Een jaaroverzicht: van persoonlijke favoriete boeken van team Thrillers & More gelezen in 2020 en onvergetelijke momenten.

2020, het jaar waarin zo goed als alle boekpresentaties, boekenuitjes en boekenmarkten werden afgelast. Ook het jaar waarin dat nog de minste van de zorgen waren, waarin verdriet en blijdschap in golven kwam. Waarin afscheid en nieuw leven in kleine kring gedeeld of gevierd moest worden. Het jaar waarin we onze boekenvrienden moesten missen, het gezellig samen kletsen over boeken.
Gelukkig hebben we onze gezondheid nog.

boeken
Chinouk Thijssen (l), Wendy Brokers (m) en Sandra J. Paul bij boekhandel Donner Rotterdam.

Ons favoriete moment van 2020 is zonder twijfel de uitreiking van de Beste Boeken 2019 prijzen bij boekhandel Donner te Rotterdam. Toen al in kleine kring een groot feest.
Ook de Gouden Lezersuil van (de inmiddels gestopte) ThrillerAcademie in samenwerking met Samenlezenisleuker en Mustreadsornot was een mooi initiatief om deel van uit te mogen maken.
Zwarte sneeuw van Miriam Lucia, Luc Vos, Annemarie Vos en Jacob Dens (Godijn Publishing). Vier totaal verschillende thrillernovelles in één boek. Een intensief maar mooi project. Trots om met Thrillers & More aan meegewerkt te hebben. Verhalen die de rillingen over je rug laten lopen.

Hopelijk brengt 2021 ons nog vele mooie momenten en samenwerkingen, maar vooral veel plezier in het lezen van nieuwe verhalen.


Welke boeken zijn ons het meest bijgebleven, hebben een diepe indruk gemaakt of waren gewoon leuk om te lezen?

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Amanda:

boeken
 1. De vermiste griffioenen & De verdachte draakTui T. & Kari Sutherland (De Fontein). Twee heel spannende, leuke en heerlijke magische kinder/jeugdboeken over Het Fabeldierenpark. Magische fabeldieren in de ‘gewone’ wereld. Fans van Fantastic Beasts kunnen deze boeken ook wel waarderen denk ik. Het is geen Newt Scamander of Harry Potter, maar de fabeldieren zullen voor de fans erg herkenbaar zijn.
 2. De crucifix-killer – Chris Carter (De Fontein). Een wat oudere thriller, maar wat een heerlijk spannend en gruwelijk boek! Gelukkig heeft HarperCollins besloten om het boek opnieuw uit te geven en de andere delen in de serie ook naar het Nederlands te verlaten. Want ik ben benieuwd naar de volgende delen!
 3. DoodsgeheimRobert Bryndza (Boekerij). Gewoon lekker spannend en een vlot te lezen boek.
 4. De magische apotheekAnna Ruhe (Van Holkema & Warendorf). Nog zo’n leuk, spannend en magisch kinder/jeugdboek. Met ook nog eens hele mooie illustraties.
 5. Verzwegen – Karin Slaughter (HarperCollins). Het zeer spannende en nieuwste deel in de Sara Linton en Will Trent serie. Heerlijk!

En nog een aantal eervolle vermeldingen voor een aantal oudere thrillers: IJzige stilte – Wulf Dorn (Van Holkema & Warendorf) en Het tribunaal van de ziel – Donato Carrisi (Wereldbibliotheek).


Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Manon

1. The Brightest NightJennifer L. Armentrout (Zomer & Keuning)
2. Perfecte Prooi – Helen Fields (Ambo|Anthos)
3. In eigen hand – Linda Jansma (De Crime Compagnie)
4. Koud als SneeuwGena Showalter (HarperCollins)
5. Het IsisgeheimJeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg (HarperCollins)

Van alles wat eigenlijk, maar daarom heten we ook Thrillers and More!


Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Miriam

boeken
 • Een boek waar ik echt enorm van genoten heb, is The reality of everything van Rebecca Yarros (heb het ook al 2x gelezen, misschien zelfs wel 3x). Het is deel 5 in de Flight & Glory serie en de Nederlandse vertaling wordt door Zomer & Keuning in 2021 uitgegeven. Rebecca Yarros is sowieso een van mijn favoriete schrijfsters in dit genre en met dit boek bewijst ze maar eens dat ze op (bijna) eenzame hoogte staat. Ze laat je als geen ander meeleven met haar hoofdpersonages. Je huilt met ze mee, je juicht ze toe en zit bij sommige hoofdstukken op het puntje van je stoel en dat vind ik zo knap. Ze flikt dat gewoon bij elk boek weer, maar bij The reality of everything overtreft ze zichzelf wat mij betreft. Ik vind dit echt het beste boek in de serie.
 • Wat ik ook een fijn boek vond was In eigen hand van Linda Jansma (De Crime Compagnie). Een zeer onderhoudende thriller waarin een personage wordt geïntroduceerd waarover we hopelijk nog meer kunnen gaan lezen in de toekomst.
 • Jo Nesbø mag niet ontbreken natuurlijk, Het Mes (Cargo) is de dertiende thriller met Harry Hole in de hoofdrol en die krijgt het nu enorm voor zijn kiezen. Genieten!
 • Waar ik ook van genoten heb, is Fifty fifty van Steve Cavanagh (Luitingh-Sijthoff). Dat is een auteur die er steeds weer in slaagt om zijn lezers tot de laatste pagina’s in het ongewisse te laten, knap!
 • En hier komen een aantal eervolle vermeldingen, want ik vind het moeilijk kiezen, hahaha. Supernerd van Emmy van Ruijven (Dutch Venture Publishing) vond ik echt top. Een heerlijke young adult over een meisje dat gevraagd wordt een superheld te zijn, maar zichzelf allesbehalve bijzonder genoeg vindt. Ook las ik De huiself van Bruce Coville (Van Holkema & Warendorf), een perfect boek voor de wat jongere lezers onder ons. Enige nadeel: als je het boek uit hebt, dan wil je ook een huiself. Ik heb ‘m nog steeds niet. En last but not least: Mijn hart van ijs van Jen Minkman (Hamley Books). Dit is zo’n heerlijk verhaal, absoluut een aanrader voor de kerstvakantie. 

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Brenda

 1. DilemmaB.A. Paris (Ambo|Anthos)
 2. TarifaKiki van Dijk (Xander)
 3. Het spel van leugens – Anna West (De Crime Compagnie)
 4. Tussen de leugensMichelle Adams (De Fontein)
 5. VoxChristina Dalcher (Boekerij)

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Leontine

boeken

1. VerzwegenKarin Slaughter (HarperCollins)
2. InfinitumSterre Carron (Witsand)
3. DoodsgeheimRobert Bryndza (Boekerij)
4. Nog lange nietM.J. Arlidge (Boekerij)
5. Tegen beter weten inCharlotte de Monchy (Boekerij)


Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Ann (in willekeurige volgorde)

boeken
 • Rinkeldekink – Martine Bijl (Atlas Contact)
  Schrijnend mooi
 • Bright Wicked serie – Everly Frost (Ever Realm Books)
  Twee kampioenen, twee werelden, drie dagen (elk boek beslaat 1 dag)
 • Steenkoud (Dark Elements serie deel 2) – Jennifer L. Armentrout (Zomer & Keuning)
  Over Wachters en Demonen
 • Supernatural Academy jaar 3 – Jaymin Eve
  De hele serie is spannend, over Maddison, Asher, Goden
 • This Dark Wolf – Everly Frost (Ever Realm Books)
  Deel 1 van een spannende wolf shifters serie

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Lilian

1. SchaduwjaarBo Peters (Indigo)
2. Mijn waarheidSandra J. Paul (Hamley Books)
3. Het KaïnstekenJo Claes (Houtekiet)
4. Winterhuis – Lulu Taylor (Boekerij)
5. Perfecte prooiHelen Fields (Ambo|Anthos)


Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Danielle

 • De druppel – Frederik Baas (Ambo|Anthos)
  De plot is geniaal en weer weet Frederik Baas je te verrassen met een indrukwekkende literaire thriller. Hopelijk worden er nog vele van dit soort door hem geschreven, zodat we nog lang mogen genieten van deze bijzondere schrijfstijl.
 • De anderen – C.J. Tudor (A.W. Bruna)
  Tudor weet er weer voor te zorgen dat je aan het boek gekluisterd blijft. Geen moment heb je de behoefte om het verhaal los te laten. Zeker krijg je al vrij snel het idee wat er daadwerkelijk gebeurd is op de beruchte dag dat Gabe zowel zijn vrouw als zijn kind verloor, maar het onderhuidse gevoel die Tudor erin weet te leggen is van topniveau.
 • De patiënt – Sebastian Fitzek (The House of Books)
  Fitzek is op z’n best in deze omgeving. Personages die je het kippenvel op je armen bezorgen. Je eigen mindset telkens verward achterlaat om vervolgens weer een nieuwe wending aan het verhaal te geven. Uiteindelijk beland je in een web van twijfels en verdachtmakingen die je zelfs tot op het laatste moment bezighouden en waarvan je alsnog tot de conclusie moet komen dat ook die niet waar zijn.
 • Abdij van de nacht – Ellis van Zijll (Godijn Publishing)
  Ellis van Zijl heeft een mooie woordkeuze om de duistere kant van de Abdij over te brengen naar de lezer. De gevoelens tussen verschillende personages variëren tussen kwaad, wantrouwig, afgunstig en breekbaar. Het verhaal heeft een duidelijk opbouwende lijn en je blijft geboeid doorlezen. Mooi is het om te zien hoe Dago groeit in het verhaal en ook aan de andere personages heeft de schrijfster een kleur gegeven. Sterk debuut
 • Het huis zonder einde – Daniëlle Bakhuis (Van Goor)
  Daniëlle Bakhuis zorgt er weer voor dat je, ondanks haar waarschuwing om niet langer dan 15 minuten achter elkaar in het boek te lezen, door blijft lezen. De plot is dan ook verrassend omdat je zo opgaat in het verhaal dat je de rode draad ongemerkt even losgelaten hebt.

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Yfke

 1. Welkom bij de clubThomas van der Meer (Pluim)
 2. De goede immigrant: 23 visies op Nederland – Dipsaus (Pluim)
 3. Niemand zoals hijLucia van den Brink (Ambo|Anthos)
 4. Ik pleit voor jou!Marijke Vos (HarperCollins)
 5. BevrijdAmy McCulloch (HarperCollins, vertaler Niels van Eekelen)

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Alexander

1. De GenesissleutelJeroen Windmeijer (HarperCollins)
Een buitenaards goede thriller. Mijn favoriete thriller van 2020.
2. VerschijningenHilda Spruit (Clavis)
Een zeer prettige kennismaking met de boeken van Hilda Spruit. Mijn favoriete young adult van 2020.
3. Gebroken AdemLatoya Morris (Hamley Books) Een heerlijk verhaal en beeldend geschreven young adult fantasy. Ideaal voor tijdens de lockdown om je toch in Ierland te wanen.
4. HomeLara Reims (Hamley Books)
De prachtige afsluiting van de Remi-trilogie. Afscheid nemen van karakters doet altijd pijn.
5. DoodsengelenWouter Helders (LetterRijn) Een keiharde thriller over de donkere kanten van de maatschappij.


Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Heidi

 1. DoodsgeheimRobert Bryndza (Boekerij)  Wegens studie helaas niet zoveel fictie boeken kunnen lezen en aangezien studieboeken zelfs buiten & More vallen een heel kort lijstje.

Wat zijn de favoriete boeken gelezen in 2020 van Bianca

 1. Alex B. Arjan Alberts (Xander)
 2. ZondagslevenJudith Visser (HarperCollins)
 3. Het voortekenChristoffer Carlsson (Cargo)
 4. De school voor afgeschreven kinderen – Joanna Goodman
 5. De vlinderkamerLucinda Riley (Xander)

Namens alle teamleden van Thrillers & More bedankt aan alle auteurs, uitgeverijen, grafisch vormgevers, vertalers, redacteuren & promotors voor de samenwerking. Veel leesplezier en goede gezondheid in 2021.

Alexander, Ann & Flo, Amanda, Bianca, Brenda, Danielle, Heidi, Leontine, Lilian, Manon, Miriam & Yfke.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

 • (not be published)