Niemand behalve jij

Titel: Niemand behalve jij
Auteur: Anica Mrose Rissi
Genre: Jeugdthriller
Uitgeverij: De Fontein
Publicatiedatum: december 2020
Vertaling: Jeske Nelissen
Aantal bladzijdes: 256
Recensie: Lilian

Cover
Een donkere cover met een uitgelicht gezicht, gezien vanaf de zijkant. De titel staan er in rode letters op die uit bloedspetters lijken te bestaan. Een cover die de aandacht trekt. Zeker de zin: “De perfecte leugen begint als waarheid” is een trigger om snel aan dit boek te beginnen.

Auteur
Anica Mrose Rissi is de auteur van meer dan een dozijn boeken voor kinderen en tieners, waaronder de Anna, Banana- serie ; Liefs, Sophia op de maan ; en niemand behalve jij . Als voormalig boekredacteur die fulltime schrijver is geworden, heeft Anica met kinderen en volwassenen in het hele land gesproken over alle stadia van het schrijfproces, van ideeën en opstellen tot herzieningen en nog veel meer. Haar essays zijn gepubliceerd door The Writer en de New York Times, ze speelt viool en schrijft teksten voor de band Owen Lake and the Tragic Love. Ze woont momenteel in Princeton, New Jersey.

Achterflap/samenvatting
Kayla heeft totaal geen zin in zomerkamp, maar als ze op eerste dag de populaire Lainie ontmoet, verandert alles. De meiden worden onafscheidelijk en Kayla’s zomer kan niet meer stuk.
Ook niet als ze Lainie steeds vaker op leugentjes betrapt. En zelfs niet als Kayla ziet hoe haar vriendin in de ban raakt van Jackson. Hun geheimen zijn veilig bij elkaar, toch? Want beste vriendinnen verraden elkaar niet, zelfs niet als er een moord wordt gepleegd…

Mijn mening
Kayla moet op zomerkamp, met de nadruk op moet, want ze heeft er totaal geen zin in. Als ze de populaire Lainie ontmoet, is het opeens niet zo erg meer, het verandert alles. De twee meiden zijn vanaf het begin onafscheidelijk en trekken dag en nacht samen op.
Op zomerkamp kun je jezelf zijn, niemand kent je of weet iets van je leven voor het kamp, je ballast is overboord en dat geeft vrijheid. Vrijheid in je doen en laten. Zo ook voor Kayla, die tijdens het verblijf op Camp Carvanick, loskomt en zelfs buiten de lijntjes kleurt, iets wat ze voorheen nooit durfde. Zo gaat ze er ‘s nachts vaak op uit, na de avondklok, om samen met Lainie naar de steiger te gaan. Eerst met z’n tweeën en na een tijdje gaan Jackson en Nitin ook mee. Jackson en Lainie voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar de relatie is als een knipperlicht. Dan is het aan, dan weer uit, dan hebben ze ruzie en dan lebberen ze elkaar weer af. Dit alles tot grote ergernis van Kayla, die haar vriendin ziet veranderen als ze bij Jackson is.

Ze waren onafscheidelijk. Ze leken wel één wezen, een soort korstmos of zoiets.. Tenminste, totdat Lainie Jackson leerde kennen en aan hem vastklitte. Wacht, heet et misschien anders als één van die organismen het andere vernietigt?

Het verhaal wordt verteld aan de hand van brieven die Kayla aan haar vriendin Lainie schrijft. Een originele manier om zo meer te weten te komen over wat er gebeurd is tijdens het zomerkamp. Deze brieven worden afgewisseld met WhatsApp-berichten, nieuwsberichten over de moord, getuigenverslagen en reacties op internet van andere deelnemers. Maar wie van hen kun je geloven, wie vertelt de waarheid?

Niemand anders weet hoe het had moeten zijn. Niemand behalve jij.

Wat is het toch heerlijk dat er tegenwoordig zoveel toffe en spannende boeken zijn voor de jeugdige lezers. Niemand behalve jij is er daar zeker eentje van!

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Niemand behalve jij van Anica Mrose Rissi krijgt van mij 4 sterren

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)