Titel: Water en Wolfskers
Auteur: Anke Verbraak
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: 27 november 2020
Aantal blz.: 258
Recensie door Danielle

Auteur:
Anke Verbraak komt uit Roosendaal en woont inmiddels 25 jaar in Nieuwegein. Verhuisd voor het werk en de liefde. Al sinds ze een pen kan vasthouden, schrijft ze verhalen. Op een gegeven moment wilde ze er meer mee doen dan alleen als hobby op een zolderkamer en is ze cursussen gaan volgen, eerst bij het UCK, daarna bij de Schrijversacademie. En nu is haar debuut Water en Wolfskers bij Godijn Piblishing gelanceerd.

Achterflap
Britt is een succesvol makelaar. Vanaf haar studententijd is Michiel haar steun en toeverlaat, totdat hij meer wil. Hun oude vriendschap is uitgegroeid tot liefde. Maar dan duikt Oscar op, een oude jeugdliefde van Britt. Hij wil een huis kopen, zegt hij. Of wil hij de draad van jaren terug weer oppakken? Wanneer Britt hem confronteert met het verleden, schrikt hij terug. Hun samenzijn eindigt in een drama. Tegenover Michiel zwijgt Britt over haar ontmoeting met Oscar. Michiel wordt tot razernij gedreven bij het idee dat er meer speelde tussen hen beiden. En dat heeft verstrekkende gevolgen. “Een harde plons. In mijn hoofd waarschijnlijk harder dan in werkelijkheid te horen. Het water spat hoog op. Ik voel de druppels op mijn benen. Een eend klapwiekt luid snaterend het water uit. In het halfduister scheert hij langs me heen. Ontzet staar ik naar het water, mijn ene hand voor mijn mond geslagen, terwijl ik in de andere nog steeds het busje haarspray vasthoud.”

Mijn mening:
Water en Wolfskers is het debuut van Anke Verbraak en dat is altijd wel bijzonder omdat men totaal geen idee heeft wat men moet verwachten.

Meteen duik je in het leven van Britt die nietsvermoedend bij het jaarlijkse etentje met Michiel, waarop ze hun inmiddels 24-jarige vriendschap vieren, van hem te horen krijgt dat hij toch een serieuze relatie met haar aan wil gaan. Britt die hiervoor nog enkele weken bedenktijd krijgt, aangezien Michiel op dienstreis moet, lijkt toch al snel een besluit te kunnen nemen.

Tot nu toe voelt het als een warme roman die je op verschillende manieren zelf kan aanvullen ware het niet dat Anke Verbraak je een totaal andere richting op stuurt.

Zodra Oscar zijn entree maakt, waan je je in een grimmige sfeer en of dit nog gaandeweg in het verhaal beter wordt valt nog te bezien. Britt raakt meer en meer verstrikt in de intriges die dit verhaal met zich meebrengt. Het is dan ook nog maar de vraag of ze uiteindelijk kan ontsnappen.

Ik liep zonder te weten waarheen. De druppels uit de grijze lucht vermengden zich met de druppels van mijn tranen en ze wassen mijn gezicht schoon.

Water en Wolfskers is een debuut dat toch wel onder de noemer must-read, pageturner of hoe je dan ook het WOW-moment wilt omschrijven, valt. Van het begin tot het eind word je meegesleurd in het levensverhaal van Britt en is er geen stoppen mogelijk. Alle scenario’s laat je voor jezelf voorbijschieten hoe zoiets zou moeten eindigen in de hoop dat er eentje van gaat kloppen. En toch wordt er net op het laatste het onverwachtse neergeschreven.

Anke Verbraak heeft met dit debuut haar carrière als auteur een fundering gelegd die al sterk staat. Laten we hopen dat we snel iets nieuws van haar kunnen lezen want daar kijk je wel naar uit als je dit boek hebt gelezen.

 Leesplezier: 5
 Schrijfstijl: 5
 Spanning: 4,5
 Plot: 5
 Psychologie: 4,5
 Originaliteit: 4,5

Ik geef Water en Wolfskers 5 sterren.

Danielle

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)