Race tegen de klok

Titel: Race tegen de klok
Auteur: Jo Claes
Serie: Thomas Berg #14,5
Genre: Thriller
Uitgeverij: Houtekiet
Publicatiedatum: juni 2020
Aantal bladzijdes: 159
Recensie: Lilian

Auteur
Jo Claes 
(1955) is een Vlaamse auteur, en daarnaast leraar Engels en Nederlands. Hij schreef een aantal novelles en romans en publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie.
Voor zijn debuut, de verhalenbundel De Stenen Toren ontving Claes de Debuutprijs. In 2008 verscheen De zaak Torfs, de eerste misdaadroman met de Leuvense inspecteur Thomas Berg als hoofdpersonage. Voor het zevende deel in de reeks, De mythe van Methusalem, won Claes in 2014 de Knack Hercule Poirotprijs. Een jaar later werd het boek bekroond met De Gouden Strop 2015. De jury prees Claes voor zijn gebruik van een aantal klassieke elementen van de thriller, het intelligente verhaal, de spanning, en het met veel vaart en beeldend beschreven verhaal.

Achterflap/samenvatting
Bij het begin van het nieuwe academiejaar krijgt hoofdinspecteur Thomas Berg een bizarre brief. Daarin eist de anonieme afzender dat het aantal buitenlandse studenten aan de Leuvens universiteit drastisch moet verminderen. Om die eis kracht bij te zetten, zal hij drie studenten van vreemde origine opsluiten in een ruimte met een beperkte hoeveelheid zuurstof, maar omdat hij slachtoffers wil vermijden, belooft hij de politie aanwijzingen te geven om de studenten te redden.

Een misplaatste grap, denkt iedereen. Tot Berg een sms’je krijgt met de locatie van de eerste ontvoerde student. De boodschap is echter zo geformuleerd dat niemand er iets van begrijpt. Grap of geen grap, Berg heeft geen andere keus dan te proberen om het raadsel op tijd op te lossen. De race tegen de klok is begonnen.

Mijn mening
Dit keer een dunnere uitgave dan we gewend zijn van Jo Claes met Thomas Berg in de hoofdrol. Deze uitgave was enkel te verkrijgen bij aankoop van 25 euro aan spannende boeken bij de Standaard boekhandel. Voor mijn exemplaar ben ik dan ook een dagje op pad geweest naar België in onze vakantie. Als fan van de serie rondom Thomas Berg kon ik deze kans niet aan mij voorbij laten gaan.

Ik was dan ook echt benieuwd of Jo Claes in een dunnere uitgave, 159 bladzijdes in plaats van de normaal zo’n 400 bladzijdes, zijn kracht van de serie kwijt kan. Het is in ieder geval een uitgelezen kans om kennis te maken met Thomas Berg. Als je eerder boeken uit deze serie hebt gelezen weet je dat kunst en mythologie een belangrijke rol spelen. Zo ook deze keer, als Thomas Berg aanwijzingen van de dader krijgt die cryptisch zijn en Bijbelse en mythologische verwijzingen bevatten.

Het begint wanneer Berg een brief ontvangt waarin drie ontvoeringen worden aangekondigd. De reden is het hoge aantal buitenlandse studenten in Leuven, die de kansen voor Vlaamse studenten verminderen, zeker in de richtingen met een numerus clausus.
In de brief staat dat Berg tips krijgt waar het slachtoffer zich zou bevinden en hoeveel tijd hij heeft voordat het slachtoffer overlijdt. Het team doet deze brief af als een grap, behalve Berg. Het moment dat Berg een eerste sms ontvangt met een cryptische omschrijving, is het duidelijk dat het geen grap is en kan het team als de wiedeweerga aan de slag.

In Race tegen de klok is er geen tijd om op adem te komen, de tijd dringt. Door de raadsels zie je alle hoeken van Leuven. De plekken en huizen worden erg goed omschreven, je ziet het als een schouwspel voor je verschijnen. 
Wat je normaal in een boek met zo’n vierhonderd bladzijdes voorgeschoteld krijgt zit nu in deze 159 bladzijdes. Het verhaal doet er niet aan onder, het is een echte Thomas Berg met al zijn scherpe inzichten. Toch mis ik in dit boek de diepgang in de personages en dan met name die van Berg, zoals de dagelijkse handelingen, het lekkere kokkerellen, luisteren naar klassieke muziek, het onderhouden van zijn orchideeën en het bezoeken van de lokale horeca.
Als je al bekend bent met de Thomas Berg-serie, dan krijg je wat je gewend bent, een zoektocht naar de dader/waarheid op Bergse wijze. Mocht je nog niet bekend bent zijn met de serie dan krijg je een verhaal bomvol gepuzzel, cryptische omschrijvingen en mythologische inzichten, je mist wel de inkijk in Bergs persoonlijke leven. Dus, is dit je eerste kennismaking met Thomas Berg, hou je van de cryptische raadsels en ben je geïnteresseerd in mythologie, geef deze reeks dan zeker een kans!

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Race tegen de klok van Jo Claes krijgt van mij 4 sterren

Lilian

Waardering: 4 uit 5.


Leave a Reply

  • (not be published)