Meisje zonder verleden

Titel: Meisje zonder verleden
Auteur: Michael Robotham
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Danielle Stensen
Publicatiedatum: oktober 2019
Aantal bladzijdes: 396
Recensie: Miriam

Over de auteur
De thrillers van Michael Robotham (1960) worden in meer dan 50 landen uitgegeven en zijn meermalen bekroond, onder andere met de Gold Dagger en de Ned Kelly Award. Van zijn hand verschenen onder meer de zeer succesvolle thrillers De verdenking, Nachtboot, Gebroken en Leven of dood.

Achterflap
Er wordt een meisje gevonden in een huis waar zich een afschuwelijk drama heeft afgespeeld. Ze is uitgehongerd en vies, en wil niemand vertellen wie ze is, hoe oud ze is of waar ze vandaan komt. Misschien is ze twaalf, misschien vijftien. Ze is niet als vermist opgegeven, en ook een DNA-test geeft geen uitsluitsel over haar identiteit. Iemand geeft haar de naam Evie Cormac, en ze krijgt een plaatsje in een gesloten jeugdinstelling.

Zes jaar later claimt Evie dat ze achttien is en klaar om de wijde wereld in de trekken. Psycholoog Cyrus Haven moet bepalen of Evie zelfstandig genoeg is om de instelling te verlaten. Cyrus had zich op alles voorbereid, maar niet op deze fascinerende en gevaarlijke jonge vrouw, die de gave heeft om te kunnen zien wie er liegt. En blijkbaar vertelt niemand in haar omgeving de waarheid.

Mijn mening:

Hoe kon een kind uit het niets opduiken, zonder enige registratie van haar geboorte of van andere gebeurtenissen in haar leven?


Nadat Robotham de serie rondom psycholoog Joe O’Loughlin heeft afgerond, introduceert hij in Meisje zonder verleden een tweetal nieuwe personages: Cyrus Haven, Brits forensisch psycholoog in dienst van de politie van Nottingham en Evie Cormac, getroubleerde tiener die de gave bezit te kunnen zien of mensen de waarheid spreken of niet.

Evie Cormac zit al zes jaar in een gesloten jeugdinrichting en beweert dat ze inmiddels oud genoeg is om de inrichting te verlaten. Omdat Evie niet kan bewijzen dat ze inderdaad achttien is, wordt Cyrus Haven ingeschakeld. Is Evie daadwerkelijk in staat om op eigen benen te staan? Inspecteur Lenny Parvel roept de hulp van Cyrus in als de vijftienjarige Jodie Sheehan vermoord wordt gevonden in het park. De talentvolle kunstschaatster bleek meer geheimen te hebben dan men dacht, maar haar moord blijft lang een raadsel. Als er dan eindelijk een verdachte gearresteerd wordt, is Cyrus niet overtuigd dat de juiste persoon is gepakt en blijft doorgraven, wat hem niet door iedereen in dank afgenomen wordt.

Is mijn zwijgen niet hard genoeg? denk ik. Zeg niet dat mijn stilte geen geluid heeft. Ik hoor het, luid en duidelijk, tussen de regels door schreeuwen.

Niemand weet wie Evie Cormac is of waar zij vandaan komt. Ze kan aan iemand zien of hij/zij de waarheid vertelt of niet, iets wat Cyrus enorm intrigeert. Hij wil haar graag helpen en er ontstaat een band tussen de twee. Hoewel Evie kan zien of iemand liegt of niet, neemt ze het zelf niet zo nauw met de waarheid, maar langzaam maar zeker weet Cyrus tot haar door te dringen. Of lijkt dat maar zo?

Als mensen op de bijbel zweren en beloven om niets dan de waarheid te vertellen, is dat grote onzin. Iedereen liegt. Advocaten. Maatschappelijk werkers. Therapeuten. Artsen. Pleegouders. Tieners. Kinderen. Dat doen mensen nou eenmaal: ze ademen, ze eten, ze drinken, en ze liegen.

Met Meisje zonder verleden zet Michael Robotham een sterk begin van een nieuwe serie neer. Zowel Cyrus als Evie zijn interessante personages en als lezer wil je zeker meer weten over hun achtergronden en wie ze zijn. Beiden hebben een heftig verleden en tot nu toe is er nog maar een tipje van de sluier gelicht (bij Cyrus wat meer dan bij Evie) wat maakt dat je meer over dit duo wilt lezen. Robotham schrijft heel erg prettig en boeit de lezer met gemak. Door af te wisselen tussen Cyrus en Engelengezicht (Evie) leest het boek lekker weg. Het verhaal zit goed in elkaar en de ontknoping, zij het niet verrassend, is bevredigend. En Joe O’Loughlin is nog niet helemaal verdwenen 😉 Als een mens dreigt te verdrinken, moet iemand een nat pak halen.

4 sterren voor Meisje zonder verleden.

Miriam

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)