Rookgordijn

Titel: Rookgordijn
Auteurs: Jørn Lier Horst & Thomas Enger
Serie: Alexander Blix en Emma Ramm #2
Genre: Thriller
Uitgever: A.W Bruna Uitgevers
Vertaald door: Kim Snoeijing
Publicatiedatum: januari 2021
Aantal bladzijdes: 320     
Recensie: Bianca       

Over de auteurs:
Jørn Lier Horst (1970) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. Horsts werk is een unieke mix van spanning en realisme, en hij toont zich een uitstekend observator van menselijke interactie. Van zijn boeken zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht in Noorwegen. 

Thomas Enger (1973) is een voormalig journalist en turnleraar en de schrijver van de Henning Juul-thrillers. Zijn handelsmerk is zijn rauwe stijl in combinatie met een voorliefde voor maatschappelijke thematiek. Enger werkt ook als componist.
Rookgordijn is de tweede gezamenlijke thriller, Nulpunt was hun debuut.

Achterflap:
Op oudjaarsavond wordt Oslo opgeschrikt door een explosie. Alles wijst in de richting van een terroristische aanslag.
Onder de gewonden bevindt zich iemand die Alexander Blix goed kent. Ruth-Kristine Smeplass is de moeder van Patricia, die tien jaar geleden op tweejarige leeftijd werd ontvoerd. Blix was toen betrokken bij het onderzoek, maar er is nooit een spoor van het meisje gevonden.
Als de vermissing opnieuw in het nieuws komt, raakt verslaggever Emma Ramm geïntrigeerd door de nooit opgeloste zaak. Blix en Ramm bundelen opnieuw hun krachten in een poging het rookgordijn rond de verdwijning van Patricia te laten oplossen.

Mijn mening:
Rookgordijn is de tweede thriller geschreven door het fantastisch schrijversduo Horst & Enger, de samenwerking werkt uitstekend want net als Nulpunt leest Rookgordijn als een trein.

De plot zit goed in elkaar, alles klopt en zowel Blixx als Ramm spelen ieder weer een belangrijke rol in het ontrafelen van een moordaanslag welke gelinkt wordt aan een meisje wat lang geleden verdwenen is.

Wie Blixx en Ramm zijn lees je in het eerste deel, qua levensloop had ik daar in het tweede deel eerlijk gezegd wel iets meer van verwacht. Rookgordijn draait meer om het oplossen van de moorden en daarin blijven de personages op het persoonlijk vlak wat op de achtergrond, vooral Ramm krijgt het persoonlijk zwaar voor de kiezen maar daar wordt in mijn optiek een beetje aan voorbij gegaan. Er is weinig ruimte gemaakt voor het uiten van emoties.
Daarentegen kom je van de personages die persoonlijk bij de zaak betrokken zijn wel veel te weten, dit geldt zowel voor slachtoffers als daders, op sublieme wijze zijn er lijntjes uitgezet die aan het einde met elkaar verbonden worden.

De schrijfstijl van de heren is prettig, het wordt nergens saai en het inleven in de zaak gaat als het ware vanzelf. Het is een verhaal waar van het begin tot het eind de spanning voelbaar is.
Wat mij betreft zit er in het duo Blixx & Ramm nog zeker progressie en wil ik er graag getuige van zijn welke zaken zowel privé als zakelijk nog op hun pad komen, ik hoop dat het duo Horst & Enger de smaak tot samenwerken te pakken heeft gekregen en hier nog een poosje mee door wil gaan.

originaliteit: 4
schrijfstijl: 4
leesplezier: 5
psychologie: 3
spanning: 4
plot: 5

Hiermee komt Rookgordijn wat mij betreft uit op een mooie 4,5 ster.

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)