Venijnig Spoor

Titel: Venijnig Spoor
Auteur: Anita Kok
Genre: Thriller
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: november 2020
Aantal bladzijdes: 306
Recensie: Danielle

Over de auteur
Anita Kok (1965) is jaren werkzaam in de vrouwenhulpverlening. Zij was daar coördinator psycho-educatie. Ze volgt een kunstopleiding en vestigt ze zich binnen een paar jaar als beeldend kunstenaar. Zij start tevens met teken- en schilderles en dit blijkt een schot in de roos Daarnaast richt zij ‘Koktales’op. Een bedrijfje waarin zij verschillende creatieve workshops aanbiedt. Zij heeft een atelier aan huis waarin zij in kleine groepjes mensen allerlei schilder- of andere creatieve technieken aan leert Ze volgt schrijfcursussen bij onder andere Maria Genova, Simone van de Vugt en Vonne van der Meer. Er worden een aantal korte verhalen gepubliceerd. Ze gaat mee met Marelle Boersma en Antoinette Kalkman naar Ameland om daar de bundel Paal 15 te schrijven. Daarna heeft ze de smaak te pakken.

Anita Kok debuteert met ‘Venijnig spoor’ op 28 november bij Godijn Publishing.

Achterflap
Hannah verhuist samen met haar man Matthijs en hun tweeling Mees en Merlin naar een tuindersgebied. Een biologische kwekerij opzetten is hun grootste wens. Een nieuwe start op een mooie plek. Echter de tuinders zijn heer en meester in dit gebied en zitten hier niet op te wachten. Hannah houdt zichzelf voor dat de gemeenschap tijd nodig heeft om hun gezin te accepteren. Maar ze heeft het gruwelijk mis.

Haar leven neemt een verschrikkelijke wending wanneer er iemand wordt vermoord. Hannah is verdachte in de moordzaak. Ze pleit onschuldig te zijn en doet er alles aan om achter de waarheid te komen. Als er gevaar dreigt voor haar naasten ziet ze geen uitweg meer. Geeft ze de strijd op? Of komt Hannah achter de weerzinwekkende waarheid?

Mijn mening:
Het verhaal start op het moment dat Hannah en Mathijs hun intrek hebben genomen in hun nieuwe woning op het platteland in de hoop dat ze hier een beetje opnieuw kunnen beginnen. Door alle drukte van de stad en de tweeling is er toch wat druk op hun huwelijk gekomen en ze hopen dan ook dat dit weer tot rust komt.

Toch blijkt het niet zo makkelijk te zijn om nieuwe contacten te maken en al snel voel je de spanning tussen de twee weer oplopen.

Er komen nogal wat namen voorbij die niet allemaal evenveel aandacht nodig hebben maar soms komt er dan toch opeens iemand waarvan je denkt ‘wie was dat ook alweer’. Niet dat het verhaal niet goed is uitgewerkt maar het zijn allemaal heel oppervlakkige personages die je dan ook niet helemaal in je opneemt.

Het verhaal heeft in ieder geval genoeg vaart en het is wel zo beeldend geschreven dat je je er zeker een voorstelling van kan maken waar het zich allemaal afspeelt. Zelfs een ontroerend moment tijdens een begrafenis laat je niet helemaal koud.

Een glimlach van liefde, een traan van gemis. Omdat het zonder jou, nooit meer hetzelfde is.

Venijnig spoor is een goed debuut waar zorgvuldig is omgegaan met de plot, zodat je tot aan het einde toe pas erachter komt hoe het daadwerkelijk allemaal in elkaar zit. Anita Kok mag zeker trots zijn op dit debuut en hopelijk heeft ze nog genoeg inspiratie om hier een vervolg op te geven.

Ik geef ‘Venijnig spoor’ 3,5 ster

Danielle

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)