Lava

Titel: Lava
Auteur: Yrsa Sigurdardóttir
Serie: Huldar en Freyja #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Willemien Werkman
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 448
Recensie: Amanda

Auteur
Yrsa Sigurdardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan tien thrillers, die in ruim dertig landen in vertaling zijn verschenen. Sigurdardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik.

Achterflap
Op een verweerd en somber lavaveld net buiten Reykjavik staat de Gallow Rock. Het is een plek waar ooit misdadigers werden geëxecuteerd, maar het is nu een toeristische bezienswaardigheid. Tot het moment dat er opnieuw een lichaam wordt gevonden, hangend aan de rots. De spijker in de borst van de man bewijst dat het geen zelfmoord is, en van het briefje dat met de spijker op het lichaam was gespietst is nog slechts een snipper papier overgebleven.

Wanneer de politie het appartement van de man bezoekt, wacht hun nog een raadsel: een vierjarige jongen is er moederziel alleen achtergelaten. Hij weet niet waarom hij daar is, lijkt geen verband te hebben met het slachtoffer, zijn ouders zijn spoorloos verdwenen, en zijn tekeningen laten zien dat hij getuige is geweest van iets vreselijks.

Terwijl rechercheur Huldar op de moordenaar jaagt en kinderpsycholoog Freyja op zoek gaat naar de ouders van de jongen, ontvouwt zich langzaam een verhaal van geweld en wraak.

Mijn mening

Ze moest erop letten dat ze hun geen woorden in de mond legde of dat ze de vragen zo formuleerde dat het kind dacht te weten welk antwoord ze wilde horen. Kinderen antwoorden vaak wat ze denken dat volwassenen van ze verwachten.

Lava is alweer het vierde deel met Huldar en Freyja in de hoofdrol, waarmee we weer terugkeren naar het koude IJsland. Ook nu, net als in het voorgaande deel, is de rol van Freyja een stuk kleiner dan in de eerste twee delen. Ook nu is ze maar zijdelings betrokken bij het geheel. Ze is voornamelijk op zoek naar woonruimte omdat haar broer Baldur uit de gevangenis is gekomen en ze dus zijn appartement moet verlaten. De zoektocht naar een betaalbaar appartement valt alleen helemaal niet mee. Tot ze via haar broer een aanbod krijgt wat ze niet kan weigeren, toch?

De relatie tussen rechercheur Huldar en Erla, zijn chef, verloopt nog steeds erg stroef, maar ook zijn partner Gudlaugur doet afstandelijk tegen hem. Dit zorgt ervoor dat de samenwerking in de zaak van de man die in de kloof hing, hapert. Neem dan daarbij een gretige stagiaire die zich graag wil bewijzen en Erla is helemaal niet meer te genieten. Spanningen en stress op de werkvloer zorgen ervoor dat het onderzoek vertraagd wordt.

Actuele onderwerpen liggen ten grondslag aan de misdaden die opgehelderd moeten worden. Verspreiding van porno, zonder toestemming van de vrouwelijke partij, en huiselijk geweld zijn ook tegenwoordig helaas nog steeds aan de orde van de dag. Wanneer de filmpjes in verkeerde handen vallen, zorgt dit voor een enorme kettingreactie aan geweld. Een kleine jongen wordt hier de dupe van en wordt moederziel alleen achtergelaten in een appartement.

Het verhaal is goed uitgewerkt en spannend. De plot blijkt ingewikkelder in elkaar te zitten dan wanneer je tijdens het lezen denkt. Op het moment dat je denkt te weten hoe het in elkaar zit, word je toch ineens weer op een zijspoor gezet wat een verrassende ontknoping tot gevolg heeft.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Lava van Yrsa Sigurdardottir krijgt een ruime 3,5 ster.

Amanda

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)