Daglicht

Titel: Daglicht
Auteur: David Baldacci
Serie: Atlee Pine (3)
Genre: Thriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Jolanda te Lindert
Publicatiedatum: november 2020
Aantal bladzijdes: 398
Recensie: Bianca

Over de auteur:
David Baldacci werd geboren in Virginia in de Verenigde Staten. Hij studeerde politieke wetenschappen en rechten, en was negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht. Baldacci’s werk is in 45 landen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

Achterflap:
Al van jongs af aan leeft FBI-agent Atlee Pine in onzekerheid over wat er precies is gebeurd met haar tweelingzus Mercy. Het meisje werd op zesjarige leeftijd ontvoerd en is nooit meer teruggevonden. De politie stond destijds voor een raadsel en ook Atlees eigen onderzoek levert lange tijd niets op, totdat ze de identiteit van Mercy’s ontvoerder weet te achterhalen: Ito Vincenzo. Maar juist dan krijgt ze van haar leidinggevenden te horen dat ze haar zoektocht moet afronden, omdat het haar eigenlijke werk in de weg zit.

In een race tegen de klok reist Atlee af naar Trenton, New Jersey, de plek waar Vincenzo voor het laatst is gezien. Daar kruist haar pad dat van special agent John Puller, die met zijn eigen onderzoek naar drugssmokkel op een legerbasis bezig is. Tot hun beider verbazing blijkt er een connectie te zijn tussen de twee zaken. Wanneer Atlee en Puller hun krachten bundelen, stuiten ze op een complot dat de democratie in het hart zal treffen. Om eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen over Mercy’s lot, moet Atlee een web van leugens en bedrog ontrafelen. Maar de waarheid die ze hoopt te vinden, zou weleens hard kunnen aankomen…

Mijn mening:
Baldacci heeft mij met de Atlee Pine serie weten te overtuigen van zijn schrijverskwaliteiten.

In het derde deel van de serie wordt John Puller als mede hoofdpersonage ingebracht. Hij is een personage waar Baldacci al eerder een serie over heeft geschreven, voor mij was hij nog onbekend dus weet niets over zijn achtergrond maar dat heeft totaal geen invloed op het leesgenot. Pine en Puller bundelen hun krachten om op deze manier ieder hun eigen zaak op te lossen. Atlee Pine is puur op zoek naar het verhaal achter de verdwijning van haar zus Mercy. Puller werkt aan een drugszaak waar de honden geen brood van lusten, het betreft hier een zaak op leven en dood waarin vooral het misbruiken van macht in een politiek spel tot op de bodem uitgezocht dient te worden. Zowel Pine als Puller nemen hun werk erg serieus en met gevaar voor eigen leven kruipen ze tot in het hol van de leeuw.

Baldacci heeft met Daglicht een perfecte combinatie weten te creëren van twee verhaallijnen die zowel op het persoonlijke vlak als werk gerelateerd goed in elkaar passen.

Pine en Puller voelen elkaar goed aan en op basis van wederzijds vertrouwen bereiken ze hun doelen. De korte hoofdstukken lezen makkelijk weg en nodigen uit om door te lezen.

Zover bekend zou de Atlee Pine serie een trilogie zijn maar gezien het einde kan er nog zeker een kwartet van gemaakt worden. Baldacci schrijft verhalen waarin veel ruimte is voor actie maar hij weet tevens met de uitwerking van zijn personages een gevoelige snaar te raken. Waar ik normaal gesproken geen echte fan ben van actiethrillers, maakt deze serie daarop zeker een uitzondering, alle credits voor de auteur die voortdurend een goede balans weet te vinden tussen actie en diepgang.

Daglicht krijgt van mij dik verdiend 5 sterren.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)