Mathilda’s geheim

Titel: Mathilda’s geheim
Auteur: Corina Bomann
Serie: Vrouwen van de Leeuwenhof #2
Genre: roman
Uitgever: Boekerij
Vertaling: Lilian Caris
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 560
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Corina Bomann (1974) is auteur van meerdere succesvolle romans, waaronder Het Vlindereiland, dat haar grote doorbraak betekende, De Jasmijnzussen en Het Klaprozenjaar. Mathilda’s geheim is het tweede deel van een trilogie. Bomann woont in een klein dorpje op het Duitse platteland, waar ze in alle rust kan schrijven.

Achterflap:
Mathilda is zestien als haar moeder in 1931 plotseling sterft en ze alleen achterblijft. De wereld zit vol gevaren voor een jong meisje, maar dan komt de indrukwekkende Agneta Lejongård in haar leven. Agneta blijkt Mathilda’s voogd te zijn en ze neemt haar mee naar het prachtige landgoed de Leeuwenhof in het zuiden van Zweden.

Wat Mathilda niet weet is dat Agneta haar tante is, maar voordat Agneta haar over haar afkomst kan vertellen, wordt Europa verscheurd door de Tweede Wereldoorlog. Het leven zoals iedereen het kende verandert voorgoed. In de chaos zal Mathilda haar lot in eigen handen moeten nemen en nieuwe wegen moeten bewandelen op zoek naar geluk.

Mijn mening:
Mathilda’s geheim is het tweede deel in de Leeuwenhof-trilogie. Het is vanwege de voorgeschiedenis een must om met deel één, getiteld Agneta’s erfenis, te beginnen, anders krijg je geen goed beeld van de familie Lejongård.
De Lejongårds zijn een welgestelde familie waarin zich meer lief en leed afspeelt dan men zo op het eerste gezicht denkt. Vanwege hun rijkdom hebben ze macht maar zeker ook op allerlei verschillende gebieden verplichtingen waardoor ze niet het leven kunnen leiden zoals ze zelf graag willen. Deze normen en waarden gaan erg ver en naar mate de tijd (letterlijk) in jaren verstrijkt komt hier langzaam verandering in en moderniseert de familie door hun eigen levenservaring en de gevolgen die ze daarvan moeten dragen. Vooral Agneta maakt een ontwikkeling in haar persoonlijkheid door waardoor je steeds meer waardering voor haar krijgt. Het leven op stand lijkt onbezorgd maar het tegendeel is waar. De keuzes op het gebied van gevoel en verstand buigen steeds meer richting gevoel. Dit veraangenaamt het lezen.

Matilda’s geheim is een roman die op een rustige manier een aantal jaren uit het leven van Matilda vertelt. Je moet als lezer rustig de tijd nemen en genieten van een prachtig verhaal met een voldaan einde met gelijk ook een opening naar het laatste deel van de trilogie welke in februari 2021 verschijnt onder de titel Solveigs belofte. Af en toe neigt het verhaal iets te verzanden in saaiheid maar steeds weet Bomann dan toch de nadruk weer naar een ander onderwerp over te laten gaan. Corina Bomann wordt vergeleken met Lucinda Riley maar ik vind het twee totaal verschillende schrijfstijlen, ieder met persoonlijke schrijfkwaliteiten. De enige overeenkomst is wat mij betreft dat ze allebei unieke romanschrijfsters zijn, maar daar blijft het dan ook bij. Bomann schrijft over één familie, en alles speelt zich in deze trilogie rondom dezelfde plek af: de Leeuwenhof. Geen verspringingen tussen heden en verleden zoals Riley maar een verhaal dat zich afspeelt in een tijdsperiode van ongeveer vijftien jaar. Bomann besteedt aan elk personage evenveel aandacht waardoor je met allemaal een band krijgt, dit is zowel positief als negatief want niet elk personage is goedaardig van karakter. Kortom: een heerlijke roman die ik met veel plezier heb gelezen.

Matilda’s geheim krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)