Meisjes en messen

Titel: Meisjes en messen
Auteur: Coen de Kort
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: december 2020
Aantal bladzijdes: 155
Recensie: Amanda

Cover
De cover was eigenlijk het eerste wat mij opviel aan het boek. Een lichte cover met daarop een mes en de titel die daar overheen loopt. De cover triggerde mij voornamelijk om het boek op te pakken en te gaan lezen.

Auteur
Coen de Kort (1956, Tilburg) bekwaamde zich in het illustreren aan de Kunstacademie in Den Bosch. Hij leerde er om verhalen van anderen mooi te maken, zoals hij het zelf zegt. Inmiddels komen de verhalen uit zijn eigen hand. Hij is er zelf nog verbaasd over! Moord en dat soort dingen is zijn eerste boek. Meisjes en messen is inmiddels zijn vijfde Young Adult.

Achterflap
Tijn denkt na een treurige zomervakantie aan een rustig schooljaar te kunnen beginnen. Maar zijn nieuwe buurmeisje Sky en een groepje drugs dealende hangjongeren bij het winkelcentrum doorkruisen dat plan. Tijn belooft zichzelf niet verliefd te raken op Sky, want hij heeft toch geen schijn van kans. Maar door de omstandigheden worden ze wel close. En de bendeleider van de hangjongeren, die vent met zijn vettige knotje en dat halve oor, maakt het op een dag wel heel erg bont …

Mijn mening

Hoor mij nou: verliezen. Fuck, er valt helemaal niks te verliezen. Wat je niet hebt, kun je niet kwijtraken. Zo is het.

Meisjes met messen vertelt het verhaal van Tijn, een normale, doorsnee jongen die op de middelbare school zit. Hij heeft een saaie zomervakantie achter de rug en verwacht nu weer te kunnen beginnen aan een saai schooljaar. Totdat hij op de eerste schooldag naar buiten stapt en zijn nieuwe buurmeisje ziet staan. Leuke meid, maar hij gaat niet verliefd op haar worden. Ze blijkt ook nog eens bij hem in de klas te zitten en valt in de smaak bij alle jongens in de klas. Tijn en Sky worden goede vrienden en Tijn probeert Sky zoveel mogelijk te steunen. Ze heeft thuis met een heftige situatie te maken die hen beiden niet in de koude kleren gaat zitten. Wanneer een drugsdealer tijdens een achtervolging van de politie bij Tijn en Sky uitkomt, komen ze in een zeer gevaarlijke situatie terecht. Kunnen ze zichzelf hieruit redden?

Het verhaal is in de ik-vorm geschreven vanuit het perspectief van Tijn. Hierdoor kom je vooral veel van zijn gedachtes en emoties te weten. Over Sky komen we mondjesmaat steeds iets nieuws te weten. De overige personages blijven erg oppervlakkig.

Het verhaal is vlot geschreven, het leest als een trein en het boek is dan ook zo uit. Wel had ik er wat meer van verwacht. Ik zat heel lang te wachten tot er iets zou gaan gebeuren, tot 3x toe dacht ik: ja nu komt het! En toen kwam het toch niet. Pas vlak voor het einde gebeuren er wat spannende dingen. Verder kabbelt het wat voort op puberperikelen en naar mijn idee geregeld herhalingen. Tijn herhaalt erg vaak wat hij al minstens een keer gezegd heeft en vaak zelfs nog vaker.

Daarnaast wordt er ook nog even een ingrijpende gebeurtenis voor Sky ingegooid. Het was mooier geweest als het onderwerp palliatieve zorg/verlies van een dierbare een iets meer uitgewerkte verhaallijn was geweest. Nu werd het er voor mijn gevoel een beetje ‘tussen gepropt’. Terwijl het toch een beladen onderwerp is.

Meisjes en messen is een eenvoudige Young Adult over vriendschap, liefde, rouw en verlies waar naar mijn mening nog iets meer in had gezeten.

Ik geef het boek 3 sterren.

Waardering: 3 uit 5.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)