Meedogenloos

Titel: Meedogenloos
Auteurs: Hilde Vandermeeren & Walter Damen
Serie: Kirsten Hartogs #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Pelckmans
Publicatiedatum: september 2020
Aantal bladzijdes: 274
Recensie: Danielle

Auteurs:
Hilde Vandermeeren studeerde psychologie en is een van de meest bekroonde Vlaamse thrillerschrijfsters. Ze won de Hercule Poirot publieksprijs 2013 en stond op de shortlist Gouden Strop 2016. Haar bestseller Schemerzone werd bekroond met de Hercule Poirotprijs 2017 en haalde de longlist Bookspot Gouden Strop 2018.

Walter Damen studeerde rechten aan Ufsia in Antwerpen en aan de KU Leuven. In het kader van zijn studies haalde hij ook bijkomende certificaten, waaronder gerechtelijke geneeskunde. Hij trad op als advocaat in verschillende gemediatiseerde dossiers en is medeauteur van verschillende boeken, waaronder meerdere bestsellers. Hij was ook een van de gezichten in de serie Strafpleiters op Canvas.

Samenvatting:
Na de traumatische gebeurtenissen in Lissabon keert advocate Kirsten Hartogs terug naar België. Ze raakt betrokken bij de zogenaamde ‘slaapwandelmoord’, waarbij de dertiger Nick Steverlinck wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin. Hij werd ‘s ochtends wakker naast haar bebloede lijk, maar beweert zich daar niets van te herinneren en vermoedt dat er iets is gebeurd tijdens het slaapwandelen.
Al snel merkt Kirsten dat er meer aan de hand is. Ze krijgt af te rekenen met een geduchte tegenstander. Kan ze tijdig inschatten vanuit welke hoek het gevaar komt? Of wordt dit haar allerlaatste strafzaak?

Mijn mening:
Meedogenloos is het laatste deel van de trilogie die door Hilde en Walter geschreven is. Ondanks dat er een nieuw verhaal verwerkt wordt, waar Kirsten als advocate mee aan de slag gaat, is het toch wel aan te raden om de voorafgaande delen te lezen.  Het privéleven van Kirsten heeft zo zijn vervolg.

Er lopen twee verhaallijnen door elkaar. Waar natuurlijk Kirsten als advocate de hoofdpersoon is, maar ook David speelt een belangrijke rol in het verhaal. Hij is namelijk van plan om het farmaceutisch bedrijf van M. Rysers in een zwart daglicht te plaatsen, aangezien hij er heilig van overtuigd is dat zij verantwoordelijk is voor het overlijden van zijn zoon. 

Maar jezelf blijven voorhouden ergens niet aan te denken is strikt gezien niet mogelijk, aangezien je dan aan het denken bent aan datgene waaraan je niet wilt denken.

Kirsten daarentegen onderzoekt de dood van Nadia. Het is al snel duidelijk dat er achter de dood van Nadia, de vriendin van Nick, meer schuilgaat dan dat Nick de schuldige is en verdacht wordt van moord op zijn vriendin. Kirsten bijt zich, ondanks dat ze eerst niet op de zaak gezet wordt, meteen vast in het onderzoek. Als ze daarna dan toch als hoofdadvocate wordt aangewezen kan ze volledig aan de slag. Meteen stuit ze op een paar verdachtmakende feiten en die komen niet ten goede voor Nick.

De hoofdstukken zijn kort en afwisselend in het verhaal van Kirsten en David. De schrijfstijl is eenvoudig en leest daarom heel snel. Er is niet echt een hoog spanningsveld in verwerkt maar dat neemt niet weg dat je geboeid blijft lezen. Beetje bij beetje kruipen de twee verhaallijnen naar elkaar toe om aan het einde het verhaal tot een climax te laten komen. Niet al te onvoorspelbaar maar wel met de nodige verrassingen.

Vandermeeren en Damen hebben een waardige afsluiter neergezet en wetende dat Hilde Vandermeeren besloten heeft om als auteur te stoppen, is de vraag of Walter Damen nog interesse heeft om toch nog meer uit Kirsten te halen; er blijven nu toch wel enkele open eindjes over die zeker nog interessant zouden kunnen worden in een vervolg.

Ik geef Meedogenloos 4,5 ster.

Danielle

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)