enge gebeurtenissen in de school een doos van Pandora hebben geopend, terwijl de lont niet uit het kruitvat wordt gehaald. De waarheid blijkt uiteindelijk schokkender dan iedereen heeft gedacht…

Mijn mening
Als er op een school een meisje uit het raam valt, zijn de omstandigheden zeer vreemd. De vraag rijst of het meisje wel gevallen is, of wellicht geduwd is. Als daarna ook de man van een van de leerkrachten verdwijnt, is iedereen erg geschokt. Aan Rani en haar team de taak om erachter te komen wat er precies gebeurd is.

Arcanum is alweer het 15e deel in de serie over Rani Diaz. En hoewel we Rani Diaz al 15 boeken volgen, krijgt Sterre Carron het voor elkaar om er keer op keer iets boeiends van te maken. Van Sterre Carron zijn we gewend dat zij beeldend schrijft en niet terugdeinst voor enige gruwelheden en ook in Arcanum komen we dit weer tegen. Al direct in de proloog zijn we getuige van een fatale val. Daarna maken we kennis met Demi, een lerares op een school. Zij is het middelpunt van een ruzie die uit de hand loopt. Het verdere verhaal wordt afgewisseld in perspectief. Enerzijds volgen we Rani en haar team en anderzijds volgen we de dader. Hoewel ik persoonlijk meer houd van een whodunnit, is Arcanum bepaald niet saai te noemen. Sterre Carron voert de spanning geleidelijk op. Want uiteindelijk willen we toch weten hoe de vork in de steel past. En dat bleek toch wel een verrassing te zijn.

Sterre Carron is een kei in het vinden van mooie titels. Arcanum omvat het verhaal in één woord. Ook in het verhaal wordt de titel uiteindelijk uitgelegd. Arcanum is wat mij betreft niet Sterre’s beste boek, maar het staat toch zeker weer garant voor een aantal fijne leesuurtjes.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Arcanum 4 sterren.

Leontine

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)