Alleen

Titel: Alleen
Auteur: Barbara De Smedt
Genre: Thriller
Uitgever: Hamley Books
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 340
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Barbara De Smedt (1976) bracht als J.B. Ocean samen met Joke Vander Aa de succesvolle spannende roman Blauw uit, een boek dat op veel lof mocht rekenen van lezers en recensenten. Alleen is haar thrillerdebuut.

Achterflap:
Julie Meskens gaat gebukt onder de plotse dood van haar moeder. Ze stort zich op haar studie Diergeneeskunde en heeft ondertussen de ene onenightstand na de andere. Wanneer ze ongepland zwanger blijkt te zijn, zet dit een reeks vreemde gebeurtenissen in gang.

En dan verdwijnt ze op een hete zomerdag uit haar appartement. De politie staat voor een raadsel. Wie kan hier achter zitten? Heeft de vader van de baby Julie vermoord? Is ze weggelopen? Werd ze ontvoerd?

Alleen Julie weet wat er aan de hand is. Ze beseft dat ze zal sterven zodra haar baby wordt geboren. Toch vecht ze niet alleen voor haar eigen leven, maar vooral voor dat van haar ongeboren kind.

Mijn mening:
Alleen is een psychologische thriller die onder je huid kruipt. Hetgeen Julie Meskens meemaakt is zeer realistisch, het is een verhaal wat iedereen kan overkomen, dat is beangstigend. Het is duidelijk dat het verhaal deels op waargebeurde feiten is gebaseerd, zonder in detail te treden zal iedereen na het lezen van dit verhaal het hierover met me eens zijn.

De zieke geest die in iemands hoofd kan sluipen is zo op het eerste gezicht niet te zien, pas als je iemand beter leert kennen komt de ware aard naar boven en ga je de tekortkomingen zien. Wanneer er liefde in het spel is duurt dat vaak nog wat langer.

Barbara De Smedt heeft met Alleen een thriller geschreven waarin de psychologie de boventoon voert. Sluipend word je als lezer meegetrokken in het hoofd van een bizar persoon die alle contact met de realiteit verloren is.

Als een zwerfkat likte hij zijn wonden. Gehavend en voor altijd getekend, maar nog steeds hier.
Onkruid vergaat niet.

De Smedt heeft in haar schrijfstijl gebruik gemaakt van heden en verleden, waardoor je je tijdens het lezen goed kunt inleven in de gedachtegang van verschillende personages. Elk hoofdstuk is tevens vanuit een verschillend hoofdpersoon geschreven, dit geeft een goed beeld van de gebeurtenissen die plaats hebben gevonden en hoe die afzonderlijk werden herbeleefd.

Het is een goed doordacht verhaal waarin de nieuwsgierigheid het wint van de spanning.

Soms gaat het even traag en wil je het verhaal een duwtje geven, maar net voordat dat nodig is wordt er gas gegeven.

De ontknoping is niet geheel verrassend maar dat is in dit boek ook niet het doel, het gaat om de weg ernaartoe. Daarin wil ik zeker benoemen dat het verhaal ook een trieste kant heeft, deze emoties geven het spanningselement een extra dimensie en zijn van toegevoegde waarde voor de psychologische diepgang.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Psychologie: 5
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 4

Alleen krijgt van mij een mooie 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)