Blind vertrouwen

Titel: Blind vertrouwen
Auteur: verhalenbundel met 30 verschillende auteurs
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: november 2020
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Danielle

Auteurs:
Blind vertrouwen bevat verhalen van Vlaamse en Nederlandse schrijvers, met: Hedwig Meesters, Inés Beuker, Ellen Kusters, Marieke Jongejan, Gino Dekeyzer, Joos Hamer, Franziska Weissenbacher, Alain De Lannoy, Karin Bisschops, Filip Van Den Steen, Mike Jansen, Carolien Cramer, Anne van Zwieten, Jeroen van Berckum, Tessa van Dée, Marjo de Vroed, Lisa Buijnink, André Van Butsel, Rémon Saaltink, Vincent van Bruggen, Karen van Soomeren, Marcel van Stigt, Yoica Van Den Bremt en de LetterRijn-auteurs: Era Richmen, Annet Hulst, Rob Bakker, Margareth Hillebrandt, Karin Hazendonk, Melissa Skaye en Tamara Onos, van wie de laatste vijf op uitnodiging.

Samenvatting:
Het is een bekend verschijnsel dat veel mensen blindelings vertrouwen op het oordeel van een ander. De eigen handelingen worden daar vaak zonder er zelf bij na te denken op afgestemd. Wanneer het bijvoorbeeld om zaken gaat als de keuze van het broodbeleg of de kleur van een nieuw paar schoenen, kan dat hooguit op een teleurstelling uitlopen. Andere acties kunnen echter, indien ze verkeerd uitpakken, desastreuze gevolgen hebben. In deze verhalenbundel staan dertig spannende verhalen die tot die laatste categorie behoren. In elk verhaal overlijdt, al dan niet moedwillig, als gevolg van dat blinde vertrouwen minimaal één personage of men weet ternauwernood aan de dood te ontsnappen.

Mijn mening:
Elk jaar komt LetterRijn met een verhalenbundel gebaseerd op de titel die het boek draagt. Na een selectie van de ingezonden verhalen komt de bundel tot stand waaraan enkele auteurs van LetterRijn worden toegevoegd.

Blind vertrouwen is natuurlijk niet altijd zonder risico, mits de persoon die je vertrouwt ook daadwerkelijk te vertrouwen is. In deze verhalenbundel blijkt al na enkele verhalen dat dit vertrouwen in grote lijnen meer schade oplevert dan vooraf ingeschat. Gelukkig zijn er dan toch ook nog wel andere mensen die te hulp schieten.

Mooi is te beseffen dat de bundel uiteenlopende verhalen bevat met elk een identieke inhoud en afloop. Zeker zitten er verhalen bij die gevoelsmatig niet altijd in de smaak vallen, maar zo zijn er ook verhalen waar je eigenlijk een heel boek van zou willen lezen. Verhalen die je raken.

Zo is het verhaal Zand erover van Filip Van Den Steen wel heel ontroerend.

‘Paps! We spelen een spelletje,’ zegt hij trots. ‘Net als jij en mama.’

En ook bij Opa’s verjaardag van Karin Hazendonk voel je de emotie opkomen.

Opa Gerrit opende een oog. ‘Sst, we moeten stil zijn. Als ze ons hier ontdekken, krijgen we allebei straf.’

Zo kan er over elk verhaal wel iets gezegd worden, maar het is beter als eenieder het zelf leest en ervaart, want ook deze verhalenbundel is zeker weer de moeite waard. Ik ben benieuwd naar het nieuwe thema voor volgend jaar want je blijft ernaar uitkijken om weer in een nieuwe verhalenbundel te duiken.

Ik geef Blind Vertrouwen 4 sterren.

Danielle

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)